45 Destinasi Percutian Di Lombok

Percutian ke Lombok, Percutian Lombok, Percutian di Lombok, Percutian Budget ke Lombok, Percutian Bajet Lombok,
Pulau Lombok - Indonesia
Percutian ke Lombok – Pulau Lombok yang kini telah menjadi salah satu Ikon Pelancongan di Indonesia, Keindahan semula jadi pulau lombok tiada duanya di Indonesia, Keramahan masyarakat Suku Sasak, Keindahan hamparan pantai pasir putih , terumbu karang dan kekayaan hayati yang luar biasa, kemegahan Gunung Rinjani, Keindahan Air terjunnya serta keunikan Budaya Suku Sasak yang menarik ramai para pelancong yang kagum baik itu domestic  dan di luar negara. 
Keindahan Pulau Lombok dan eksotiknya akan menjemput anda dan keluarga anda untuk ke sini. Begitu juga dengan eksotikisme pulau – pulau Gilis yang popular akan menjemput anda untuk menikmati keindahan pesona semula jadinya yang sangat indah.
Pulau Lombok merupakan salah satu daripada dua pulau terbesar yang dimiliki oleh Provinsi Nusa Tenggara Barat. Keindahan landskap, menjadikan Pulau Lombok menjadi salah satu destinasi pelancongan yang sangat dicari.
Pulau Lombok mempunyai banyak pantai yang indah dan mempesona, Keindahan alam Gunung Agung Rinjani dan kehidupan laut yang menakjubkan yang menarik untuk dijelajah, pulau lombok di Nusa Tenggara Barat mempunyai banyak destinasi pelancongan baik di darat maupun di laut. Tidak hairan jika Lombok menjadi salah satu destinasi popular di Indonesia.
Berikut ini kami akan memberikan maklumat senarai tempat menarik di Pulau Lombok yang boleh untuk anda kunjungi ketika bercuti di Pulau Lombok dan sebagai resfensi anda dalam merancang percutian anda di pulau Lombok yang indah ini.

Destinasi Percutian di Lombok Barat

1. Percutian ke Lombok - Senggigi

Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
Pantai Senggigi - Lombok Indonesia
Percutian ke lombok di pantai senggigi - Dengan garis pantai yang panjang, Senggigi Beach Lombok menyajikan gradasi warna pasir dari warna hitam ke putih. Air laut mempunyai gelombang yang tidak besar, jernih dan bersih. Terdapat banyak sebab yang menjadikan Pantai Senggigi di Lombok menjadi salah satu tempat destinasi kegemaran di kalangan pelancong asing. Pelancong yang datang ke pantai ini lebih suka menghabiskan waktu dengan berjemur, berenang, snorkeling, atau hanya bermain di pantai. Tempat ini salah satu pilihan para pelancong untuk percutian bajet di lombok.

2. Percutian ke Lombok - Gili Nanggu

Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
Gili Nanggu - Lombok Indonesia
Percutian Budget ke Lombok - Selain Gili Trawangan, Gili Meno, Gili Air yang reputasinya di seluruh dunia, di wilayah Lombok Barat ada juga gili lain yang dapat dikunjungi, yaitu Gili Nanggu.
Gili Nanggu terletak di Selat Lombok atau di pantai barat Pulau Lombok. Secara administratif, pulau ini terletak di Kabupaten Sekotong, Kabupaten Lombok Barat.
Untuk mencapai Gili Nanggu sangat mudah. Dari Mataram, pelancong dapat pergi ke Pelabuhan Lembar yang berjarak sekitar 27 km, dengan kendaraan, dan kemudian menggunakan boat laju selama 35 hingga 45 menit.
Percutian Bajet Lombok - Seperti Gili Trawangan, di Gili Nanggu terdapat sebuah pantai yang indah dengan pasir putih dan laut biru. Suasana semula jadi yang tenang, menjadikan pulau ini pilihan yang tepat untuk pasangan yang ingin berbulan madu. Matahari terbenam adalah saat paling indah di pulau ini yang seluas 8 hektar. 

3. Percutian ke Lombok – Pura Batu Bolong.

Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
Pura Batu Bolong - Lombok Indonesia
Percutian ke Pulau Lombok - Candi yang indah di pantai bukan sahaja boleh ditemui di Bali. Lombok juga mempunyai Kuil Batu Bolong yang terletak di tepi pantai di Lombok Barat, NTB. Bukan sahaja cantik, candi ini juga mempunyai batu yang unik!
Pura Batu Bolong adalah sebuah kuil kecil yang terletak di Senggigi, Lombok. Jika anda mengembara  darat dari Mataram ke pelabuhan Bangsal (di mana lintasan biasa ke Gili Trawangan) melalui laluan pantai, anda akan lulus kuil ini. Pelawat dibenarkan masuk dengan membayar Rp.10.000.
Seperti candi-candi di pulau Bali, kuil ini juga menghendaki pelawat menggunakan kain kuning di pinggang sementara di dalam kawasan candi, juga menjaga kesopanan kerana kuil itu sebenarnya merupakan tempat ibadat Agama Hindu. Di samping itu ada peraturan bahawa wanita yang sedang haid  tidak dapat memasuki kawasan kuil.

4. Percutian Ke Lombok - Gili Kedis

Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
Gili Kedis - Pulau Lombok
Percutian Lombok Indonesia - Menikmati landskap semula jadi yang luas dan bebas tanpa kesibukan bandar menjadi tawaran yang paling menguntungkan di Geli Kedis. Bayangkan, anda mempunyai pulau persendirian yang diisi hanya oleh anda, kawan, dan saudara-mara. Perkara yang sangat menarik.
Berjemur atau bersantai sambil duduk melihat laut terbuka menjadi pengalaman yang tidak akan dilupakan. Ketenangan gelombang yang disertai dengan warna biru yang menakjubkan menjadi tarikan utama ketika melakukan pelancongan ke Gili Kedis.

5. Percutian Ke Lombok – Gili Layar

Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
Gili Layar - Pulau Lombok
Pakej Percutian ke Lombok - Keindahan Gili Layar yang lebih lengkap digabungkan dengan pasir putih di sepanjang pantai. Pantai Gili Layar seolah-olah melawat pulau peribadi. Tiada pelancong lain selain pesta kami, Team percutianlombok.com. Malah saya juga tidak menemui pelancong yang biasanya wujud hampir di setiap pulau di Lombok.
Di tanah besar, terdapat beberapa ekor lembu yang dikeluarkan oleh pemiliknya. Saya juga berjalan ke pantai barat pulau Gili Layar ini. Saya melihat beberapa orang yang duduk di Beruggak ( Gazebo ). Nampaknya penduduk pulau ini. manakala beberapa orang memancing di pinggir laut dari Pantai Barat. pemancing berdiri senyap di tepi laut. Pemancing adalah seperti membiarkan pakaian basah di bawah pinggul.

