45 Tempat Percutian Menarik Di Lombok

Tempat Menarik Di Lombok

Banyaknya Tempat Menarik Di Lombok itu sebab Pulau Lombok kini telah menjadi salah satu Ikon Pelancongan di Indonesia. 80% Tempat Menarik Di Lombok adalah Keindahan semula jadi itu sebab Pulau Lombok tiada duanya di Indonesia. Tempat Menarik Di Lombok akan hadir untuk anda yaitu Keindahan semula jadi hamparan pantai pasir putih, terumbu karang dan kekayaan hayati yang luar biasa, kemegahan Gunung Rinjani, Keindahan Air terjunnya serta keunikan Budaya Suku Sasak yang menarik ramai para pelancong yang kagum baik itu domestic dan di luar negara. Secara purata para pelancong dari Eropa dan Australia bercuti ke lombok sampai satu minggu untuk mengexplore Tempat Menarik Di Lombok.

Tempat Percutian Menarik Di Lombok tak hanya Gili dan pantai saja, Pulau Lombok mempunyai banyak tempat Percutian  yang indah dan mempesona, Salah satu destinasi menarik di lombok selain Gili dan pantai iaitu Keindahan alam Gunung Rinjani dan beberapa Air Terjun dengan keindahan semulajadi yang menakjubkan dan menarik untuk dijelajah, pulau lombok di Nusa Tenggara Barat mempunyai banyak destinasi pelancongan baik di darat maupun di laut. Tidak hairan jika Lombok menjadi salah satu destinasi popular di Indonesia.

Berikut ini kami akan memberikan maklumat senarai tempat menarik di lombok yang boleh untuk anda kunjungi ketika bercuti ke Lombok dan sebagai rujukan anda dalam merancang percutian anda di pulau Lombok yang indah ini.

Pulau Lombok dibahagikan kepada 5 wilayah dan setiap kawasan mempunyai tempat bercuti yang indah dan berikut adalah 5 wilayah dan bilangan tempat bercuti.

 1. Kawasan Kabupaten Lombok Barat dengan 12 Tempat Menarik
 2. Kawasan Bandar Mataram dengan 3 Tempat Menarik
 3. Kawasan Kabupaten Lombok Tengah dengan 9 Tempat Menarik
 4. Kawasan Kabupaten Lombok Utara dengan 11 Tempat Menarik
 5. Kawasan Kabupaten Lombok Timur dengan 9 Tempat Menarik

Berikut akan kami terangkan secara detail semua Tarikan Pelancong Di Lombok untuk anda.

Tempat Menarik Di Lombok Bahagian Barat


1. Tempat Menarik di Lombok  - Senggigi Beach


Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
Tempat Menarik Di Lombok - Senggigi Beach

Tempat menarik di Lombok yang pertama yaitu Senggigi Beach dengan garis pantai yang panjang, Senggigi Beach Lombok menyajikan susunsn warna pasir dari warna hitam ke putih. Air laut mempunyai gelombang yang tidak besar, jernih dan bersih. Terdapat banyak sebab yang menjadikan Pantai Senggigi di Lombok menjadi salah satu tempat destinasi kegemaran di kalangan pelancong asing. Pelancong yang datang ke pantai ini lebih suka menghabiskan waktu dengan berjemur, berenang, snorkeling, atau hanya bermain di pantai. Senggigi Beach adalah salah satu Tempat menarik di Lombok yang menjadi pilihan pilihan para pelancong untuk bercuti di lombok.

Lokasi Pantai Senggigi : Jl. Raya Senggigi Km 6 – 10 Kecamatan Batulayar, Kabupaten Lombok Barat, Provinsi Nusa Tenggara Barat. Koordinat

Map Pantai Senggigi : disini.
  Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
  Map Senggigi Beach Lombok

  Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil hanya 1 jam 3 menit dengan jarak 47.6 Km dari Airport Lombok menuju ke Sengggi Beach

  Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
  Airport Lombok ke Senggigi Beach

  Bayaran Masuk : Percuma hanya membayar Parking Kereta Saja Sejumlah RM. 1.38 - 2.77

  Kemudahan Awam : Di Senggigi Beach terdapat banyak kemudahan awam seperti: Tandas Awam, Tempat Rinse, ATM, Masjid, Pasar Mini, Hotel dan kemudahan awam yang lainnya.

  Aktiviti di Senggigi Beach : Mandi Pantai, Snorkling, Melihat Sunset, Surfing, Bermain Kano.

   Hotel Dekat Senggigi Beach Lombok : Di Senggigi Beach terdapat banyak penginapan dari homestay sampai hotel berbintang, karna Senggigi Beach merupakan Central Pelancongan di Pulau Lombok.

   • Hotel Kila Senggigi Beach Lombok : Hotel Bintang 4,  alamat Hotel ini di Jalan Pantai Senggigi Sengigi, Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon :  (0370) 693210. Website : Kila Senggigi  Harga mulai dari RM. 247/Room/Night 
   • Mascot Beach Hotel : Hotel Bintang 2, alamat di Jl. Raya Senggigi No.16, Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon :  +62370 -  693365. Website : - Harga mulai dari RM. 139/Room/Night.  Koordinat di sini. 
   • Sendok Hotel : Hotel bintang 2 ini beralamat di Jl. Raya Senggigi No.Km No.8, Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62370 - 692270. Website : www.sendokhotelsenggigi.com. Harga mulai dari RM. 103/Room/Night. Koordinat disini. 
   • Bukit Senggigi Hotel : Hotel bintang 2 ini beralamat di Jalan Raya Senggigi KM.13, Senggigi, Batu Layar, Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62370 - 693209. Website : bukitsenggigihotel.indonesiaroom.com. Harga mulai dari RM. 70/Room/Night. Koordinat di sini

   Review Senggigi Beach Lombok : disni

   Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
   Ulasan Senggigi Beach Lombok

   2. Tempat Menarik Di Lombok  - Gili Nanggu


   Tempat Menarik Di Lombok - Gili Nanggu

   Salah satu tempat menarik di lombok dan menjadi destinasi populer Percutian di Lombok  selain Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air yang reputasinya di seluruh dunia, di wilayah Lombok Barat ada juga gili lain yang dapat dikunjungi, iaitu Gili Nanggu.
   Gili Nanggu terletak di Selat Lombok atau di pantai barat Pulau Lombok. Secara administratif, pulau ini terletak di Desa Medang, Kecamatan Sekotong, Kabupaten Lombok Barat.
   Untuk mencapai Gili Nanggu sangat mudah. Dari Bandar Mataram pelancong dapat pergi ke Pelabuhan Lembar atau Tawun yang berjarak sekitar 27 km, dengan kendaraan dan kemudian menggunakan bot selama 35 hingga 45 minit.
   Di Gili Nanggu terdapat sebuah pantai yang indah dengan pasir putih dan laut biru. Suasana semula jadi yang tenang, menjadikan pulau ini pilihan yang tepat untuk pasangan yang ingin berbulan madu. Matahari terbenam adalah saat paling indah di pulau ini yang seluas 8 hektar.

   Lokasi Gili Nanggu : Desa Medang Kecamatan Sekotong, bagian pesisir selatan Daerah Lombok Barat.

   Map Lokasi Gili Nanggu :  di sini

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 jam 10 minit dan jarak 55.1 KM tiba di Pelabuhan Tawun kemudian menyeberang dengan bot ke Gili Nanggu

   Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
   Airport Lombok ke Gili Nanggu

   Bayaran Masuk : RM. 1.38 /Pax dan Parking Kereta di Pelabuhan Tawun RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM. 110.61/Bot  ( Kapasiti 7 Pax Dewasa. )

   Kemudahan Awam : Di Gili Nanggu anda tidak akan menemukan banyak kemudahan awam, Seperti ATM, Restaurant, Mini Market. di Gili Nanggu Hanya tersedia Tempat Rinse dan Bungalow.

   Aktiviti di Gili Nanggu : Snorkling, Main Pasir, Melihat Sunset.

   Hotel Dekat Gili Nanggu : Di Gili Nanggu hanya tersedia 1 Penginapan saja namun di sekitar Gili Nanggu terdapat beberapa Hotel dengan kemudahan yang baik.

   • Gili Nanggu Cottage & Bungalow : Alamat Gili Nanggu Island Tawun, Sekotong Barat. No Telepon : +6287864582020 Web : http://www.gilinanggu.com Harga mulai dari RM. 110.61/malam. Koordinat disini
   • Nirvana Gili Sudak : Alamat Gili Sudak Island Tawun. Sekotong Barat. No Telepon : (0370) 641555. Web : http://gilisudaklombok.com/akomodasi/ Harga mulai dari RM. 165.92/malam. Koodinat disni. 
   • The Suites Lombok : Jl. Raya Sekotong, Sekotong Barat. Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : 0878-6099-1010. Web : thesuiteslombok.com Harga mulai dari RM. 326.30/malam. Koordinat di sini. 
   • Krisna Bungalows & Restaurant : Jl. Raya Sekotong, Dusun Batu Leong, Desa Sekotong Barat, Kec. Sekotong, Sekotong Barat Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62818-0369-4450 Web : -  Harga mulai dari : RM. 69.13/malam. Koordinat di sini. 

   Ulasan Gili Nanggu : disini

   Ulasan Gili Nanggu

   3. Tempat Menarik di Lombok Barat – Pura Batu Bolong


   Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
   Tempat Menarik di Lombok - Pura Batu Bolong

   Kuil yang indah di pantai bukan sahaja boleh ditemui di Bali. Kuil Batu Bolong menjadi Tempat Menarik Di Lombok juga terletak di tepi pantai di kawasan lombok barat, sama seperti di Bali. Bukan sahaja cantik, candi ini juga mempunyai batu yang unik!

   Pura Batu Bolong adalah sebuah kuil kecil yang terletak di Ares Senggigi. Jika anda mengembara  darat dari Mataram ke pelabuhan Bangsal (di mana lintasan biasa ke Gili Trawangan) melalui laluan pantai, anda akan lulus kuil ini. Pelawat dibenarkan masuk dengan membayar RM. 2.77
   Seperti candi-candi di pulau Bali, kuil ini juga menghendaki pelawat menggunakan kain kuning di pinggang sementara di dalam kawasan candi juga menjaga kesopanan kerana kuil itu sebenarnya merupakan tempat ibadat Agama Hindu. Di samping itu ada peraturan bahawa wanita yang sedang haid  tidak dapat memasuki kawasan kuil.

   Lokasi Pura Batu Bolong : Jl. Raya Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Pura Batu Bolong :  di sini

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 57 minit dan jarak 45.6 KM melalui jalur bypass menuju ke pura batu bolong

   Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
   Airport Lombok ke Pura Batu Bolong

   Bayaran Masuk : RM. 1.38 /Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Terdapat Beberapa Kedai milik penduduk sekitar yang menjual berbagai macam makanan, ada Pula beberapa Hotel dan Homestay.

   Aktiviti di Pura Batu Bolong : Melihat Sunset, Mengambil Gambar, Mempelajari Budaya.