6. Percutian ke Lombok - Narmada Park

Percutian Ke Pulau Lombok; Percutian Lombok Indonesia; Percutian ke Gili Trawangan Lombok; Percutian di Lombok Indonesia; Pakej Percutian ke Lombok
Taman Narmada - Pulau Lombok
Pakej ke Lombok - Taman Narmada terletak di Kampung Lembuak, Daerah Narmada, Kabupaten Lombok Barat atau kira-kira 10 kilometer di timur Bandar Mataram, Provinsi Nusa Tenggara Barat, Indonesia. Taman yang luasnya kira-kira 2 ha (hektar) ini dibina pada tahun 1727 oleh Raja Mataram Lombok, Anak Agung Ngurah Karang Asem, sebagai tempat upacara Pakelem yang diadakan setiap purnama kelima tahun Caka (Oktober-November). Sebagai tambahan kepada tempat upacara, Taman Narmada juga digunakan sebagai pengunduran keluarga diraja pada musim kemarau.

Nama Narmada diambil dari Narmadanadi, sungai Ganga yang sangat suci di India. Bagi orang Hindu, air adalah unsur suci yang memberikan kehidupan kepada semua makhluk di dunia ini. Air yang memancar dari dalam tanah (mata air) dikaitkan dengan tirta amerta (air keabadian) yang memancar dari kensi Sweta Kamandalu. Ia digunakan sebagai nama Narmada yang digunakan untuk menamakan mata air yang membentuk beberapa kolam dan sungai di tempat itu. Secara beransur-ansur digunakan untuk memanggil kuil dan kompleks Narmada Park. 

7. Percutian ke Lombok - Pure Lingsar.

Percutian Ke Pulau Lombok; Percutian Lombok Indonesia; Percutian ke Gili Trawangan Lombok; Percutian di Lombok Indonesia; Pakej Percutian ke Lombok
Pura Lingsar - Pulau Lombok
Percutian Murah Lombok - Sukar dipercayai, bahawa di dunia ini ada 2 umat yang mempunyai latar belakang etnik, budaya dan kepercayaan agama, dapat hidup berdampingan di dalam melaksanakan ritualnya masing-masing dan perbezaan bagi mereka adalah sesuatu yang wajar dan logik dan dirasakan sebagai sebuah hikmah dari Tuhan Yang Maha Esa kerana perbezaan akan membuat mereka menjadi saling mengenal dan kemudian menghormati keyakinan satu sama lain. 

8. Percutian ke Lombok - Kampung Banyumulek

Percutian Ke Pulau Lombok; Percutian Lombok Indonesia; Percutian ke Gili Trawangan Lombok; Percutian di Lombok Indonesia; Pakej Percutian ke Lombok
Perkampungan Banyumulek - Pulau Lombok
Pakej Percutian Murah ke Lombok - Banyumulek adalah sebuah desa/kampung yang terletak di desa Kediri, Kabupaten Lombok Barat, Nusa Tenggara Barat, Indonesia. Banyumulek adalah pusat industri tembikar di seluruh Pulau Lombok sejak 1990-an, di mana 80% penduduk terlibat dalam kerja.
Apabila melawat Kampung Banyumulek, anda akan disambut dengan pintu hijau yang membaca "Banyumulek Pottery Craft Centre". Uniknya, apabila melangkah ke kawasan kampung, anda akan melihat sekolah-sekolah dan pejabat-pejabat kerajaan dihiasi dengan periuk besar di pagar dinding. Supaya kesan kampung tembikar akan terasa sangat tebal. Pada masa yang sama mengesahkan bahawa Kampung Banyumulek ini adalah pusat kerajinan tembikar.
Desa Banyumulek perlahan-lahan menjadi terkenal di kalangan pelancong domestik dan asing sebagai penghasil tembikar di Pulau Lombok. 

9. Percutian ke Lombok - Hutan Sesaot

Percutian Ke Pulau Lombok; Percutian Lombok Indonesia; Percutian ke Gili Trawangan Lombok; Percutian di Lombok Indonesia; Pakej Percutian ke Lombok
Hutan Sesaot - Pulau Lombok
Percutian Bajet ke Lombok - Memasuki kawasan Hutan Aik Nyet Sesaot, udara sejuk, dengan melihat aliran sungai biru yang mengalir keluar dari belakang ribuan akar pohon besar yang terletak di kawasan hutan Sesaot akan merosakkan badan dan minda setiap pelancong yang datang.
Sesaot Forest sendiri adalah kawasan hutan lindung yang bertumbuh dengan beribu-ribu pokok tebal dan lebat yang dikelilingi oleh sungai yang penuh dengan batu besar. Sepanjang masa, sungai tidak pernah mengalami kemarau, walaupun pada musim kering.
Aliran Sungai Sesaot sering digunakan sebagai lawatan mandi oleh orang dan pelancong yang datang bercuti, termasuk kolam renang yang terletak di hilir sungai. Di samping itu, salah satu kelebihan tarikan kawasan Sesaot Forest, selain menikmati daya tarikan air yang sejuk, pelancong juga boleh menjelajah alam sekitar di sekitar kawasan hutan dengan beribu-ribu pokok besar dan padat yang tumbuh di sepanjang jalan kiri dan kanan.

10. Percutian ke Lombok - Gili Sudak

Percutian Ke Pulau Lombok; Percutian Lombok Indonesia; Percutian ke Gili Trawangan Lombok; Percutian di Lombok Indonesia; Pakej Percutian ke Lombok
Gili Sudak - Pulau Lombok
Pakej Pelancongan Lombok - Gili Sudak sendiri adalah sebuah pulau kecil yang dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah, dengan luas sekitar 30 hektar gili sudak menjadi sasaran Pelancongan, tetapi jika dibandingkan dengan gili Nanggu dan Gili Tangkong, Gili Sudak  fasilitas yang sangat minim, hanya ada restoran yang hampir semua menu makanan dalam bentuk makanan laut. "Tidak ada penginapan di sini, tetapi jika dikendalikan mungkin ramai pelancong yang berhenti di pulau ini, mereka berhenti di gili Sudak ini untuk persinggahan dan makan tengah hari, jika semalaman mereka lebih suka gili Nanggu mamupun Gili Tangkong ".

11. Percutian ke Lombok - Gili Asahan

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Gili Asahan - Lombok Island
Pelancongan Murah Lombok - Gilis Asahan terkenal dengan keindahan bawah airnya. Terumbu karang Cantik dan arus laut yang kuat membuat banyak penyelam berasa dicabar untuk menyelam di kawasan itu. Terdapat banyak penyedia perkhidmatan menyelam yang mengesyorkan anda melawat tempat menyelam di salah satu daripada banyak Gili di Lombok Barat.
kerana pulau kecil di Lombok ini mempunyai tempat menyelam yang indah dan arus yang kuat supaya penyelam merasa dicabar untuk menyelam di kawasan ini.
Bagi mereka yang ingin menginap, terdapat sebuah penginapan bernama Pearl Beach Resort. Anda akan dihidangkan seperti sebuah hotel.
Jika anda akan melawat Gili Asahan, jangan lupa membawa kamera. Kerana kecantikan tempat ini  sangat sayang untuk tidak diabadikan.