   Hotel Dekat Pura Batu Bolong : Karna Lokasi Pura Batu Bolong dekat dengan Area Senggigi maka terdapat beberapa hotel dan penginapan dekat Pura Batu Bolong.

   Grand Senggigi : Jalan Raya Senggigi Km. 8, Senggigi, Batu Layar, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +60370 - 6194039. Web : - Harga mulai dari RM. 96.78/Malam. Koordinat disini.

    Ulasan Pura Batu Bolong : disini


   4. Tempat Menarik Di Lombok  - Gili Kedis


   Tempat Menarik di Lombok; Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Bercuti di Lombok;
   Tempat Menarik Di Lombok - Gili Kedis

   Tempat Menarik Di Lombok untuk menikmati landskap semula jadi yang luas dan bebas tanpa kesibukan bandar menjadi tawaran yang paling menguntungkan di Gili Kedis. Bayangkan, anda mempunyai pulau persendirian yang diisi hanya oleh anda kawan dan saudara-mara. Perkara yang sangat menarik.

   Berjemur atau bersantai sambil duduk melihat laut terbuka menjadi pengalaman yang tidak akan dilupakan. Ketenangan gelombang yang disertai dengan warna biru yang menakjubkan menjadi tarikan utama ketika melakukan pelancongan ke Gili Kedis.

   Lokasi Gili Kedis : Desa Medang Kecamatan Sekotong, bagian pesisir selatan Daerah Lombok Barat.

   Map Lokasi Gili Nanggu :  di sini

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 jam 11 minit dan jarak 55.1 KM tiba di Pelabuhan Tawun kemudian menyeberang dengan bot ke Gili Kedis

   Airport Lombok ke Gili Kedis

   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta di Pelabuhan Tawun RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM. 110.61/Bot  ( Kapasiti 7 Pax Dewasa. )

   Kemudahan Awam : Di Gili Kedis anda tidak akan menemukan banyak kemudahan awam karna Pulau Kecil ini tidak ada penduduknya.

   Aktiviti di Gili Kedis : Snorkling, Main Pasir, Melihat Sunset.

   Hotel Dekat Gili Kedis : Di Gili Kedis tidak ada tersedia hotel atau homestay namun di sekitar Gili Kedis terdapat beberapa Hotel dengan kemudahan yang baik.

   • Gili Nanggu Cottage & Bungalow : Alamat Gili Nanggu Island Tawun, Sekotong Barat. No Telepon : +6287864582020 Web : http://www.gilinanggu.com Harga mulai dari RM. 110.61/malam. Koordinat disini
   • Nirvana Gili Sudak : Alamat Gili Sudak Island Tawun. Sekotong Barat. No Telepon :  (0370) 641555. Web : http://gilisudaklombok.com/akomodasi/ Harga mulai dari RM. 165.92/malam. Koodinat disni. 
   • The Suites Lombok : Jl. Raya Sekotong, Sekotong Barat. Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62878-60991010. Web : thesuiteslombok.com Harga mulai dari RM. 326.30/malam. Koordinat di sini. 
   • Krisna Bungalows & Restaurant : Jl. Raya Sekotong, Dusun Batu Leong, Desa Sekotong Barat, Kec. Sekotong, Sekotong Barat Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +6281803694450 Web : -  Harga mulai dari : RM. 69.13/malam. Koordinat di sini. 

   Ulasan Gili Kedis : Disini 


   5. Tempat Meraik Di  Lombok – Gili Layar


   Percutian ke Lombok; Percutian Lombok; Percutian di Lombok; Percutian Budget ke Lombok: Percutian Bajet Lombok;
   Gili Layar - Tempat Menarik Di Lombok

   Keindahan Tempat Menarik Di Lombok semula jadi Gili Layar tidak syak lagi. Gili yang memasuki Kecamatan Gili Indah Desa Sekotong menyimpan keindahan alam yang luar biasa dan mepesona setiap mata pelancong yang datang.
   Snorkling dan menyelam dimasukkan dalam senarai perkara yang perlu anda lakukan di sini, ah! bawah air sangat sronok! jelas, karang laut ini sihat, dan ikan - ikan banyak dijumpai. Gili Layar keindahannya semula jadi.
   Keindahan Gili Layar yang lebih lengkap digabungkan dengan pasir putih di sepanjang pantai. Pantai Gili Layar seolah-olah melawat pulau peribadi. Malah saya juga tidak menemui pelancong yang biasanya wujud hampir di setiap pulau di Lombok.
   Di Perkampungan Penduduk terdapat beberapa ekor lembu yang dikeluarkan oleh pemiliknya. Saya juga berjalan ke pantai barat pulau Gili Layar ini. Saya melihat beberapa orang yang duduk di Beruggak ( Gazebo ).

   Lokasi Gili Layar :  Kecamatan Sekotong Tengah, Bagian pesisir Selatan Daerah Lombok Barat.

   Map Lokasi Gili Layar :  di sini   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 jam 30 minit dan jarak 66.8 KM tiba di Pelabuhan Sekotong Boat Transport kemudian menyeberang dengan bot menuju ke Gili Layar masa yang di ambil 25 minit.

   Airport Lombok ke Gili Layar

   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta  di Pelabuhan Sekotong Boat Transport RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM. 110.61/Bot  ( Kapasiti 7 Pax Dewasa. )

   Kemudahan Awam : Di Gili Layar anda akan menemukan 1 Bungalows saja dan kemudahan awam lainnya karna Pulau Kecil ini sedikit penduduknya.

   Aktiviti di Gili Layar : Snorkling, Main Pasir, Melihat Sunset, Diving.

   Hotel Dekat Gili Layar : Di Gili Layar tersedia 1 Bungalows hotel  namun di sekitar Pulau Gili Layar terdapat beberapa Hotel dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Layar Beach Bungalow : Pulau Gili Layar, Pelangan, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62812-1111-1388 Web : layarbeachbungalow.com Harga mulai dari RM. 110.61/Malam. Koordinat disini
   • Avatar Raja Bungalow Gili Asahan : Pulau Gili Asahan, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon:  0818-0362-5093 Web : - Harga mulai dari RM. 248.87/Malam. Koodinat disni. 
   • Pearl Beach Resort : Gili Asahan, Sekotong, Batu Putih, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +6281907247696. Web : pearlbeach-resort.com,  Harga mulai dari RM. 221.22/malam. Koordinat di sini. 
   • Via Vacare Resort, Gili Gede : Gili Gede, Pelangan, Kec. Sekotong Barat, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62081237324565 Web : - Harga mulai dari : RM. 69.13/malam. Koordinat di sini. 

   Ulasan Gili Layar : Disini 


   6. Tempat Menarik Di Lombok  - Narmada Park


   Tempat Menarik Di Lombok - Taman Narmada

   Tempat Menarik di Lombok selanjutnya adalah Taman Narmada terletak di Kampung Lembuak, Daerah Narmada, Kabupaten Lombok Barat atau kira-kira 10 kilometer di timur Bandar Mataram. Taman yang luasnya kira-kira 2 ha (hektar) ini dibina pada tahun 1727 oleh Raja Mataram Lombok, Anak Agung Ngurah Karang Asem Bali, sebagai tempat upacara Pakelem yang diadakan setiap purnama kelima tahun Caka (Oktober-November). Sebagai tambahan kepada tempat upacara, Taman Narmada juga digunakan sebagai pengunduran keluarga diraja pada musim kemarau.

   Nama Narmada diambil dari Narmadanadi, sungai Ganga yang sangat suci di India. Bagi orang Hindu, air adalah unsur suci yang memberikan kehidupan kepada semua makhluk di dunia ini. Air yang memancar dari dalam tanah (mata air) dikaitkan dengan tirta amerta (air keabadian) yang memancar dari kensi Sweta Kamandalu. Ia digunakan sebagai nama Narmada yang digunakan untuk menamakan mata air yang membentuk beberapa kolam dan sungai di tempat itu. Secara beransur-ansur digunakan untuk memanggil kuil dan kompleks Narmada Park.

   Lokasi Taman Narmada :  Jalan Raya Narmada, Lembuak, Narmada, Lembuak, Narmada, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Taman Narmada : di sini

   Peta Lokasi Taman Narmada

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 45 minit dan jarak 27.8 KM untuk bisa tiba di Taman Narmada

   Airport Lombok ke Taman Narmada

   Bayaran Masuk : RM. 1.38 /Pax dan Parking Kereta  RM. 1.38 - 2.77 dan Local Guide RM. 8.30

   Kemudahan Awam : Di Sekitar Taman Namada Akan beberapa Warung milik penduduk dan Traditional Market, ATM dan beberapa Local Restaurant, Tiolet Umum.

   Aktiviti di Taman Narmada : pelancongan kebudayaan,

   Hotel Dekat Taman Narmada : Untuk Saat ini tidak tersedia Hotel yaang berdekatan dengan Taman Narmada.

   Ulasan  Taman Narmada : disini


   7. Tempat Menarik Di  Lombok - Pure Lingsar


   Tempat Menarik Di Lombok - Pura Lingsar

   Pura Lingsar ialah salah satu Tempat Menarik Di Lombok yang sukar dipercayai, bahawa di dunia ini ada 2 umat yang mempunyai latar belakang etnik, budaya dan kepercayaan agama, dapat hidup berdampingan di dalam melaksanakan ritualnya masing-masing dan perbezaan bagi mereka adalah sesuatu yang wajar dan logik dan dirasakan sebagai sebuah hikmah dari Tuhan Yang Maha Esa kerana perbezaan akan membuat mereka menjadi saling mengenal dan kemudian menghormati keyakinan satu sama lain.

   Lokasi Pura Lingsar :  Jl. Gora 2, Kecamatan Lingsar, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Pura Lingsar : di sini

   Tempat Menarik Di Lombok - Pura Lingsar

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 51 minit dan jarak 34.5 KM untuk bisa tiba di Pura Lingsar.   Bayaran Masuk :  RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta  RM. 1.38 - 2.77 dan Local Guide RM. 8.30

   Kemudahan Awam : Di Sekitar Pura Lingsar ada beberapa Warung milik penduduk dan Traditional Market, ATM dan beberapa Local Restaurant, Tiolet Umum.

   Aktiviti di Pura Lingsar : pelancongan kebudayaan.

   Hotel Dekat Pura Lingsar : Untuk Saat ini tidak tersedia Hotel yaang berdekatan dengan Pura Lingsar.

   Ulasan Pura Lingsar : disini


   8. Tempat Menarik Di Lombok - Kampung Banyumulek


   Tempat Menarik Di Lombok

   Tempat Menarik Di Lombok Desa Banyumulek adalah sebuah desa/kampung yang terletak di desa Kediri, Kabupaten Lombok Barat, Nusa Tenggara Barat, Indonesia. Banyumulek adalah pusat industri tembikar di seluruh Pulau Lombok sejak 1990-an, di mana 80% penduduk terlibat dalam kerja.
   Apabila melawat Kampung Banyumulek, anda akan disambut dengan pintu hijau yang membaca "Banyumulek Pottery Craft Centre". Uniknya, apabila melangkah ke kawasan kampung, anda akan melihat sekolah-sekolah dan pejabat-pejabat kerajaan dihiasi dengan periuk besar di pagar dinding. Supaya kesan kampung tembikar akan terasa sangat tebal. Pada masa yang sama mengesahkan bahawa Kampung Banyumulek ini adalah pusat kerajinan tembikar.
   Desa Banyumulek perlahan-lahan menjadi terkenal di kalangan pelancong domestik dan asing sebagai penghasil tembikar terbaik di Pulau Lombok.