12. Percutian ke Lombok - Bangko Bangko

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Bangko - Bangko Beach - Lombok Island
Pelancongan ke Lombok - Bukan hanya bergantung pada kecantikan dan eksotikisme alam, Pantai bangko-bangko juga menawarkan pelbagai kegiatan sukan air yang dapat anda coba di sana, yang tentunya dapat membuat Anda ingin berlama - lama air.
Seperti Surfing , bahkan salah satu Pertubuhan Sukan Rasmi Sedunia menyatakan bahawa gelombang pantai ini juga dikenali sebagai "Desert Point" yang layak memasuki 10 teratas yang terbaik, kerana jenis gelombang yang tidak mudah pecah sehingga gulung-geli dan gelombang yang mendalam dan tinggi membuat tempat ini sebagai nombor 6 terbaik di Dunia dan malah mengalahkan deretan Pantai Waves di Bali, bahkan para peselancar profesional dari seluruh dunia mengatakan bahawa melawat dan mencuba gelombang Pantai Bangko-bangko adalah mimpi yang mesti direalisasikan. Wow!, AMAZING deh untuk Pantai Bangko-bangko.

Destinasi Percutian ke Lombok – Bandar Mataram

13.  Percutian ke Lombok - Pantai Ampenan ( Bandar Tua )

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Bandar Tua Ampenan - Lombok Island
Agensi Pelancongan Lombok - Bandar lama dan Ampenan Beach, yang terletak di Bandar Mataram, Lombok, Nusa Tenggara Barat, adalah lokasi bersejarah di Lombok. Sama seperti kota lama di Jakarta, Kota Lama Ampenan menyimpan banyak cerita di masa lalu. Bandar ini mengandungi bangunan warisan masyarakat yang artistik dan unik dengan corak yang cerah dan berwarna-warni. 
Mengikut cerita, bangunan bekas bandar lama ini didiami oleh majoriti warganegara Cina dalam era penjajah dan kolonialisme. Disimpan di dalamnya, peninggalan dalam bentuk harta penduduk China yang dilaporkan kini mengembara ke bandar-bandar utama di Indonesia dan meninggalkan harta itu di dalam rumah.

14. Percutian ke Lombok - Taman Loang Baloq

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Taman / Makan Loang Baloq - Lombok Island
Tempat Pelancongan di Lombok - Makam Loang Baloq, berasal dari perkataan dalam bahasa Suku Sasak Lombok yang bermaksud Lubang Buaya. Ya, kawasan ini ditumbuhi pokok banyan yang memili lubang di mana dia tinggal Buaya yang kononnya berumur ratusan tahun. Makam Loang Baloq adalah kawasan perkuburan di mana ada puluhan Jasad. Keistimewaan makam Loang baloq adalah 3 makam khusus iaitu makam Ulama Maulana Sheikh Gaus Aburrazak, Makam Orphan dan Makan Datuk Laut.
Sheikh Gauz Abdurrazak adalah seorang ulama  Islam yang berasal dari Baghdad Iraq yang menyebarkan Islam dari Palembang dan kemudian berhenti di Lombok kira-kira 18 abad yang lalu. Selepas menyebarkan Islam di daerah Palembang, beliau kemudian melanjutkan perjalanan dakwahnya dan mendarat di pantai Ampenan. Apabila dia tiba di sana, beliau memberikan nasihat yang berasal dari ajaran Islam asas kepada rakyat dan masyarakat sekitarnya.

15. Percutian ke Lombok - Pure Meru

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Pura Meru - Pulau Lombok Indonesia
Kawasan Pelancongan di Lombok - Candi di Cakranegara mempunyai tiga kawasan suci, yang membentang dari barat ke timur. Di sebelah barat Rumah Kulkul atau Kentongan. Kawasan pertengahan digunakan untuk tempat persembahan, upacara dan doa. Sedang kawasan paling timur di mana terdapat 3 kuil yang menjulang tinggi.
Pura Meru adalah kuil terbesar dan salah satu kuil Hindu tertua di Pulau Lombok. Dibina oleh Pangeran Bali Anak Agung Made Karang pada tahun 1720. Kompleks Pura Meru meliputi 3 candi iaitu Pura Brahma, Shiva Temple dan Pura Vishnu. Ya, kuil ini sememangnya simbol alam semesta dan penghormatan kepada tiga dewa utama Hindu. Tidak hanya itu, setiap candi juga mewakili tiga gunung iaitu Pura Brahma yang mewakili Gunung Agung Bali, Candi Shiva yang mewakili Gunung Rinjani dan Gunung Semeru yang dilambangkan oleh Pura Vishnu. Dari segi bentuk, setiap candi membumbung dengan menyusun 9 dan menyusun 11 dengan kuil Shiva tertinggi.

Destinasi Percutian ke Lombok Utara.

16. Percutian ke Lombok -  Gili Trawangan

Percutian bajet ke lombok; Pakej Pelancongan Lombok; Pakej Pelancongan ke Lombok; Percutian bajet di lombok; Percutian 4 hari 3 malam di lombok; Bercuti di lombok gili trawangan
Gili Trawangan - Pulau Lombok Indonesia
Pusat Pelancongan di Lombok - Gili Trawangan mempunyai rasa "pesta" lebih daripada Gili Meno dan Gili Air, kerana banyak pihak sepanjang malam yang setiap malam memutarkan persembahannya oleh beberapa tempat yang sesak. Aktiviti popular yang dibuat oleh pelancong di Trawangan adalah selam skuba (dengan pensijilan PADI), snorkeling (di pantai timur laut), berkayak, dan berselancar. Terdapat juga beberapa tempat bagi pelancong untuk belajar menaiki kuda pusing pulau Gili.
Di Gili Trawangan tiada kenderaan bermotor, kerana mereka tidak dibenarkan oleh peraturan tempatan. Cara biasa pengangkutan adalah basikal (disewa oleh masyarakat setempat untuk pelancong) dan cidomo, sebuah keranjang kuda yang biasa dijumpai di Lombok.
Kelebihan Gili Trawangan berbanding dengan Destinasi pelancongan di Lombok lainnya adalah kita dapat menikmati matahari terbenam dan juga matahari terbit sekaligus di pantai ini! Ini berlaku kerana Gili Trawangan mempunyai pantai yang menghadap ke timur dan menghadap ke barat, dan jaraknya tidak terlalu jauh. Sehingga kedua matahari terbit dan matahari terbenam kita dapat menikmati di pantai ini.
Di Gili Trawangan kita juga dapat melihat seni mempertahankan diri tradisional yang bernama presean atau pertempuran kayu yang biasanya dipamerkan di sekitar pasar seni Gili Trawangan.

17. Percutian ke Lombok - Gili Air

Percutian bajet ke lombok; Pakej Pelancongan Lombok; Pakej Pelancongan ke Lombok; Percutian bajet di lombok; Percutian 4 hari 3 malam di lombok; Bercuti di lombok gili trawangan
Gili Air - Pulau Lombok
Melanccong ke Lombok - Mengunjungi destinasi pelancongan Gili Air boleh meneroka beberapa titik untuk menikmati keanekaragaman hayati di Indonesia. Antara pelawat dapat melihat kelasi laut, kura-kura, pelbagai ikan dengan pelbagai warna, dan kepelbagaian penduduk laut yang lain. Orang tempatan memanggil GIli Air dengan nama "Tengaq Aiq" yang bermaksud ditengha-tengah laut. Majoriti penduduk asli Gili berasal dari suku Bugis dan Sasak, dan mata pencaharian utama mereka adalah sebagai nelayan, pedagang, dan pemandu pelancong. Mayoritas pengunjung GIli Air merupakan pelancong luar negara, seperti dari Inggris, Perancis, Australia, Belanda, Italia, dan negara-negara lain. Gili Air biasanya sesak dengan pelancong dari Juli hingga Ogos.
Kemudahan dan Akses
Kemudahan pelancong di Gili Air sangat lengkap, terdapat kemudahan seperti hotel, restoran, dan bar, untuk menjadikan pelancong senang melawat pulau ini. untuk sampai ke Gili Air, pelawat boleh melakukan perjalanan dengan boat dari pelabuhan Bangsal dengan perjalanan mengambil masa kira-kira 25 minit.

18. Percutian ke Lombok - Gili Meno

Percutian bajet ke lombok; Pakej Pelancongan Lombok; Pakej Pelancongan ke Lombok; Percutian bajet di lombok; Percutian 4 hari 3 malam di lombok; Bercuti di lombok gili trawangan
Gili Meno - Lombok Island
Melancong kat Lombok - Gili Meno adalah pulau terkecil dan paling terpencil di antara Gili Trawangan dan Gili Air. Seperti halnya dua gili tersebut, Gili Meno juga dikelilingi oleh pantai dengan pasir yang indah. Disini anda boleh pusing Gili meno dengan masa kira-kira 90 minit dengan berjalan kaki. Tiada kereta atau motosikal di sini, jadi kesunyian dan kualiti udaranya tidak diragui. Sekiranya anda mempunyai bagasi yang mencukupi, anda boleh menggunakan cidomo (keranjang kuda) yang dapat membantu membawa bagasi anda dari balik kapal di sebelah timur ke penginapan anda.
Walaupun sunyi, sebenarnya Gili Meno juga dihuni oleh penduduk setempat tetapi hanya sekitar 400 orang. Kebanyakan penduduk tinggal di sekitar jalan yang menghubungkan satu bahagian pulau itu dengan yang lain.
Selain kenderaan bermotor, elektrik juga masih sangat jarang di sini. Terdapat hanya beberapa orang dan vila yang mempunyai penjana. Secara umum penduduk tempatan masih menggunakan lilin / obor untuk lampu dan menggunakan kayu api untuk memasak.

19. Percutian ke Lombok - Air Terjun Sendang Gile & Tiu Kelep

Air Terjun Sendang Gile
Percutian bajet ke lombok; Pakej Pelancongan Lombok; Pakej Pelancongan ke Lombok; Percutian bajet di lombok; Percutian 4 hari 3 malam di lombok; Bercuti di lombok gili trawangan
Sendang Gile Waterfalls - Pulau Lombok
Bajet Percutian ke Lombok - Air Terjun Sendang Gile, salah satu tarikan semula jadi yang tidak boleh dilepaskan semasa lawatan ke Lombok. Bukan hanya menenangkan, air terjun yang berasal dari Gunung Rinjani ini juga dipercayai berkhasias membuat anda menjadi awet muda.
Nama Air Terjun Sendang Gile mungkin bukan sesuatu yang aneh bagi beberapa orang, terutama pecinta alam yang telah membuat pendakian ke Gunung Rinjani. Maklum, Air Terjun Sendang Gile masih dalam kawasan Taman Negara Gunung Rinjani.
Walau bagaimanapun, untuk melawat Air Terjun Sendang Gile tidak semudah memutar telapak tangan. Air terjun yang terletak di ketinggian 600 meter di atas permukaan laut dan terletak di desa Senaru, distrik Bayan, Kabupaten Lombok Utara.

Air Terjun Tiu Kelep.
Percutian bajet ke lombok; Pakej Pelancongan Lombok; Pakej Pelancongan ke Lombok; Percutian bajet di lombok; Percutian 4 hari 3 malam di lombok; Bercuti di lombok gili trawangan
Tiu Kelep Waterfalls - Pulau Lombok
Bajet Melancong ke Lombok - Anda akan melalui hutan tropis dengan pokok besar di dalam hutan. Ini adalah di mana anda benar-benar memerlukan pemandu pelancongan agar anda tidak tersesat, kerana setiap pelawat yang datang ke Tiu Kelep menggunakan perkhidmatan pemandu tempatan.
Selepas melintasi jambatan, anda akan memasuki kawasan hutan yang mendiami pelbagai haiwan, perjalanan terus melalui beberapa sungai kecil.
Tiu Kelep air terjun yang tinggi kira-kira 45 meter dari tebing yang membentuk setengah lingkaran diisi oleh batu-batu besar di pinggir dan juga tumbuhan air yang berpaut ke sisi tebing.
Anda perlu berhati-hati apabila menghampiri air terjun kerana batu-batu yang anda panggang sangat licin dan juga kerana tebing-tebing separuh bulat membuat angin agak kuat.

20. Percutian ke Lombok - Gunung Rinjani

Pelancongan ke Lombok; Pelancongan Lombok; Pelancongan murah Lombok; Pelancongan di Lombok; Agensi Pelancongan ke Lombok
Gunung Rinjani - Lombok Indonesia
Melancong Bajet ke Lombok - Gunung Rinjani merupakan satu - satunya gunung yang ada di Pulau Lombok, tepatnya Berada di sebelah Utara Pulau Lombok. Gunung Rinjani ini merupakan salah satu Gunung Berapi di Indonesia dengan ketinggian berkisar 3726 m dari permukaan laut. Gunung Rinjani Lombok ini menjadi salah satu destinasi pelancongan yang diminati oleh para pelancong tempatan mahupun luar negara, daya tarik yang begitu mempesona seperti puncak Gunung Rinjani, panorama kaldera, tasik, kawah, air terjun, gua, sehingga mata air panas. Selain itu juga disekitar Gunung Rinjani juga terdapat objek wisata yang boleh anda kunjungi bersama keluarga, seperti Senaru, Tanah Rata, dan Tetebatu. Keindahan semula jadi adalah tarikan utama Gunung Rinjani Lombok.
Di balik pesona Gunung Rinjani Lombok tersebut, terdapat juga tumbuhan - tumbuhan yang hidup pada ketinggian 1000-2000 meter, namun pada ketinggian diatas 3000 meter tidak ada tumbuhan, melainkan hanya rumput dan bunga edelweiss, di sebelah timur gunung juga banyak terdapat pohon akasia. Tentu menjadi pengalaman yang tak dapat dilupakan jika anda menjadikan Pelancongan Gunung Rinjani Lombok sebagai destinasi pelancongan anda di Lombok.

21. Percutian ke Lombok - Pantai Nipah

Pelancongan ke Lombok; Pelancongan Lombok; Pelancongan murah Lombok; Pelancongan di Lombok; Agensi Pelancongan ke Lombok
Pantai Nipah - Lombok Indonesia
Tips Melancong ke Lombok -  Pantai Nipah tempat atau tarikan pelancong di utara Kawasan Pelancong Senggigi yang kini mula mencuri perhatian pelancong pelancong tempatan dan asing. Pantai Nipah terletak di Nipah Hamlet, Kampung Melaka, Pemenang Daerah Kabupaten Lombok Utara. Jarak dari BIL ke Nipah Beach kira-kira 80 kilometer dengan waktu perjalanan kira-kira 1.5 jam perjalanan dengan kenderaan roda dua atau empat roda. Kondisi jalan asphalt Hotmix menjamin kelulusannya. Biasanya pelancong dari BIL menginap di hotel di bandar Mataram atau terus mencari penginapan di sekitar Kawasan Pelancongan Senggigi Kabupaten Lombok Barat. Nasihat saya lebih baik tinggal di Senggigi kerana pergi ke Pantai Nipah hanya 20 minit jauhnya. Banyak pilihan hotel untuk tinggal dari skala backpacker hingga bintang, tetap menyesuaikan diri dengan anggaran yang dimiliki.
Pelancong Nipah Beach biasanya menghabiskan waktunya dengan bermain air/pasir dan berenang, snorkeling (mengambil alat anda sendiri), berkanu, menaiki bot memancing, dan selfi dengan keluarga, rakan dan suami isteri. Kemudahan bilik mandi dan bilik-bilik bilas yang ringkas disediakan.