   Lokasi Kampung Banyumulek :  Jl. Wisata Banyumulek, Rumak, Kediri, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Kampung Banyumulek : di sini

   Peta Kampung Banyumulek

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 29 minit dan jarak 26.4 KM untuk bisa tiba di Kampung Banyumulek.

   Airport Ke Kampung Banyumulek

   Bayaran Masuk : Percuma, Parking Percuma

   Kemudahan Awam : Di Sekitar Kampung Banyumulek ada beberapa Warung milik penduduk dan Traditional Market, ATM dan beberapa Local Restaurant, Tiolet Umum.

   Aktiviti di Kampung Banyumulek : Pelancongan Kebudayaan, Beli Belah Tembikar.

   Hotel Dekat Kampung Banyumulek : Untuk Saat ini tidak tersedia Hotel yaang berdekatan dengan Kempung Banyumulek.

   Ulasan Pura Lingsar : disini   9. Tempat Menarik Di Lombok - Hutan Sesaot


   Tempat Menarik Di Lombok - Hutan Sesaot 

   Tempat Menarik Di Lombok yang satu ini memasuki kawasan Hutan Aik Nyet Sesaot, udara sejuk, dengan melihat aliran sungai biru yang mengalir keluar dari belakang ribuan akar pohon besar yang terletak di kawasan hutan Sesaot akan merosakkan badan dan minda setiap pelancong yang datang.
   Sesaot Forest sendiri adalah kawasan hutan lindung yang bertumbuh dengan beribu-ribu pokok tebal dan lebat yang dikelilingi oleh sungai yang penuh dengan batu besar. Sepanjang masa, sungai tidak pernah mengalami kemarau, walaupun pada musim kering.

   Aliran Sungai Sesaot sering digunakan sebagai lawatan mandi oleh orang dan pelancong yang datang bercuti, termasuk kolam renang yang terletak di hilir sungai. Di samping itu, salah satu kelebihan tarikan kawasan Sesaot Forest, selain menikmati daya tarikan air yang sejuk, pelancong juga boleh menjelajah alam sekitar di sekitar kawasan hutan dengan beribu-ribu pokok besar dan padat yang tumbuh di sepanjang jalan kiri dan kanan.

   Lokasi Hutan Sesaot  :  Desa Aik nyet, Narmada, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Hutan Sesaot : di sini

   Tempat Menarik Di Lombok - Hutan Sesaot

   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 12 minit dan jarak 40.3 KM untuk bisa tiba di Hutan Sesaot.


   Bayaran Masuk : RM. 2.77 dan Parking Percuma

   Kemudahan Awam : Di Sekitar Hutan Sesaot ada beberapa Warung milik penduduk dan Traditional Market dan Tiolet Umum.

   Aktiviti di Hutan Sesaot : Mandi di Air Terjun, Menikmati Kesejukan udara Hutan.

   Hotel Dekat Hutan Sesaot : Untuk Saat ini tidak tersedia Hotel yaang berdekatan dengan Hutan Sesaot.

   Ulasan Hutan Sesaot : disini


   10. Tempat Menarik Di Lombok - Gili Sudak


   Tempat Menarik Di Lombok - Gili Sudak

   Tempat Menarik Di Lombok bahagian barat selanjutnya ialah Gili Sudak, Gili Sudak sendiri adalah sebuah pulau kecil yang dikelilingi oleh pantai-pantai yang indah, dengan luas sekitar 30 hektar gili sudak menjadi sasaran Pelancongan, tetapi jika dibandingkan dengan gili Nanggu dan Gili Tangkong, Gili Sudak  fasilitas yang sangat minim, hanya ada restoran yang hampir semua menu makanan dalam bentuk makanan laut. "Hanya ada satu penginapan di sini, tetapi jika dikendalikan mungkin ramai pelancong yang berhenti di pulau ini, mereka berhenti di gili Sudak ini untuk persinggahan dan makan tengah hari, jika semalaman mereka lebih suka gili Nanggu mamupun Gili Tangkong ".

   Lokasi Gili Sudak :  Desa Tawun - Sekotong Barat, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat,

   Map Lokasi Gili Sudak : di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 10 minit dan jarak 55.1 KM untuk bisa tiba di Hutan Sesaot.   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta di Pelabuhan Tawun RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM. 110.61/Bot  ( Kapasiti 7 Pax Dewasa. )

   Kemudahan Awam : Di Gili Sudak anda akan menemukan 1 Bungalows saja dan kemudahan awam lainnya karna Pulau Kecil ini sedikit penduduknya.

   Aktiviti di Gili Sudak : Snorkling, Main Pasir, Melihat Sunset, Diving, Kano.

   Hotel Dekat Sudak : Di Gili Sudak tersedia 1 Bungalows/hotel  namun di sekitar Pulau Gili Sudak terdapat beberapa Hotel dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Nirvana Gili Sudak : Alamat Gili Sudak Island Tawun. Sekotong Barat. No Telepon :  (0370) 641555. Web : http://gilisudaklombok.com/akomodasi/ Harga mulai dari RM. 165.92/malam. Koodinat disni. 
   • The Suites Lombok : Jl. Raya Sekotong, Sekotong Barat. Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +62878-60991010. Web : thesuiteslombok.com Harga mulai dari RM. 326.30/malam. Koordinat di sini. 
   • Gili Nanggu Cottage & Bungalow : Alamat Gili Nanggu Island Tawun, Sekotong Barat. No Telepon : +6287864582020 Web : http://www.gilinanggu.com Harga mulai dari RM. 110.61/malam. Koordinat disini

   Ulasan Gili Sudak : disini

   11. Tempat Menarik Di Lombok  - Gili Asahan


   Gili Asahan - Tempat Menarik Di Lombok

   Gilis Asahan menjadi satu Tempat Menarik Di Lombok yang terkenal dengan keindahan bawah airnya. Terumbu karang Cantik dan arus laut yang kuat membuat banyak penyelam berasa dicabar untuk menyelam di kawasan itu. Terdapat banyak penyedia perkhidmatan menyelam yang mengesyorkan anda melawat tempat menyelam di salah satu daripada banyak Gili di Lombok Barat.
   kerana pulau kecil di Lombok ini mempunyai tempat menyelam yang indah dan arus yang kuat supaya penyelam merasa dicabar untuk menyelam di kawasan ini.
   Bagi mereka yang ingin menginap, terdapat sebuah penginapan bernama Pearl Beach Resort. Anda akan dihidangkan seperti sebuah hotel.
   Jika anda akan melawat Gili Asahan, jangan lupa membawa kamera. Kerana kecantikan tempat ini  sangat sayang untuk tidak mengambil gambar.

   Lokasi Gili Asahan :  Desa Batu Putih - Kecamatan Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Gili Asahan : di sini   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 28 minit dan jarak 66.8 KM untuk bisa tiba di pelabuhan sekotong boat transport kemudian menyebrang ke Gili Asahan dengan masa 30 minit.
   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta di Pelabuhan Sekotong Boat Transport RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM. 110.61/Bot  ( Kapasiti 7 Pax Dewasa. )

   Kemudahan Awam : Di Gili Asahan anda akan menemukan beberapa resort dan bungalows, 1 minit market, Dive Center dan Restaurant.

   Aktiviti di Gili Asahan : Snorkling, Main Pasir, Melihat Sunset, Diving.

   Hotel Dekat Gili Asahan : Di Gili Asahan tersedia 3 hotel dan resort namun di sekitar Pulau Gili Asahan terdapat beberapa Hotel/Villa dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Pearl Beach Resort. Alamat Pulau Gili Asahan Sekotong Tengah, No Telepon : +6281907247696. Web : pearlbeach-resort.com Harga mulai dari RM. 221.22/Room/Night. Koordinat Disini.
   • Avatar Raja Bungalow Gili Asahan : Pulau Gili Asahan, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat. No Telepon:  0818-0362-5093 Web : - Harga mulai dari RM. 248.87/Malam. Koodinat disni. 
   • Gili Asahan Eco Lodge & Restaurant : Pulau Gili Asahan Sekotong Tengah. Kabupaten Lombok Barat. No Telepon : +6281339604779. Web : giliasahan.com Harga Mulai dari RM. 207.39/Room/Night. Koordinat Disini. 

   Review Gili Asahan : Disini


   12. Destinasi Menarik Di Lombok  - Bangko Bangko


   Tempat Menarik Di Lombok - Bangko - Bangko

   Tempat Menarik Di Lombok bukan hanya bergantung pada kecantikan dan eksotikisme alam, Pantai bangko-bangko juga menawarkan pelbagai kegiatan Surfing yang dapat anda coba di sana, yang tentunya dapat membuat Anda ingin berlama - lama di air.

   Bahkan salah satu Pertubuhan Surfing Rasmi Sedunia menyatakan bahawa gelombang pantai ini juga dikenali sebagai "Desert Point" yang layak memasuki 10 teratas yang terbaik, kerana jenis gelombang yang tidak mudah pecah sehingga gulung-geli dan gelombang yang mendalam dan tinggi membuat tempat ini sebagai nombor 6 terbaik di Dunia dan malah mengalahkan deretan Pantai Waves di Bali, bahkan para peselancar profesional dari seluruh dunia mengatakan bahawa melawat dan mencuba gelombang Pantai Bangko-bangko adalah mimpi yang mesti direalisasikan. Wow!, AMAZING deh untuk Pantai Bangko-bangko.

   Lokasi Bangko - Bangko : Jalan Putih. Desa Batu Putih, Sekotong Tengah, Kabupaten Lombok Barat.

   Map Lokasi Bangko - Bangko  : di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 59 minit dan jarak 83.0 KM untuk bisa tiba di Bangko - Bangko.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Bangko - Bangko tidak tersedia kemudahan awam yang berbaloi.

   Aktiviti di Bangko - Bangko : Surfing, Melihat Sunset, Berenang.

   Hotel Dekat Bangko - Bangko : Di Bangko - Bangko Tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Bangko - Bangko : Disini. 


   Tempat Menarik Di Lombok – Bahagian Bandar Mataram


   13.  Tempat Menarik Di Lombok - Bandar Tua Ampenan 


   Pakej ke Lombok; Percutian murah lombok; Pakej percutian murah ke lombok; Percutian murah ke lombok; Percutian bajet lombok
   Bandar Tua Ampenan - Lombok Island
   Tempat Menarik Di Lombok yang berlokasi di Bandar Mataram iatu Bandar Tua Ampenan. Tarikan ini merupakan tempat bersejarah di Lombok. Sama seperti kota lama di Jakarta, Bandar Lama Ampenan menyimpan banyak cerita di masa lalu. Bandar ini mengandungi bangunan warisan masyarakat Belanda yang artistik dan unik dengan corak yang cerah dan berwarna-warni. 
   Mengikut cerita, bangunan bekas bandar lama ini didiami oleh majoriti warganegara Cina dalam era penjajah dan kolonialisme Belanda. Disimpan di dalamnya, peninggalan dalam bentuk harta penduduk China yang dilaporkan kini mengembara ke bandar-bandar utama di Indonesia dan meninggalkan harta itu di dalam rumah.

   Lokasi Bandar Tua Ampenan : Jl. Yos Sudarso - Ampenan Tengah, Ampenan, Kota Mataram - Lombok.

   Map Lokasi Bandar Tua Ampenan : Di sini 


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 44 minit dan jarak 38.0 KM untuk bisa tiba di Bandar Tua Ampenan

   .
   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Bandar Tua Ampenan tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan lainya.

   Aktiviti di Bandar Tua Ampenan : Melihat Sunset, Pelancongan Sejarah dan Masakan, Mengambil Gambar.

   Hotel Dekat Bandar Tua Ampenan : Di Bandar Tua Ampenan tidak banyak Hotel/Penginapan yang tersedia hanya.

   • Wisata Hotel dan Restaurant : Jl. Koperasi, Bandar Ampenan Tengah, Bandar Mataram - Lombok. No Telepon : +62370-621781 Web : - Harga mulai dari RM. 55.31/malam. Koordinat disini. 
   • Hotel Indradi : Jl. Koperasi No.71B, Dayan Peken, Ampenan, Bandar Mataram - Lombok. No Telepon : +62370-637970. Web : - Harga mulai dari RM. 69.13/malam. Koordinat disini. 

   Review Bandar Tua Ampenan : Disini.


   14. Tempat Menarik Di Lombok - Taman Loang Baloq


   Tempat Menarik Di Lombok - Taman Loang Baloq

   Tempat Pelancongan di Lombok  Makam Loang Baloq, berasal dari perkataan dalam bahasa Suku Sasak Lombok yang bermaksud Lubang Buaya. Ya, kawasan ini ditumbuhi pokok banyan yang memili lubang di mana dia tinggal Buaya yang kononnya berumur ratusan tahun. Makam Loang Baloq adalah kawasan perkuburan di mana ada puluhan Jasad. Keistimewaan makam Loang baloq adalah 3 makam khusus iaitu makam Ulama Maulana Sheikh Gaus Aburrazak, Makam Orphan dan Makan Datuk Laut.
   Sheikh Gauz Abdurrazak adalah seorang ulama  Islam yang berasal dari Baghdad Iraq yang menyebarkan Islam dari Palembang dan kemudian berhenti di Lombok kira-kira 18 abad yang lalu. Selepas menyebarkan Islam di daerah Palembang, beliau kemudian melanjutkan perjalanan dakwahnya dan mendarat di pantai Ampenan. Apabila dia tiba di sana, beliau memberikan nasihat yang berasal dari ajaran Islam asas kepada rakyat dan masyarakat sekitarnya.

   Lokasi Taman Loang Baloq : Jl. Lingkar Selatan, Tj. Karang, Kec. Mataram, Kota Mataram - Lombok.

   Map Lokasi Taman Loang Baloq : Di sini 


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 42 minit dan jarak 35.4 KM untuk bisa tiba di Taman Loang Baloq.


   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Taman Loang Baloq tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan lainya.

   Aktiviti di Taman Loang Baloq : Melihat Sunset, Pelancongan Sejarah dan Masakan, Mengambil Gambar.

   Hotel Dekat Taman Loang Baloq : Di Taman Loang Baloq tidak banyak Hotel/Penginapan yang tersedia hanya 1 Hotel Saja yang dekat dengan Taman Loang Baloq.

   • Grand Inn Hotel Lombok : Jalan Arya Banjar Getas, Tanjung Karang Permai, Sekarbela, Tj. Karang Permai, Sekarbela, Kota Mataram, Lombok. No Telepon : +62370-639977. Web : - Harga mulai dari RM. 124.44/malam. Koordinat di sini. 

   Review Taman Loang Baloq : Disini.


   15. Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pure Meru 


   Tempat Menarik Di Lombok - Pura Meru

   Salah Satu Tempat Menarik Di Lombok bekas peninggalan kerajaan Karang Asem Bali ialah Pure Meru. Candi di Cakranegara ini mempunyai tiga kawasan suci, yang membentang dari barat ke timur. Di sebelah barat Rumah Kulkul atau Kentongan. Kawasan pertengahan digunakan untuk tempat persembahan, upacara dan doa. Sedang kawasan paling timur di mana terdapat 3 kuil yang menjulang tinggi.

   Pura Meru adalah kuil terbesar dan salah satu kuil Hindu tertua di Pulau Lombok. Dibina oleh Pangeran Bali Anak Agung Made Karang pada tahun 1720. Kompleks Pura Meru meliputi 3 candi iaitu Pura Brahma, Shiva Temple dan Pura Vishnu. Ya, kuil ini sememangnya simbol alam semesta dan penghormatan kepada tiga dewa utama Hindu. Tidak hanya itu, setiap candi juga mewakili tiga gunung iaitu Pura Brahma yang mewakili Gunung Agung Bali, Candi Shiva yang mewakili Gunung Rinjani dan Gunung Semeru yang dilambangkan oleh Pura Vishnu. Dari segi bentuk, setiap candi membumbung dengan menyusun 9 dan menyusun 11 dengan kuil Shiva tertinggi.

   Lokasi Pura Meru :  Jl. Selaparang No.20b, Mayura, Cakranegara, Kota Mataram - Lombok.

   Map Lokasi Pura Meru Disini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 46 minit dan jarak 32.6 KM untuk bisa tiba di Pura Meru.


   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Taman Loang Baloq tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan lainya.

   Aktiviti di Pure Mure : Pelancongan Sejarah dan Budaya, Mengambil Gambar.

   Hotel Dekat Pure Meru : Di Sekitar Pura Meru terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia di antaranya sebagai berikut.

   • Lombok Plaza Hotel : Jl. Pejanggik No.8, Cakranegara Barat, Cakranegara, Kota Mataram - Lombok. No Telepon : +62370-643999. Web : lombokplazahotel.co.id Harga mulai dari Rp. 500.000/malam. Koordinat di sini.
   • Hotel and Restoran Cakrajaya : Jl. Tenun, Mayura, Cakranegara, Kota Mataram - Lombok. No Telepon : +62370-623480. Web : - Harga Mulai : RM. 82.96/malam. Koordinat disini. 
   • Hotel International : Jl. Gelatik No. 8, Cakranegara, Cakranegara Barat. Mataram - Lombok. No Telepon : +62370- 631195 Web : - Harga mulai dari  RM. 82.96/Malam. Koordinat Disini. 
   • M Hotel : Jalan Rajawali No.10, Cakranegara Barat, Cakranegara, Kota Mataram - Lombok. No Telepon : +62370-6170333 Web : mhotel.co.id Harga mulai dari RM. 124.44/Malam. Koordinat Disini. 

   Review Pure Meru : Disini.


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok Bahagian Utara


   16. Tempat Percutian Menarik Di Lombok -  Gili Trawangan


   Tempat Menarik Di Lombok - Gili Trawangan

   Tempat Menarik di Lombok yang satu ini sangat popular kerana Gili Trawangan mempunyai rasa "pesta" lebih daripada Gili Meno dan Gili Air, kerana banyak pihak sepanjang malam yang setiap malam memutarkan persembahannya oleh beberapa tempat yang sesak. Aktiviti popular yang dibuat oleh pelancong di Trawangan adalah selam skuba (dengan pensijilan PADI), snorkeling (di pantai timur laut), berkayak, dan berselancar. Terdapat juga beberapa tempat bagi pelancong untuk belajar menaiki kuda pusing pulau Gili.

   Di Gili Trawangan tiada kenderaan bermotor, kerana mereka tidak dibenarkan oleh peraturan tempatan. Cara biasa pengangkutan adalah basikal (disewa oleh masyarakat setempat untuk pelancong) dan cidomo, sebuah keranjang kuda yang biasa dijumpai di Lombok.
   Kelebihan Gili Trawangan berbanding dengan Destinasi pelancongan di Lombok lainnya adalah kita dapat menikmati matahari terbenam dan juga matahari terbit sekaligus di pantai ini! Ini berlaku kerana Gili Trawangan mempunyai pantai yang menghadap ke timur dan menghadap ke barat, dan jaraknya tidak terlalu jauh. Sehingga kedua matahari terbit dan matahari terbenam kita dapat menikmati di pantai ini.

   Di Gili Trawangan kita juga dapat melihat seni mempertahankan diri tradisional yang bernama presean atau pertempuran kayu yang biasanya dipamerkan di sekitar pasar seni Gili Trawangan.

   Lokasi Gili Trawangan :  Desa Gili Indah,  Kec. Pemenang. Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Gili Trawangan : Disini 


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 33 minit dan jarak 68.4 KM untuk bisa tiba di Pelabuhan teluk Kode kemudian menaiki Bot menuju Gili Trawangan dengan masa 25 minit.   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : Publish Bot RM 8.30/Pax One Way Dan Private Bot RM 82.96/Bot One Way Kapasitas 7 Pax

   Kemudahan Awam : Di Gili Trawangan tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan lainya.

   Aktiviti di Gili Trawanan : Snorkling, Diving, Surfing, Bersepeda, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Di Gili Trawangan : Di Gili Trawangan terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi dari Homestay, Hotel sampai Villa.

   • Beach Wind Bungalows : Gili Trawangan, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : 0821-8867-1112 Web : - Harga mulai dari RM. 96.78/malam
   • Gili T Resort : The Jetty, Sentral, Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Lombok. No Telepon : .(0370) 6138513 Web : - Harga mulai dari RM. 221.22/malam. Koordinat di sini. 
   • Emalia Homestay : Jl. Pantai Gili Trawangan. Gili Trawangan, Gili Indah, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62823-3952-2811. Web : - Harga mulia dari RM 82.96/Malam. Koordinat Disini. 
   • Ocean 2 Cafe and Bungalows : Jl. Pantai Gili Trawangan. Gili Trawangan, Gili Indah, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62819-1725-1540 Web : - Harga mulai dari RM 96.78/malam. Koordinat disini.
   • Mentari Homestay : Gili Trawangan, Gili Indah, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62819-9935-4737. Web : - https://www.mentarihomestay.com/ms-my Harga Mulai dari RM 55.31/Malam. Koordinat disni. 
   • Island Beach Bungalow : Jl. Pari Manta Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62823-4190-0272 Web : islandbeachbungalowgili.com Harga mulai dari RM 124.44/malam. Koordinat disini. 
   • Black Penny Villas : Gili Trawangan, Gili Indah, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62 828 9703 0034. Web : http://www.blackpennyvillas.com/ Harga mulai dari RM 235.05/malam. Koordinat Disini. 
   • Villa Ombak : Jl. Pantai Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62370-6142336. Web : vilaombak.com. Harga mulai dari RM 359.48/malam. Koordinat Disini. 