22. Percutian ke Lombok - Bukit Malimbu

Pelancongan ke Lombok; Pelancongan Lombok; Pelancongan murah Lombok; Pelancongan di Lombok; Agensi Pelancongan ke Lombok
Bukit Malimbu - Lombok Indonesia
Blog Melancong ke Lombok - Pemandangan matahari terbenam di Bukit Malimbu akan lebih sempurna apabila langit berada dalam keadaan yang cerah. Dalam keadaan ini anda tidak hanya menyampaikan pemandangan matahari terbenam yang indah. Tetapi anda juga boleh melihat dua pulau yang paling terkenal, iaitu Gili Trawangan dan Gili Meno dari jarak jauh, dengan latar belakang matahari terbenam. Anda juga boleh melihat Gunung Agung Bali dari jauh. Pemandangan yang sempurna menjadikan Bukit Malimbu tempat terbaik untuk menikmati matahari terbenam di pulau Lombok.
Malimbu Hill juga sering digunakan untuk mengumpul pelbagai komuniti, seperti komuniti basikal. Bagi mereka, tiada yang lebih indah daripada menikmati matahari terbenam di Malimbu Hill selepas menakluk cabaran berbasikal. Begitu juga untuk penunggang motorsikal, bukit ini menjadi salah satu tempat untuk berehat sebelum akhirnya melanjutkan perjalanan mereka.

23. Percutian ke Lombok - Hutan Baun Pusuk

Hutan Baun Pusuk - Lombok Indonesia
Tips Bercuti ke Lombok - Hutan Baun Pusuk yang terletak di sempadan antara Lombok Barat dan Lombok Utara yang merupakan hutan lindung dengan kekayaan biologi yang masih terpelihara hingga ke hari ini. Di hutan ini terdapat ratusan kera yang berasal dari Hutan Pusuk. Banyak pelancong baik itu pelancong dari dalam negara dan luar negara yang berekreasi ke Hutan Pusuk hanya untuk menyaksikan kelakuan unik yang dilakukan oleh kera – kera tersebut. Hutan Pusuk ini menawarkan keindahan alam hutan yang masih ditutup dengan pokok rimbunnya yang masih hijau. Dengan begitu banyak tebing yang begitu curam dan di tempat tertentu wisatawan juga dapat melihat keindahan pantai di Lombok Utara dari puncak tertinggi Hutan Pusuk atau biasa disebut Pusuk Pass.

24.  Percutian ke Lombok - Panatai Sire.

Pelancongan ke Lombok; Pelancongan Lombok; Pelancongan murah Lombok; Pelancongan di Lombok; Agensi Pelancongan ke Lombok
Pantai Sire - Lombok Indonesia
Bercuti di Pulau Lombok - Hamparan pasir putih, air jernih, dan terumbu karang yang dipelihara oleh kelestariannya adalah kombinasi keindahan yang indah dan Pantai Sire Medana mempunyai semuanya. Tidak hairanlah, setiap inci lokasi pelancong ini digunakan oleh pelancong untuk memanjakan keinginan untuk berenang, menyelam, dan snorkeling.
Sire Medana juga merupakan halaman untuk beberapa kemewahan yang dapat anda nikmati di Pulau Lombok, seperti padang golf 18 lubang di Lombok Golf Kosaido Country Club yang bukan hanya menyajikan medan yang menawan tetapi juga panorama yang menakjubkan.

25.  Percutian ke Lombok - Masjid Bayan Kuno

Destinasi Pelancongan di Lombok; Pusat Pelancongan di lombok; Melancong Lombok; Kawasan Pelancongan di lombok; Tempat Pelancongan di Lombok; Pengalaman bercuti di lombok
Masjid Bayan Kuno - Lombok Indonesia
Pengalaman bercuti di Lombok - Masjid yang diposisikan di atas bukit yang dikelilingi oleh beberapa makam penyebar Islam, dibina beratus-ratus tahun lalu oleh muballigh. Tetapi sehingga kini belum menemui punca bertulis siapa pengasasnya dan pada tahun berapa menubuhkan Masjid Kuno. Apa yang jelas umur masjid kini digunakan sebagai ikon pelancongan budaya sudah cukup lama. Masjid ini juga terletak tidak jauh dari lawatan air terjun Senaru dan Gunung Rinjani. Sekiranya anda memulakan perjalanan dari gunung Rinjani, ia akan mengambil masa kira-kira 20 minit.
Di samping itu, Masjid kuno Bayan Beleq dalam menangkap simbol daerah Lombok Utara (KLU). Pembentukan Masjid Kuno digambarkan dalam bentuk siluet berwarna merah sebagai integritas tamadun rakyat Lombok Utara. Ia juga mengatakan bahawa bangunan masjid menggambarkan tonggak tamadun rakyat Lombok Utara yang dibina berdasarkan kesedaran kosmos, sejarah, kebiasaan dan kerohanian.

26. Percutian ke Lombok - Air Terjun Ganga.

Destinasi Pelancongan di Lombok; Pusat Pelancongan di lombok; Melancong Lombok; Kawasan Pelancongan di lombok; Tempat Pelancongan di Lombok; Pengalaman bercuti di lombok
Air Terjun Gangga - Pulau Lombok Indonesai
Agensi Pelancongan Lombok - Kombinasi antara bebatuan, air terjun, udara yang sejuk serta persawahan yang hijau menjadikan air terjun gangga ini berbeda dengan air terjun yang lainnya. Keindahannya lengkap yang anda dapatakan jika berkunjung ke Air tenjung gangga ini.

Destinasi Percutian di Lombok Tengah.

27. Percutian ke Lombok - Pantai Kuta

Destinasi Pelancongan di Lombok; Pusat Pelancongan di lombok; Melancong Lombok; Kawasan Pelancongan di lombok; Tempat Pelancongan di Lombok; Pengalaman bercuti di lombok
Pantai Kuta - Lombok Indonesia
Melancong Bajet ke Lombok - Sekiranya anda ingin melawat Pantai Kuta Lombok, datang ke Kampung Kuta, Daerah Pujut, Kabupaten Lombok Tengah. Pantai ini mempunyai garis pantai 7.2 Kilometer. Di sebelah barat pantai, ada bukit yang disebut Bukit Mandalika. Nama ini diambil dari kisah purba masyarakat setempat, tentang seorang puteri bernama Mandalika. Puteri Mandalika akhirnya melompat ke laut dari bukit ini, menghindari mengejar seorang putera raja yang ingin menikah dengannya. Pada masa kini, bukit ini menjadi tempat yang paling sesuai untuk menikmati pemandangan Kuta dari ketinggian. Sekiranya anda sampai ke puncak Gunung Mandalika, anda akan melihat pemandangan indah Pantai Kuta, dengan air laut yang jernih. Malah anda juga boleh melihat sekumpulan terumbu karang.
Hamparan pasir Putih dan laut yang biru menjadikan pantai kuta sebagai pilihan utama para pelancong yang sedang bercuti di Lombok. Keunikan pantai ini adalah memilki pasir yang berbentuk seperti butiran merica.