   Dan masih banyak Hotel/Penginapan di Gili Trawangan yang berbagai macam kemudahan yang di berikan.

   Review Gili Trawangan : Disini


   17. Tempat Menarik Di Lombok - Gili Air


   Gili Air - Tempat Menarik Di Lombok

   Mengunjungi Tempat Menarik Di Lombok iaitu Gili Air boleh meneroka beberapa titik untuk menikmati keanekaragaman hayati di Indonesia. Antara pelawat dapat melihat kelasi laut, kura-kura, pelbagai ikan dengan pelbagai warna, dan kepelbagaian penduduk laut yang lain. Orang tempatan memanggil GIli Air dengan nama "Tengaq Aiq" yang bermaksud ditengha-tengah laut. Majoriti penduduk asli Gili berasal dari suku Bugis dan Sasak, dan mata pencaharian utama mereka adalah sebagai nelayan, pedagang, dan pemandu pelancong. Mayoritas pengunjung GIli Air merupakan pelancong luar negara, seperti dari Inggris, Perancis, Australia, Belanda, Italia, dan negara-negara lain. Gili Air biasanya sesak dengan pelancong dari Juli hingga Ogos.

   Kemudahan dan Akses
   Kemudahan pelancong di Gili Air sangat lengkap, terdapat kemudahan seperti hotel, restoran, dan bar, untuk menjadikan pelancong senang melawat pulau ini. untuk sampai ke Gili Air, pelawat boleh melakukan perjalanan dengan boat dari pelabuhan Bangsal dengan perjalanan mengambil masa kira-kira 25 minit.

   Lokasi Gili Air :  Desa Gili Indah,  Kec. Pemenang. Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Gili Air : Disini 


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 33 minit dan jarak 68.4 KM untuk bisa tiba di Pelabuhan teluk Kode kemudian menaiki Bot menuju Gili Air dengan masa 20 minit.


   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : Publish Bot RM 8.30/Pax One Way Dan Private Bot RM 82.96/Bot One Way Kapasitas 7 Pax

   Kemudahan Awam : Di Gili Air tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Gili Air : Snorkling, Diving, Surfing, Bersepeda, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Di Gili Air : Di Gili Air terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi dari Homestay, Hotel sampai Villa.

   • Melbao Homestay : Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : - Web : - Harga mulai dari RM 41.48/Malam. Koordinat di sini.
   • Old Village Gili Air : Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62819-1612-6343. Web : oldvillage2015.com Harga mulai dari RM 63.60/malam. Koordinat di sini.
   • Fantastic Bamboo Hut : Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62877-2966-6957. Web : - Harga mulai RM 74.66/Malam. Koordinat disini. 
   • Adinda Cafe and Bungalows : Jl. Sunset Area, Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62819-1597-5760. Web : - Harga mulai dari RM 96.78/Malam. Koordinat disini. 
   • Villa Karang Hotel and Spa : Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62812-3754-565. Web : villakarang.com Harga mulai dari RM 165.92/Malam. Koordinat disini.
   • Villa Casa Mio : Jl. Pantai. Gili Air, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62370-646160. Web : - Harga mulai dari RM 304.18/Malam. Koordinat disini

   Review Gili Air : Di sini


   18. Tempat Pelancongan Menarik Di Lombok - Gili Meno


   Tempat Menarik Di Lombok - Gili Meno

   Gili Meno adalah Tempat Menarik Di Lombok dan paling terpencil di antara Gili Trawangan dan Gili Air. Seperti halnya dua gili tersebut, Gili Meno juga dikelilingi oleh pantai dengan pasir yang indah. Disini anda boleh pusing Gili meno dengan masa kira-kira 90 minit dengan berjalan kaki. Tiada kereta atau motosikal di sini, jadi kesunyian dan kualiti udaranya tidak diragui. Sekiranya anda mempunyai bagasi yang mencukupi anda boleh menggunakan cidomo (keranjang kuda) yang dapat membantu membawa bagasi anda dari balik kapal di sebelah timur ke penginapan anda.
   Walaupun sunyi, sebenarnya Gili Meno juga dihuni oleh penduduk setempat tetapi hanya sekitar 400 orang. Kebanyakan penduduk tinggal di sekitar jalan yang menghubungkan satu bahagian pulau itu dengan yang lain.

   Selain kenderaan bermotor, elektrik juga masih sangat jarang di sini. Terdapat hanya beberapa orang dan villa yang mempunyai penjana. Secara umum penduduk tempatan masih menggunakan lilin / obor untuk lampu dan menggunakan kayu api untuk memasak.

   Lokasi Gili Meno  :  Desa Gili Indah,  Kec. Pemenang. Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Gili Meno : Disini 


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 33 minit dan jarak 68.4 KM untuk bisa tiba di Pelabuhan teluk Kode kemudian menaiki Bot menuju Gili Air dengan masa 20 minit.


   Bayaran Masuk : RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : Publish Bot RM 8.30/Pax One Way Dan Private Bot RM 82.96/Bot One Way Kapasitas 7 Pax

   Kemudahan Awam : Di Gili Meno tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Medical Clinik, ATM, Mini Market dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Gili Meno : Snorkling, Diving, Surfing, Bersepeda, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Di Gili Meno : Di Gili Meno terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi dari Homestay, Hotel sampai Villa.

   • Kareba Bungalows : Gili Meno, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62812-3754-565. Web : - Harga mulai dari RM 35.95/Malam. Koordinat disini. 
   • The Flower Cottages : JL.Bangsal, Gili Meno, Gili Indah, Kabupaten Lombok Utara.  No Telepon : +62823-5906-7823. Web : - Harga mulai dari RM 49.77/Malam. Koordinat disini. 
   • Rani Homestay : Gili Meno, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62819-1701-4937. Web : - Harga mulai dari RM 80.19/Malam. Koordinat disini. 
   • Les Villas Ottalia Gili Meno : Gili Meno, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62818-0210-4863. Web : lesvillasottaliagili.com  Harga mulai dari RM 124.44/Malam. Koordinat disini. 
   • Cha Cha Bungalows : Gili Meno, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +62853-3866-0939. Web : -  Harga mulai dari RM 124.44/Malam. Koordinat disini. 
   • Rust Mimpi Manis Bungalows : Gili Meno, Desa Gili Indah, Kec. Pemenang, Lombok Utara. No Telepon : +620819-0785-5755. Web : -  Harga mulai dari RM 179.74 /Malam. Koordinat disini. 
   • Kura Kura Resort Gili Meno : Jl. Gili Meno, Gili Meno, Desa Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62812-1645-8090. Web : kurakuragilimeno.com  Harga mulai dari RM 387.14 /Malam. Koordinat disini. 

   Review Gili Meno : Disini.    19. Tempat Menarik Di Lombok - Air Terjun Sendang Gile & Tiu Kelep


   Air Terjun Sendang Gile

   Tempat Menarik Di Lombok - Air Terjun Sendang Gile

   Tempat Menarik Di Lombok yang belokasi di tengah hutan iaitu Air Terjun Sendang Gile, salah satu tarikan semula jadi yang tidak boleh dilepaskan semasa lawatan ke Lombok. Bukan hanya menenangkan, air terjun yang berasal dari Gunung Rinjani ini juga dipercayai berkhasias membuat anda menjadi awet muda.
   Nama Air Terjun Sendang Gile mungkin bukan sesuatu yang aneh bagi beberapa orang, terutama pecinta alam yang telah membuat pendakian ke Gunung Rinjani. Maklum, Air Terjun Sendang Gile masih dalam kawasan Taman Negara Gunung Rinjani.
   Walau bagaimanapun, untuk melawat Air Terjun Sendang Gile tidak semudah memutar telapak tangan. Air terjun yang terletak di ketinggian 600 meter di atas permukaan laut dan terletak di desa Senaru, distrik Bayan, Kabupaten Lombok Utara.

   Lokasi Air Terjun Sendang Gile :  Air Terjun Sendang Gile, Senaru, Bayan, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Air Terjun Sendang Gile : Disini 


   Air Terjun Tiu Kelep.


   Tiu Kelep Waterfalls - Tempat Menarik Di Lombok

   Tiu Kelep Waterfalls adalah Tempat Menarik Di Lombok yang berlokasi di bawah kaki Gunung Rinjani- Anda akan melalui hutan tropis dengan pokok besar di dalam hutan. Ini adalah di mana anda benar-benar memerlukan pemandu pelancongan agar anda tidak tersesat, kerana setiap pelawat yang datang ke Tiu Kelep menggunakan perkhidmatan pemandu tempatan.

   Selepas melintasi jambatan, anda akan memasuki kawasan hutan yang mendiami pelbagai haiwan, perjalanan terus melalui beberapa sungai kecil.

   Tiu Kelep air terjun yang tinggi kira-kira 45 meter dari tebing yang membentuk setengah lingkaran diisi oleh batu-batu besar di pinggir dan juga tumbuhan air yang berpaut ke sisi tebing.
   Anda perlu berhati-hati apabila menghampiri air terjun kerana batu-batu yang anda panggang sangat licin dan juga kerana tebing-tebing separuh bulat membuat angin agak kuat.

   Lokasi Air Terjun Tiu Kelep :  Air Terjun Sendang Gile, Senaru, Bayan, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Air Tiu Kelep : Disini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 2 Jam 53 minit dan jarak 117 KM untuk bisa tiba di Parking Area ke dua Air Terjun itu kemudian semak imbas hutan tropis dengan masa 20 minit.


   Bayaran Masuk : RM 2.78 /Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Local Guide : 13.92/Local Guide

   Kemudahan Awam : Di Parking Area tersedia banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Mini Market dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Sendang Gile dan Tiu Kelep : Soft Trekking, Mandi di Air Terjun, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Sendang Gile dan Tiu Kelep : Di dekat Air Terjun Senang Gile dan Tiu Kelep terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi dari Homestay, Hotel sampai Villa.

   • Pondok Senaru Cottage : Jl. Pariwisata, Bayan, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62818-0362-4129. Web : - Harga mulai dari RM 153.17/Room/Night. Koordinat Disini.
   • Dragonfly Senaru Lodge : Jl. Pariwisata, Bayan, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62853-3733-8119. Web : - Harga mulai RM 69.62/Room/Night. Koordinat disini. 
   • Rinjani Base Camp : Desa Senaru, Dusun Tumpangsari RT 2 RW 1, Kab. Lombok Utara. No Telepon : +62817-5773-878. Web : - Harga mulai dari RM 97.47/Room/Night. Koordinat Disini.
   • Rinjani Lodge Villa and Hotel : Jl. Pariwisata, Bayan, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62819-0738-4944. Web : rinjanilodge.com Harga mulai RM 222.79/Room/Night. Koordinat disini. 
   • Sinar Rinjani Cottages and Restaurant : Jl. Pariwisata, Bayan, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +620877-6507-3704. Web : sinarrinjani.com Harga mulai RM 83.55/Room/Night. Koordinat disini. 
   Dan beberapa Hotel/Bungalows lainnya.

   20. Tempat Menarik Di Lombok - Gunung Rinjani


   Tempat Menarik Di Lombok - Gunung Rinjani

   Tempat Menarik Di Lombok yang paling pupuler ialah Gunung Rinjani. Tempat ini merupakan satu - satunya gunung yang ada di Pulau Lombok, tepatnya Berada di sebelah Utara Pulau Lombok. Gunung Rinjani ini merupakan salah satu Gunung Berapi di Indonesia dengan ketinggian berkisar 3726 m dari permukaan laut. Gunung Rinjani Lombok ini menjadi salah satu destinasi pelancongan yang diminati oleh para pelancong tempatan mahupun luar negara, daya tarik yang begitu mempesona seperti puncak Gunung Rinjani, panorama kaldera, tasik, kawah, air terjun, gua, sehingga mata air panas. Selain itu juga disekitar Gunung Rinjani juga terdapat objek wisata yang boleh anda kunjungi bersama keluarga, seperti Senaru, Tanah Rata, dan Tetebatu. Keindahan semula jadi adalah tarikan utama Gunung Rinjani Lombok.

   Di balik pesona Gunung Rinjani Lombok tersebut, terdapat juga tumbuhan - tumbuhan yang hidup pada ketinggian 1000-2000 meter, namun pada ketinggian diatas 3000 meter tidak ada tumbuhan, melainkan hanya rumput dan bunga edelweiss, di sebelah timur gunung juga banyak terdapat pohon akasia. Tentu menjadi pengalaman yang tak dapat dilupakan jika anda menjadikan Pelancongan Gunung Rinjani Lombok sebagai destinasi pelancongan anda di Lombok.

   Lokasi Air Gunung Rinjani :  Sembalun Lawang, Sembalun, Kabupaten Lombok Timur.

   Map Lokasi Gunung Rinjani : Disni


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 3 Jam 9 minit dan jarak 90.5 KM untuk bisa tiba di Trekking Center Camp kemudian regestrasi pendakian Gunung Rinjani.


   Bayaran Masuk : RM 42.38 /Pax/Day

   Bayaran Guide Trekking : RM 70.64/Guide/Day

   Bayaran Porter : RM 64.99/Porter/Day

   Kemudahan Awam : Di Bawah kaki Gunung Rinjani / Desa Sembalun atau Senaru banyak kemudahan awam yang berbaloi Seperti : Hotel, Restaurant, Masjid, Mini Market dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Sendang Gunung Rinjani : Trekking, Camping, Mandi di Air Terjun, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Kaki Gunung Rinjani : Di bawah kaki Gunung Rinjani Desa Sembalun atau Senaru terdapat banyak Hotel/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi dari Homestay, Hotel sampai Villa.

   21. Tempat Menarik Di Lombok - Pantai Nipah


   Pantai Nipah - Tempat Percutian Menarik Di Lombok

   Tempat Percutian Menarik Di Lombok yang jarang mempamerkan keindahannya iaitu Pantai Nipah tempat atau tarikan pelancong di utara Kawasan Pelancong Senggigi yang kini mula mencuri perhatian pelancong pelancong tempatan dan asing. Pantai Nipah terletak di Nipah Hamlet, Kampung Melaka, Pemenang Daerah Kabupaten Lombok Utara. Jarak dari BIL ke Nipah Beach kira-kira 80 kilometer dengan waktu perjalanan kira-kira 1.5 jam perjalanan dengan kenderaan roda dua atau empat roda. Kondisi jalan asphalt Hotmix menjamin kelulusannya. Biasanya pelancong dari BIL menginap di hotel di bandar Mataram atau terus mencari penginapan di sekitar Kawasan Pelancongan Senggigi Kabupaten Lombok Barat. Nasihat saya lebih baik tinggal di Senggigi kerana pergi ke Pantai Nipah hanya 20 minit jauhnya. Banyak pilihan hotel untuk tinggal dari skala backpacker hingga bintang, tetap menyesuaikan diri dengan anggaran yang dimiliki.

   Para Pelancong di Nipah Beach biasanya menghabiskan waktunya dengan bermain air/pasir dan berenang, snorkeling (mengambil alat anda sendiri), berkanu, menaiki bot memancing, dan selfi dengan keluarga, rakan dan suami isteri. Kemudahan bilik mandi dan bilik-bilik bilas yang ringkas disediakan.

   Lokasi Pantai Nipah :  Malaka, Pemenang, Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi pantai Nipah : Disini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 20 minit dan jarak 59.5 KM untuk bisa tiba di Pantai Nipah.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Pantai Nipah tersedia banyak Kedai Ikan Bakar dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Pantai Nipah : Melihat Sunset, Mandi di Pantai, Mengambil Gambar, lawatan kuliner dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Nipah : Di dekat Pantai Nipah terdapat beberapa Villa/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Villa Nipah : Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : (+62) 82247623720. Web : https://nipahvilla.net/. Harga mulai dari RM 226.04/Room/Night. Koordinat Disini. 
   • 7 Secrets Resort & Wellness Retreat : JL RAYA PEMENANG KM 10, Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : (+62) 812-3945-8100. Web : 7secretsresorts.com Harga mulai dari RM 339.06/Room/Night. Koordinat disini. 

   Review Pantai Nipah : Disini


   22. Tempat Menarik Di Lombok - Bukit Malimbu


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Bukit Malimbu

   Tempat Percutian Menarik Di Lombok untuk menikmati pemandangan matahari terbenam terbaik iaitu di Bukit Malimbu dan akan lebih sempurna apabila langit berada dalam keadaan yang cerah. Dalam keadaan ini anda tidak hanya menyampaikan pemandangan matahari terbenam yang indah. Tetapi anda juga boleh melihat dua pulau yang paling terkenal, iaitu Gili Trawangan dan Gili Meno dari jarak jauh, dengan latar belakang matahari terbenam. Anda juga boleh melihat Gunung Agung Bali dari jauh. Pemandangan yang sempurna menjadikan Bukit Malimbu tempat terbaik untuk menikmati matahari terbenam di pulau Lombok.

   Tempat Menarik Di Lombok ini sering digunakan untuk mengumpul pelbagai komuniti, seperti komuniti basikal. Bagi mereka, tiada yang lebih indah daripada menikmati matahari terbenam di Malimbu Hill selepas menakluk cabaran berbasikal. Begitu juga untuk penunggang motorsikal, bukit ini menjadi salah satu tempat untuk berehat sebelum akhirnya melanjutkan perjalanan mereka.

   Lokasi Bukit Malimbu :  Jl. Raya Malimbu, Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Malimbu : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 17 minit dan jarak 58.7 KM untuk bisa tiba di Bukit Malimbu.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Di Bukit Malimbu tersedia banyak Kedai Ikan Bakar dan kemudahan lainya.

   Aktiviti di Bukit Malimbu : Melihat Sunset, Mengambil Gambar, Lawatan Kuliner dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Bukit Malimbu : Di dekat Bukit Malimbu terdapat beberapa Villa/Penginapan yang tersedia dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Malimbu Cliff Villa : Jl. Raya Senggigi Pemenang, Dusun Malimbu, Senggigi, Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62813-5350-0444. Web : malimbucliffvilla.com. Harga mulai dari RM 282.55/Room/Night. Koordinat disini
   • Villa Nipah : Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : (+62) 82247623720. Web : https://nipahvilla.net/. Harga mulai dari RM 226.04/Room/Night. Koordinat Di sini. 

   Review Bukit Malimbu : Di sini


   23. Tempat Menarik Di Lombok - Pusuk Forest Viewpoint


   Hutan Baun Pusuk - Tempat Percutian Menarik Di Lombok

   Tempat Percutian Menarik Di Lombok yang aktivitinya berinteraksi dengan kera jinak iatu Hutan Baun Pusuk yang terletak di sempadan antara Lombok Barat dan Lombok Utara yang merupakan hutan lindung dengan kekayaan biologi yang masih terpelihara hingga ke hari ini. Di hutan ini terdapat ratusan kera yang berasal dari Hutan Pusuk. Banyak pelancong baik itu pelancong dari dalam negara dan luar negara yang berekreasi ke Hutan Pusuk hanya untuk menyaksikan kelakuan unik yang dilakukan oleh kera – kera tersebut. Hutan Pusuk ini menawarkan keindahan alam hutan yang masih ditutup dengan pokok rimbunnya yang masih hijau. Dengan begitu banyak tebing yang begitu curam dan di tempat tertentu wisatawan juga dapat melihat keindahan pantai di Lombok Utara dari puncak tertinggi Hutan Pusuk atau biasa disebut Pusuk Forest Viewpoint.

   Lokasi Hutan Baun Pusuk :  Malaka, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Hutan Baun Pusuk : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 11 minit dan jarak 50.1 KM untuk bisa tiba di Hutan Baun Pusuk.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tersedai Kedai Milik Masyarakat, Tiolet dan Mushola. Parking Area.

   Aktiviti di Hutan Baun Pusuk :  Mengambil gambar, memberi makan kera yang jinak dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Hutan Baun Pusuk : Di dekat Hutan Baun Pusuk Saat ini tidak tersedia Hotel dan Penginapan.

   Review Hutan Baun Pusuk : Disini   24.  Tempat Menarik Di Lombok Utara - Pantai Sire


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Sire

   Tempat Percutian Menarik di Lombok yang satu ini jangan anda lewatkan, Hamparan pasir putih, air jernih, dan terumbu karang yang dipelihara oleh kelestariannya adalah kombinasi keindahan yang indah dan Pantai Sire Medana mempunyai semuanya. Tidak hairanlah, setiap inci lokasi pelancong ini digunakan oleh pelancong untuk memanjakan keinginan untuk berenang, menyelam, dan snorkeling.
   Sire Medana juga merupakan halaman untuk beberapa kemewahan yang dapat anda nikmati di Pulau Lombok, seperti padang golf 18 lubang di Lombok Golf Kosaido Country Club yang bukan hanya menyajikan medan yang menawan tetapi juga panorama yang menakjubkan.

   Lokasi Pantai Sire :  Pantai Sire, Desa Sigar Penjalin, Tanjung, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Pantai Sise : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 1 Jam 42 minit dan jarak 65.3 KM untuk bisa tiba di Pantai Sire.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di pantai ini hanya beberapa kedai makan dan penyewaan bot.

   Aktiviti di Pantai Sire : Bermain Pasir, Mandi di pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Sire : Di dekat Pantai Sire terdapat beberapa Hotel/Penginapan dengan kemudahan yang berbaloi.

   • Anema Resort Gili Lombok : Pantai Sire, Desa Sigar Penjalin, Tanjung, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62818-0550-3163. Web : anemaresortgililombok.com Harga mulai dari RM 395.56/malam. Koordinat disini.
   • Hotel Tugu Lombok : Pantai Sire, Desa Sigar Penjalin, Tanjung, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62370 - 6120111. Web : tuguhotels.com. Harga mulai dari RM 734.62/malam. Koordinat disini.
   • The Beach Villa and Joglo House Sire Lombok : Jalan Raya Tanjung, Sigar Penjalin, Tanjung, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon :  +62853-3851-2006. Web : www.beachvillalombok.com - www.joglohouselombok.com/. Harga mulai dari RM 1582.26/Malam. Koodinat disini. 