28. Percutian ke Lombok - Pantai Tanjung Aan.

Destinasi Pelancongan di Lombok; Pusat Pelancongan di lombok; Melancong Lombok; Kawasan Pelancongan di lombok; Tempat Pelancongan di Lombok; Pengalaman bercuti di lombok
Pantai Tanjung Aan - Lombok Indonesia
Pakej Lombok Murah - Pasir pantai ini mempunyai tekstur yang unik. Pasir seperti biji lada Sehingga kaki anda masih akan merasa tekstur. Tetapi di atas bukit berhampiran pantai yang dapat memanjat pelawat anda tidak lagi merasakan lada pasir tetapi pasir putih sangat halus. Pasir lada ini dikatakan sebagai pembentukan fosil karang. Cuba melangkah bertelanjang kaki, maka kita akan merasakan kaki kita seperti urut oleh pasir yang menyentuh setiap saraf.
Dari bukit ini, anda akan melihat pemandangan Tanjung A'an yang menawan. Hamparan laut hijau biru yang digabungkan dengan pasir putih dan bukit di atas yang lain menjadikannya sangat cantik. Bagi jurugambar, panorama ini sangat sayang untuk terlepas. Sunrise dari bukit juga patut ditangkap. Oya, untuk naik ke bukit, kita harus membayar iuran kepada warga yang menyimpan Rp 10 ribu.
Pantai tanjung aan yang merupakan pantai pasir putih yang di kelilingi perbukitan di sekianya banyak pelancong yang terkagum dengan keindahan pantai ini. Lautnya yang biru serta pasir putih yang lembut dan sebagian seperti butiran merica.

29. Percutian ke Lombok - Pantai Seger

Destinasi Pelancongan di Lombok; Pusat Pelancongan di lombok; Melancong Lombok; Kawasan Pelancongan di lombok; Tempat Pelancongan di Lombok; Pengalaman bercuti di lombok
Pantai Seger - Lombok Indonesia
Pakej Murah Lombok - Pantai yang memilki jembatan dan aliran sungai menuju ke pantai, air sungai dan laut yang jernih serta perbukitan di sekitarnya menjadikan pantai ini banyak di kunjungi para pelancong.
Entah kenapa pantai ini dipanggil Seger Beach. Yang jelas, atmosfer di sana benar-benar pelihat. Lokasi Seger Beach tidak jauh dari pantai Kuta Lombok. Sekitar 15 minit sahaja. Pantai Seger terdiri daripada beberapa bahagian di mana setiap bahagian dipisahkan oleh sejenis bukit tetapi tidak terlalu tinggi
Di salah satu sudut pantai ini terdapat sebuah monumen Putri Mandalika, seorang putri yang merupakan cerita legenda suku Sasak (suku yang tinggal di pulau Lombok). Sekitar pantai Seger terdapat resort yang halaman belakangnya menghadap Pantai Seger.

30. Percutian ke Lombok - Kampung Adat Sade & Kampung Adat Ende

Melancong ke Lombok; Melancong di Lombok; Melancong kat Lombok; Melancong Bajet ke Lombok; Melancong ke Lombok Blog
Kampung Adat Ende - Pulau Lombok Indonesia
Destinasi Pelancongan di Lombok - Salah satu perkampungan atau desa suku sasak yang masih memegang adat istiadat nenek moyang mereka sampai saat ini. Semua aktiviti di desa ini masih menggunakan peralatan dan pakaian tradisional. Rumah mereka dari bambu dan lantai tanah yang di campur kotoran kerbau.

31. Percutian ke Lombok - Pantai Batu Payung.

Melancong ke Lombok; Melancong di Lombok; Melancong kat Lombok; Melancong Bajet ke Lombok; Melancong ke Lombok Blog
Pantai Batu Payung - Lombok Indonesia
Tempat Pelancongan di Lombok - Pantai Batu Payung boleh dikatakan sangat baik di kalangan pantai di Lombok. Pelancong sering bercakap mengenainya. Pantai ini terletak di rantau Lombok Tengah.
Tidak seperti pantai lain, Payung Batu tidak seperti yang dibayangkan. Ya, pantai ini tidak mempunyai pasir putih, hanya terdiri dari batu dan batu besar berbentuk seperti payung.
Laluan ke pantai tidak sukar. Anda boleh menuju ke Pantai Mandalika yang dahulu disebut Pantai Kuta Lombok, atau ia boleh pergi terus ke Pantai Tanjung Aan.
Malangnya, arahannya kurang jelas dan jalan masuk ke Pantai Tanjung Aan tidak mencukupi. Jalannya tidak baik. Jika anda kehilangan jalan anda, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada orang ramai. Perjalanan mengambil masa kira-kira 15 minit dari Pantai Mandalika ke Pantai Tanjung Aan.
Tiba di Pantai Tanjung Aan, mungkin anda adalah kali pertama pergi ke sana akan mencari di mana Batu Batu Payung. Ternyata pantai ini terletak di belakang bukit di seberang lautan yang kelihatan dari Pantai Tanjung Aan.

32. Percutian ke Lombok - Pantai Selong Blanak.

Melancong ke Lombok; Melancong di Lombok; Melancong kat Lombok; Melancong Bajet ke Lombok; Melancong ke Lombok Blog
Pantai Selong Blanak - Lombok Indonesia
Agensi Pelancongan ke Lombok - Kelembutan pasir putih yang dimiliki oleh Selong Belanak Beach Lombok akan dirasakan di kaki anda jika anda berjalan kaki dipantai ini terasa telapak kaki. Selain pasir putih yang membezakan Selong Belanak Beach Lombok dengan pantai lain Selong Belanak Beach Lombok juga memiliki dasar pantai berpasir yang lembut tidak seperti pantai lain yang memiliki dasar berbatu. Sekiranya anda melihat Pantai Selong Belanak Lombok dari puncak bukit, maka anda akan kagum melihat pemandangan keindahan Pantai Selong Belanak Lombok ini.

33.  Percutian ke Lombok - Pantai Mawun

Melancong ke Lombok; Melancong di Lombok; Melancong kat Lombok; Melancong Bajet ke Lombok; Melancong ke Lombok Blog
Pantai Mawun - Lombok Indonesia
Percutian Bajet ke Lombok - Walaupun lokasi pesisir pantai agak jauh juga memerlukan perjalanan panjang, tetapi anda tidak akan menyesal selepas tiba di Pantai Mawun. Kerana terdapat pelbagai panorama eksotis yang boleh anda gunakan di sekitar kawasan pantai ini. Pantai pasir putih yang merupakan ciri pantai di pulau Lombok juga anda boleh bertemu di sini. Keadaan pantai bersih dari sampah juga air biru yang jernih menjadikan suasana berasa nyaman. Anda akan merasa selesa di pantai, membincangkan angin sejuk dan juga gelombang lembut di hadapan anda.