   Review Pantai Sire : Di sini


   25.  Tempat Menarik Di Lombok - Masjid Kuno Bayan


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Masjid Bayan Kuno

   Masjid bersejarah menjadi salah satu Tempat Menarik di Lombok  yang layak di kunjungi. Masjid yang diposisikan di atas bukit yang dikelilingi oleh beberapa makam penyebar Islam, dibina beratus-ratus tahun lalu oleh muballigh. Tetapi sehingga kini belum menemui punca bertulis siapa pengasasnya dan pada tahun berapa menubuhkan Masjid Kuno. Apa yang jelas umur masjid kini digunakan sebagai ikon pelancongan budaya sudah cukup lama. Masjid ini juga terletak tidak jauh dari lawatan air terjun Senaru dan Gunung Rinjani. Sekiranya anda memulakan perjalanan dari gunung Rinjani, ia akan mengambil masa kira-kira 20 minit.
   Di samping itu, Masjid kuno Bayan Beleq dalam menangkap simbol daerah Lombok Utara (KLU). Pembentukan Masjid Kuno digambarkan dalam bentuk siluet berwarna merah sebagai integritas tamadun rakyat Lombok Utara. Ia juga mengatakan bahawa bangunan masjid menggambarkan tonggak tamadun rakyat Lombok Utara yang dibina berdasarkan kesedaran kosmos, sejarah, kebiasaan dan kerohanian.

   Lokasi Masjid Kuno Bayan Beleq :  Belek, Karang Bajo, Bayan, Kabupaten Lombok Utara.

   Map Lokasi Masjid Kuno Bayan Beleq : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 2 Jam 47 minit dan jarak 114 KM untuk bisa tiba di Masjid Kuno Bayan.


   Bayaran Masuk : Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Local Guide : RM 14.13/Local Guide

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini hanya beberapa kedai makan.

   Aktiviti di Masjid Kuno Bayan : Mengenal Budaya Islam Wetu Telu, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Masjid Kuno Bayan : Di dekat Masjid Kuno Bayan tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Masjid Kuno Bayan : Di sini.   26. Tempat Menarik Di Lombok Utara - Air Terjun Ganga 


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Air Terjun Ganga

   Tempat Menarik di Lombok bahagian utara ini merupakan kombinasi/gabungan antara bebatuan, air terjun, udara yang sejuk serta persawahan yang hijau menjadikan air terjun gangga ini tempat menarik di lombok yang unik dan berbeda dengan air terjun yang lainnya. Keindahannya lengkap yang anda dapatakan jika berkunjung ke Air Tenjun Gangga ini.

   Lokasi Air Terjun Ganga :  Dusun Kertaraharja, Genggelang, Gangga, North Lombok

   Map Lokasi Air Terjun Ganga : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 2 Jam 8 minit dan jarak 81.7 KM untuk bisa tiba di Masjid Kuno Bayan.


   Bayaran Masuk :  RM. 1.38/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini hanya beberapa kedai makan, Parkirng Area, Toilet dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Air Terjun Ganga : Soft Trekking, Mandi di Air Terjun, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Air Terjun Ganga : Di dekat Air Terjun Gangga tersedia  beberapa  Hotel/Penginapan dengan kemudahan berbaloi.

   • 7 Springs Resort Lombok : Genggelang, Desa Gangga, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62823-4229-7962. Web : 7springsresortlombok.com Harga mulai dari RM 99.95/Malam Koordinat Di Sini.  Hanya 14 minit dari Air Terjun Kerta Gangga.
   • Gondang Beach Hotel : Genggelang, Desa Gangga, Kabupaten Lombok Utara. No Telepon : +62 818-360-433. Web : www.gondangbeachhotel.com/ Harga mulai dari RM 99.95/Malam Koordinat Di Sini. 

   Review Air Terjun Ganga : Di sini.


   Tempat Menarik Di Lombok Bahagian Tengah


   27. Tempat Menarik Di Lombok Tengah - Mandalika Lombok 


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Kuta

   Tempat Percutian Menarik Di Lombok Bahagian Tengah yang pertama adalah Pantai Kuta Mandalika. Sekiranya anda ingin melawat Pantai Kuta Lombok, datang ke Kampung Kuta, Daerah Pujut, Kabupaten Lombok Tengah. Pantai ini mempunyai garis pantai 7.2 Kilometer. Di sebelah barat pantai, ada bukit yang disebut Bukit Mandalika. Nama ini diambil dari kisah purba masyarakat setempat, tentang seorang puteri bernama Mandalika. Puteri Mandalika akhirnya melompat ke laut dari bukit ini, menghindari mengejar seorang putera raja yang ingin menikah dengannya. Pada masa kini, bukit ini menjadi tempat yang paling sesuai untuk menikmati pemandangan Kuta dari ketinggian. Sekiranya anda sampai ke puncak Gunung Mandalika, anda akan melihat pemandangan indah Pantai Kuta, dengan air laut yang jernih. Malah anda juga boleh melihat sekumpulan terumbu karang.
   Hamparan pasir Putih dan laut yang biru menjadikan pantai kuta sebagai pilihan utama para pelancong yang sedang bercuti di Lombok. Keunikan pantai ini adalah memilki pasir yang berbentuk seperti butiran merica.

   Lokasi Air Pantai Kuta Mandalika :  Mandalika Area, Jalan Pantai Kuta, Desa Pujut, Central Lombok Regency.

   Map Lokasi Pantai Kuta Mandalika : Di sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 29 minit dan jarak 18.8 KM untuk bisa tiba di Pantai Kuta Mandalika.


   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini Seperti Hotel, ATM, Restaurant, Masjid, Toilet, Tourism Infomation Center dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Pantai Kuta Mandalika : Mandi di pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Kuta Mandalika : Di dekat Pantai Kuta Mandalika tersedia Banyak Hotel/Penginapan seperti berikut :

   • Segara Anak Bungalow and Restaurant : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62370 - 6154846. Web : - Harga mulai dari RM 99.95/Room/Night. Koordinat Di Sini. 
   • Aerotel Tastura Lombok : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62370- 6155540. Web : - Harga mulai dari RM 99.95/Room/Night. Koordinat Di Sini. 
   • Surfers Inn : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62370 - 655582. Web : - Harga mulai dari RM 99.95/Room/Night. Koordinat Di Sini. 
   • Jerra Home Stay : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62370 - 655582. Web : - Harga mulai dari RM 57.11/Room/Night. Koordinat Di Sini. 
   • Puri Rinjani Bungalows : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62370 - 6154849. Web : - Harga mulai dari RM 214.18/Room/Night. Koordinat Di Sini. 
   • Sekar Kuning Bungalow and Restaurant : Jl. Raya Pantai, Kuta, Central Lombok Regency. No Telepon : +62853-3936-2214. Web : - Harga mulai dari RM 57.11/Room/Night. Koordinat Di Sini

   Dan beberapa Hotel lainnya yang dengan kemudahan awam berbaloi.

   Review Pantai Kuta Mandalika : Di Sini.   28. Tempat Menarik Di Lombok Tengah - Pantai Tanjung Aan


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Tanjung Aan

   Tempat Menarik Di Lombok Selanjutnya ialah Pantai Tanjung Aan. Pantai Tanjung Aan di Tahun 2018 mendapat anugrah dari Tripadvisor sebagai salah satu destinasi terbaik di Indonesia. Pasir pantai ini mempunyai tekstur yang unik. Pasir seperti biji lada Sehingga kaki anda masih akan merasa tekstur. Tetapi di atas bukit berhampiran pantai yang dapat memanjat pelawat anda tidak lagi merasakan lada pasir tetapi pasir putih sangat halus. Pasir lada ini dikatakan sebagai pembentukan fosil karang. Cuba melangkah bertelanjang kaki, maka kita akan merasakan kaki kita seperti urut oleh pasir yang menyentuh setiap saraf.

   Dari bukit ini, anda akan melihat pemandangan Tanjung A'an yang menawan. Hamparan laut hijau biru yang digabungkan dengan pasir putih dan bukit di atas yang lain menjadikannya sangat cantik. Bagi jurugambar, panorama ini sangat sayang untuk terlepas. Sunrise dari bukit juga patut ditangkap. Oya, untuk naik ke bukit, kita harus membayar iuran kepada warga yang menyimpan Rp 10 ribu.
   Pantai tanjung aan yang merupakan pantai pasir putih yang di kelilingi perbukitan di sekianya banyak pelancong yang terkagum dengan keindahan pantai ini. Lautnya yang biru serta pasir putih yang lembut dan sebagian seperti butiran merica.

   Lokasi Air Pantai Tanjung Aan :  Jl. Mandalika Resort Pantai Putri Nyele, Desa Pujut, Central Lombok Regency.

   Map Lokasi Pantai Tanjung Aan : Di Sini


   Akses dari Airport Lombok : Masa yang diambil ialah 40 minit dan jarak 26.3 KM untuk bisa tiba di Pantai Tanjung Aan.


   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Pantai Tanjung Aan : Mandi di pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Tanjung Aan : Di dekat Pantai Tanjung Aan untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Pantai Tanjung Aan : Di Sini.   29. Tempat Menarik Di Lombok Tengah - Di Pantai Seger


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Seger

   Tempat menarik di Lombok yang memilki jembatan dan aliran sungai menuju ke pantai, air sungai dan laut yang jernih serta perbukitan di sekitarnya menjadikan pantai ini banyak di kunjungi para pelancong.
   Entah kenapa pantai ini dipanggil Seger Beach. Yang jelas, atmosfer di sana benar-benar pelihat. Lokasi Seger Beach tidak jauh dari pantai Kuta Lombok. Sekitar 15 minit sahaja. Pantai Seger terdiri daripada beberapa bahagian di mana setiap bahagian dipisahkan oleh sejenis bukit tetapi tidak terlalu tinggi
   Di salah satu sudut pantai ini terdapat sebuah monumen Putri Mandalika, seorang putri yang merupakan cerita legenda suku Sasak (suku yang tinggal di pulau Lombok). Sekitar pantai Seger terdapat resort yang halaman belakangnya menghadap Pantai Seger.

   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Pantai Seger : Mandi di pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Seger : Di dekat Pantai Seger untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Pantai Seger : Di Sini.   30. Tempat Menarik Di Lombok - Adat Sade & Kampung Adat Ende


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Kampung Ende

   Tempat menarik di Lombok bahagian tengah yang banyak di minati iaitu  perkampungan atau desa suku sasak yang masih memegang adat istiadat nenek moyang mereka sampai saat ini. Semua aktiviti di desa ini masih menggunakan peralatan dan pakaian tradisional. Rumah mereka dari bambu dan lantai tanah yang di campur kotoran kerbau.