34. Percutian ke Lombok - Desa Tenun Sukerare

Melancong ke Lombok; Melancong di Lombok; Melancong kat Lombok; Melancong Bajet ke Lombok; Melancong ke Lombok Blog
Kampung Tenun Sukarare - Pulau Lombok
Pakej ke Lombok - Sukarara adalah sebuah kampung yang terkenal dengan kraf tenunan tradisional atau songket. Kampung Sukarara adalah sebuah kampung kecil tetapi mempunyai pemandangan yang sangat indah yang terletak di Desa Sukarara, Jonggat, Lombok Tengah. Sekiranya anda berada di bandar Mataram dan ingin pergi ke kampung ini, jarak anda mungkin perlu pergi kira-kira 25 kilometer atau masa kira-kira 30 minit yang anda perlu pergi. Walau bagaimanapun, jika anda dari Praya City, jarak yang anda pergi ke kampung Sukarara adalah hampir, iaitu 5 km atau anda hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit dengan menggunakan kenderaan persendirian atau teksi. Kebanyakan wanita yang tinggal di kampung ini bekerja sebagai penenun, walaupun dari kanak-kanak, ibu bapa telah mengajar atau meninggalkan kerajinan tenun mereka kepada anak-anak perempuan mereka sehingga kerajinan tenun masih ada hari ini.

35. Percutian ke Lombok - Air Terjun Benang Setokel

Tips Melancong Lombok; Tips Melancong ke lombok; Bercuti di Pulau Lombok; Blog Melancong ke Lombok.; Bercuti ke Lombok; Tips bercuti ke lombok
Stokel Waterfalls - Lombok Island
Pakej Bajet Lombok - Air terjun benang Setokel mempunyai 2 air terjun yang berketinggian kira-kira 30 meter. Air terjun di sebelah kiri mempunyai pelepasan yang lebih besar daripada yang pertama. Sementara itu di bawahnya ada kolam kecil tempat penampungan air yang jatuh dari atas. Kolam ini boleh digunakan untuk mandi dan berenang. Air terjun ini terletak pada ketinggian 552 m di atas permukaan laut (asl) di kawasan Pelancongan Taman Nasional Gunung Rinjani.
Nama Stokel Thread dalam bahasa setempat bermaksud thread. Nama ini diberikan kerana bentuk air terjun ini menyerupai benang yang terikat bersama.

36. Percutian ke Lombok - Air Terjun Benang Kelambu.

Tips Melancong Lombok; Tips Melancong ke lombok; Bercuti di Pulau Lombok; Blog Melancong ke Lombok.; Bercuti ke Lombok; Tips bercuti ke lombok
Kelambu Waterfalls - Lombok Island
Pakej ke Pulau Lombok - Di kawasan Air Terjun Benang Air kelambu terdapat dua kumpulan air terjun, keduanya berasal dari musim semi. Kumpulan pertama berada di sebelah kiri jika kita turun dari tangga tangga dan terdiri dari dua yang diletakkan di bawah air. Kumpulan kedua, yang merupakan air terjun utama, adalah tepat di hadapan kita jika kita turun dari tangga. Kumpulan kedua terdiri daripada empat air terjun.
Kedua-dua kumpulan air terjun mempunyai ketinggian kira-kira 40 m dan mempunyai dua hingga tiga tingkat. Dari peringkat pertama (titik paling tinggi) pada ketinggian kira-kira 30 m aliran air tidak langsung terjun ke dalam kolam, tetapi jatuh ke tingkat bawah, di mana terdapat tiga batu batu yang berhenti sebelum mencapai kolam. Batu datar yang luas itu, memegang air terjun sebelum jatuh ke piring ketiga ke kolam, jadi airnya tidak terlalu sukar untuk dipukul. Oleh itu, ramai pengunjung yang boleh mandi secara langsung di bawah air terjun ini. Dikatakan bahawa menurut kepercayaan tempatan, setiap mandi di tempat ini akan membuat orang ramai mengalami kelelahan satu tahun lebih muda.

Destinasi Percutian di Lombok Timur.

37. Percutian ke Lombok - Pantai Pink

Tips Melancong Lombok; Tips Melancong ke lombok; Bercuti di Pulau Lombok; Blog Melancong ke Lombok.; Bercuti ke Lombok; Tips bercuti ke lombok
Pantai Pink - Pulau Lombok
Pelancongan Murah Lombok - Pantai ini adalah salah satu dari tujuh pantai di dunia yang mempunyai pantai pasir merah jambu, dan salah satu dari dua pantai di Indonesia yang memiliki pantai pasir merah jambu.
Warna pasir merah jambu terbentuk kerana biji asal pasir putih dicampur dengan corak merah jambu. Bias cahaya matahari dan pendedahan kepada air laut menambah jernih yang lebih jelas ke pantai. Pantai ini begitu tenang dan hanya mempunyai gelombang kecil yang membuat pelancong lebih selesa semasa bermain di sana. Keindahan Pantai Pink kelihatan sempurna dengan bukit-bukit sekitarnya. Di sebelah kiri terdapat bukit dengan padang rumput yang luas dan dari bukit ini pemandangan Pink Beach kelihatan sangat indah. Di samping itu, terdapat eksotik eksotik di sebelah kanan dengan gazebo yang disediakan di atasnya.

38. Percutian ke Lombok - Pulau Pasir ( Gili Gosong )

Tips Melancong Lombok; Tips Melancong ke lombok; Bercuti di Pulau Lombok; Blog Melancong ke Lombok.; Bercuti ke Lombok; Tips bercuti ke lombok
Pulau Pasir - Lombok Island
Palancongan Lombok Murah - Panorama luaran Tanjung Luar di Lombok Timur kelihatan cantik dari Gili Gosong. Mendaki Gunung Rinjani ditutupi dengan awan putih dan langit biru terpesona oleh orang yang melihatnya. Gili Gosong 'hanya' sebagai padang futsal membuat pelancong merasa hilang di pulau pasir kecil yang dikelilingi oleh lautan yang luas. Aktiviti yang boleh dilakukan ialah berenang, berjemur di dalam pasir, dan memotret para narcissists di sekitar pulau kecil ini. Apabila air laut surut, kita dapat melihat lulus pasir melalui Gili Kere. Awesome!

39. Percutian ke Lombok - Gili Petelu

Gili Petelu - Lombok Island
Melancong Bajet Lombok - Banyak pelancong domestik dan luar negara datang ke tarikan pelancong yang terletak di Jerowaru, Lombok Timur. Selain menikmati keindahan pantai berpasir merah jambu ini, pelancong juga dapat menikmati keindahan beberapa pulau (pulau kecil) yang tersebar di sekelilingnya, salah satunya adalah Gili Petelu. Pulau kecil sering disebut sebagai Gili Tiga, kerana terdapat kata "telu" yang bermaksud Tiga adalah pulau karang besar tidak banyak, tetapi mempunyai kontur yang berbukit dengan pemandangan yang indah, sejuk, mempesona dari atas, bentuk pasir seperti lada dan putih, dengan air laut biru yang jelas dan gelombang yang tenang membuat pelancong seperti berenang di kolam renang peribadi. Malangnya, kami tidak snorkeling. Walaupun saya percaya keindahan bawah air masih dipelihara dengan baik. Ke arah Gili Petelu boleh menyeberang dari Pelabuhan Tanjung Tanjung atau dari Pantai Pink (Tangsi).

40. Percutian ke Lombok - Sembalun

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Kampung Sembalun - Pulau Lombok
Percutian murah ke Lombok - Sembalun di Lombok Timur tidak syak lagi mempunyai pesona yang sangat indah. Salah satu kampung tertinggi mempunyai udara sejuk, dikelilingi oleh beberapa bukit. Sangat memanjakan mata. Pesona Gunung Rinjani seolah-olah menghipnotis kerana kagum. Menjadi khemah pangkalan pengembara sebelum mendaki ke Rinjani.
Landskap lain sedang menunggu untuk dikagumi. Sebagai tambahan kepada pokok hijau dan tumbuh-tumbuhan gunung, kampung ini hampir dikelilingi oleh tebing batu yang mengalir hampir 90 darjah. Dinding batu ini adalah hasil letusan bahan beku atau lava yang memuntahkan Gunung Rinjani beratus-ratus tahun yang lalu. Di beberapa bahagian, kelihatan lumut dan salutan rumput, batu itu menambah keindahannya. Udara gunung segar akan mengisi paru-paru anda. Pemandangan tropika eksotik dan tidak dapat dilupakan.

41. Percutian ke Lombok - Tete Batu

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Kampung Tete Batu - Pulau Lombok
Melancong murah ke Lombok - Salah satu daya tarikan pemandangan indah di kaki Gunung Rinjani terletak di kampung Tete Batu yang mempunyai pemandangan panorama gunung dan sawah yang sangat indah. Kerana keindahannya, Tete Batu berkhidmat sebagai kampung pelancongan oleh Pemerintah Lombok Timur. Tete Batu mempunyai pembentukan kontur tanah seperti kanyon memanjang. Pemandangan kanun yang indah dibentuk dengan sawah hijau yang subur. Inilah tarikan Tete Batu yang menjadikan ramai pelancong datang bersama. Lokasi Pelancongan Desa Tete Batu terletak di selatan Gunung Rinjani pada ketinggian 700 meter di atas permukaan laut.

Berada di ketinggian itu menjadikan udara sejuk, bebas pencemaran, dan menyegarkan. Di samping penguasaan landskap yang menghadap ke sawah, panorama alam Tete Batu di Kecamatan Sikur Lombok Timur didominasi oleh bukit, hutan, dan air terjun yang curam.

42. Percutian ke Lombok - Desa Adat Bale Beleq Sembalun

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Kampung Adat Bale Beleq Sembalun -Lombok Indonesia
Bercuti Murah Lombok - Kampung-kampung yang mempunyai ketinggian kira-kira 1100 mdpl. Jadi kampung ini adalah satu-satunya perkampungan tertinggi di pulau Lombok. Dikelilingi oleh deretan bukit-bukit hijau kerana memasuki musim hujan dan trend lagi, kampung ini sebenarnya terletak di Taman Negara Gunung Rinjani, yang merupakan kawah kedua tertinggi di Indonesia.

43. Percutian ke Lombok - Gili Kondo

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Gili Kondo - Pulau Lombok
Tempat Pelancongan di Lombok - Gili Kondo adalah pewarna terbesar kelima dari tujuh gili cluster yang hadir. Gili dikelilingi oleh pantai dengan pasir putih yang halus dan dengan gelombang yang tenang. Di tengah-tengah pewarna terdapat dataran yang agak tinggi digunakan oleh petani bermusim untuk menanam tanaman. Setiap petani musim hujan dari Dusun Padak Luar pergi ke taman ini untuk berkebun. Mereka menanam ubi keledek dan pelbagai tanaman umbi yang lain. Perkebunan merupakan pekerjaan alternatif bagi kebanyakan orang yang tinggal di kawasan Dusun Padak Luar yang bekerja setiap hari sebagai nelayan. Apabila musim hujan datang dan tangkapan laut dikurangkan, mereka akan pergi ke Gili Kondo untuk menanam tanaman. Hasil dari perkebunan ini akan digunakan untuk memenuhi keperluan ekonomi keluarga mereka.

44. Percutian ke Lombok - Bukit Nanggi

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Bukit Nanggi - Pulau Lombok
Agensi Pelancongan ke Lombok - Dan bukit nanggi adalah bukit paling atas di pulau Lombok maka ketika kita berada di bukit nanggi maka kita akan dapat melihat pulau Sumbawa tetapi kita hanya dapat melihat pulau yang paling dekat yaitu desa pototano.
Jika anda ingin tinggal atau berkhemah di bukit nanggi maka anda akan dihidangkan dengan panorama yang sangat indah apabila anda mendaki bukit naggi ketika pada siang hari kemudian dan anda berada di puncak petang dan anda akan masuk ke matahari terbenam yang sempurna di naggi bukit dan Sekiranya anda tinggal maka anda akan berada di dalam panorama bintang dan bintang di atas kepala anda.

45. Percutian ke Lombok - Bukit Pergasingan

Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
Bukit Pergasingan - Pulau Lombok
Tempat Pelanongan di Lombok - Bukit pergolakan itu tidak kurang cantik. Dari sisi ketinggian, perjalanan Pergasingan Hill agak pendek. Hanya setinggi 1670 masl yang hampir dua kali ganda daripada Gunung Rinjani 3726 masl. Dari puncak Gunung Pergasingan, baris-baris sawah diatur dengan kemas berwarna-warni. Ladang beras yang berfungsi sama dengan ladang padi tidak jauh dari rumah kita. Tetapi pemandangan sawah padi di Bukit Pergasingan kelihatan sangat menarik. Ke depan, landskap hijau 180 darjah bersedia untuk mengalu-alukan anda untuk sentiasa bersyukur. Tangga 105 kaki dengan cerun 70 darjah menjadi pusingan pertama yang perlu anda pergi.


Dari sekian banyaknya destinasi percutian di lombok para pelancong bisa memilih destinasi mana yang diminati untuk di kunjungi bersama teman, keluarga dan orang tercinta,  keindahan pulau lombok ini menjadikan lombok sebagai salah satu destinasi favorit di Indonesia maupun luar negara. 

Jika ingin berkunjung ke Lombok dan mengunjungi detinasi pelancongan pilihan anda kami siap untuk membantu segala keperluan para pelancong yang ingin menikmati keindahan Pulau Lombok ini.

More Information : 
WhatsApp  : +6285338000050
Email         : percutianlombok@gmail.com

Berikut ini adalah Foto - Foto  Keindahan Pulau Lombok Lainnya.

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian LombokPercutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian LombokPercutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok
Percutian Lombok


Percutian Lombok
Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok
Add caption

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok


Percutian Lombok

Percutian Lombok


Percutian Lombok


Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok

Percutian Lombok


Image Score : https://www.instagram.com/wonderfullombok/?hl=en


Hubungi Kami

RESERVASI SEKARANG

Call / Message / WhatsApp : +628533800050
Email : percutianlombok@gmail.com