   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Local Guide : RM 14.21/Guide

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Rumah Adat Suku Sasak : Mengenal Budaya Suku Sasak, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Rumah Adat Suku Sasak : Di dekat Rumah Adat Suku Sasak untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Rumah Adat Suku Sasak : Di Sini.   31.  Tempat Menarik Di Lombok - Pantai Batu Payung


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Batu Payung

   Pantai Batu Payung merupakan Tempat Menarik Di Lombok yang para Pelancong sering bercakap mengenainya. Pantai ini terletak di rantau Lombok Tengah.
   Tidak seperti pantai lain, Payung Batu tidak seperti yang dibayangkan. Ya, pantai ini tidak mempunyai pasir putih, hanya terdiri dari batu dan batu besar berbentuk seperti payung.
   Laluan ke pantai tidak sukar. Anda boleh menuju ke Pantai Mandalika yang dahulu disebut Pantai Kuta Lombok, atau ia boleh pergi terus ke Pantai Tanjung Aan.
   Malangnya, arahannya kurang jelas dan jalan masuk ke Pantai Tanjung Aan tidak mencukupi. Jalannya tidak baik. Jika anda kehilangan jalan anda, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada orang ramai. Perjalanan mengambil masa kira-kira 15 minit dari Pantai Mandalika ke Pantai Tanjung Aan.
   Tiba di Pantai Tanjung Aan, mungkin anda adalah kali pertama pergi ke sana akan mencari di mana Batu Batu Payung. Ternyata pantai ini terletak di belakang bukit di seberang lautan yang kelihatan dari Pantai Tanjung Aan.

   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Bayaran Bot : RM  113.66/Bot ( Kapasiti 6 Dewasa )

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini.

   Aktiviti di Pantai Batu Payung : Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Pantai Batu Payung : Di dekat Pantai Batu Payung untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Pantai Batu Payung : Di Sini.
   32. Tempat Menarik Di Lombok - Pantai Selong Blanak


   Tempat Perutian Menarik Di Lombok - Selong Belanak Beach
   Kelembutan pasir putih yang dimiliki oleh Selong Belanak Beach Lombok akan dirasakan di kaki anda jika anda berjalan kaki dipantai ini terasa telapak kaki, itu ebab pantai ini menjadi Tempat Menarik Di Lombok yang banyak di minati. Selain pasir putih yang membezakan Selong Belanak Beach Lombok dengan pantai lain Selong Belanak Beach Lombok juga memiliki dasar pantai berpasir yang lembut tidak seperti pantai lain yang memiliki dasar berbatu. Sekiranya anda melihat Pantai Selong Belanak Lombok dari puncak bukit, maka anda akan kagum melihat pemandangan keindahan Pantai Selong Belanak Lombok ini.


   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Selong Belanak Beach : Main Pasir, Mandi Pantai, Belajar Surfing, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Selong Belanak Beach  : Di dekat Selong Belanak Beach untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan. 

   Review Selong Belanak Beach  : Di Sini.   33.  Tempat Menarik Di Lombok - Pantai Mawun 


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Mawun

   Walaupun lokasi pesisir pantai ini agak jauh dan memerlukan perjalanan panjang, tetapi anda tidak akan menyesal selepas tiba di Pantai Mawun. Tempat Menarik Di Lombok yang satu ini tempatnya jauh namun banyak pelancong yang berdatangan ke pantai ini. Kerana terdapat pelbagai panorama eksotis yang boleh anda gunakan di sekitar kawasan pantai ini. Pantai pasir putih yang merupakan ciri pantai di pulau Lombok juga anda boleh bertemu di sini. Keadaan pantai bersih dari sampah juga air biru yang jernih menjadikan suasana berasa nyaman. Anda akan merasa selesa di pantai, membincangkan angin sejuk dan juga gelombang lembut di hadapan anda.

   Bayaran Masuk :  Percuma dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Kemudahan Awam : Tidak banyak tersedia kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Pantai Mawun : Main Pasir, Mandi Pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Pantai Mawun  : Di dekat Pantai Mawun untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Pantai Mawun  : Di Sini.


   34. Tempat Menarik  Di Lombok - Desa Tenun Sukerare


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Desa Sukerare

   Kampung yang menjadi Tempat Menarik di Lombok ialah Desa Sukarara, sebuah kampung yang terkenal dengan kraf tenunan tradisional atau songket. Kampung Sukarara adalah sebuah kampung kecil tetapi mempunyai pemandangan yang sangat indah yang terletak di Desa Sukarara, Jonggat, Lombok Tengah. Sekiranya anda berada di bandar Mataram dan ingin pergi ke kampung ini, jarak anda mungkin perlu pergi kira-kira 25 kilometer atau masa kira-kira 30 minit yang anda perlu pergi. Walau bagaimanapun, jika anda dari Praya City, jarak yang anda pergi ke kampung Sukarara adalah hampir, iaitu 5 km atau anda hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit dengan menggunakan kenderaan persendirian atau teksi. Kebanyakan wanita yang tinggal di kampung ini bekerja sebagai penenun, walaupun dari kanak-kanak, ibu bapa telah mengajar atau meninggalkan kerajinan tenun mereka kepada anak-anak perempuan mereka sehingga kerajinan tenun masih ada hari ini.

   Bayaran Masuk :  Percuma

   Kemudahan Awam : Tersedia beberapa kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Desa Sukerare : Main Pasir, Mandi Pantai, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Desa Sukerare  : Di dekat Pantai Mawun untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Desa Sukerare  : Di Sini.   35. Tempat Menarik Di Lombok Air Terjun Benang Setokel


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Air Terjun Benang Stokel

   Tempat Menarik Di Lombok yang berlokasi di dalam hutan ialah Air terjun benang Setokel yang mempunyai 2 air terjun yang berketinggian kira-kira 30 meter. Air terjun di sebelah kiri mempunyai pelepasan yang lebih besar daripada yang pertama. Sementara itu di bawahnya ada kolam kecil tempat penampungan air yang jatuh dari atas. Kolam ini boleh digunakan untuk mandi dan berenang. Air terjun ini terletak pada ketinggian 552 m di atas permukaan laut (asl) di kawasan Pelancongan Taman Nasional Gunung Rinjani.
   Nama Stokel Thread dalam bahasa setempat bermaksud thread. Nama ini diberikan kerana bentuk air terjun ini menyerupai benang yang terikat bersama.

   Bayaran Masuk :  RM 4.26/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Local Guide : RM 14.21/Local Guide

   Kemudahan Awam : Tersedia beberapa kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Air Terjun Benang Stokel : Soft Trekking, Mandi di Air Terjun, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Airt Terjun Benang Stokel  : Di dekat Air Terjun Benang Stokel untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Air Terjun Benang Stokel  : Di Sini.
   36. Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Air Terjun Benang Kelambu


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Air Terjun Benang Kelambu

   Tempat Menarik Di Lombok yang berlokasi di bawah kaki gunung rinjani ialah Air benang kelambu, di air terjun ini terdapat dua kumpulan air terjun, keduanya berasal dari musim semi. Kumpulan pertama berada di sebelah kiri jika kita turun dari tangga tangga dan terdiri dari dua yang diletakkan di bawah air. Kumpulan kedua, yang merupakan air terjun utama, adalah tepat di hadapan kita jika kita turun dari tangga. Kumpulan kedua terdiri daripada empat air terjun.
   Kedua-dua kumpulan air terjun mempunyai ketinggian kira-kira 40 m dan mempunyai dua hingga tiga tingkat. Dari peringkat pertama (titik paling tinggi) pada ketinggian kira-kira 30 m aliran air tidak langsung terjun ke dalam kolam, tetapi jatuh ke tingkat bawah, di mana terdapat tiga batu batu yang berhenti sebelum mencapai kolam. Batu datar yang luas itu, memegang air terjun sebelum jatuh ke piring ketiga ke kolam, jadi airnya tidak terlalu sukar untuk dipukul. Oleh itu, ramai pengunjung yang boleh mandi secara langsung di bawah air terjun ini. Dikatakan bahawa menurut kepercayaan tempatan, setiap mandi di tempat ini akan membuat orang ramai mengalami kelelahan satu tahun lebih muda.

   Bayaran Masuk :  RM 4.26/Pax dan Parking Kereta RM. 1.38 - 2.77

   Local Guide : RM 14.21/Local Guide

   Kemudahan Awam : Tersedia beberapa kemudahan awam di tempat ini. Hanya Beberapa Local Restaurant dan Kedai milik masyarakat, toilet, tempat parkir dan kemudahan awam lainnya.

   Aktiviti di Air Terjun Benang Kelambu : Soft Trekking, Mandi di Air Terjun, Mengambil Gambar dan Aktiviti lainnya.

   Hotel Dekat Airt Terjun Benang Kelambu  : Di dekat Air Terjun Benang Stokel untuk sementara waktu tidak tersedia Hotel/Penginapan.

   Review Air Terjun Benang Kelambu  : Di Sini.   Destinasi Percutian Menarik Di Lombok Timur


   37. Tempat Menarik Di Lombok - Pantai Pink Lombok


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pantai Pink 

   Tempat Menarik di Lombok yang populer saat ini ialah Pantai Pink Lombok. Pantai ini adalah salah satu dari tujuh pantai di dunia yang mempunyai pantai pasir merah jambu, dan salah satu dari dua pantai di Indonesia yang memiliki pantai pasir merah jambu.
   Warna pasir merah jambu terbentuk kerana biji asal pasir putih dicampur dengan corak merah jambu. Bias cahaya matahari dan pendedahan kepada air laut menambah jernih yang lebih jelas ke pantai. Pantai ini begitu tenang dan hanya mempunyai gelombang kecil yang membuat pelancong lebih selesa semasa bermain di sana. Keindahan Pantai Pink kelihatan sempurna dengan bukit-bukit sekitarnya. Di sebelah kiri terdapat bukit dengan padang rumput yang luas dan dari bukit ini pemandangan Pink Beach kelihatan sangat indah. Di samping itu, terdapat eksotik eksotik di sebelah kanan dengan gazebo yang disediakan di atasnya.

   38. Destinasi Menarik Di Lombok - Pulau Pasir ( Gili Gosong )


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Gili Pasir

   Tempat Menarik Di Lombok yang paling unik ialah pulau pasir. Panorama luaran Tanjung Luar di Lombok Timur kelihatan cantik dari Gili Gosong. Mendaki Gunung Rinjani ditutupi dengan awan putih dan langit biru terpesona oleh orang yang melihatnya. Gili Gosong 'hanya' sebagai padang futsal membuat pelancong merasa hilang di pulau pasir kecil yang dikelilingi oleh lautan yang luas. Aktiviti yang boleh dilakukan ialah berenang, berjemur di dalam pasir, dan memotret para narcissists di sekitar pulau kecil ini. Apabila air laut surut, kita dapat melihat lulus pasir melalui Gili Kere. Awesome!

   39. Tempat Menarik Di Lombok Timur - Gili Petelu


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Gili Petelu

   Tempat Menarik Di Lombok untuk aktiviti Snorkling selain Gili Trawangan iaitu Gili Petelu. Banyak pelancong domestik dan luar negara datang ke tarikan pelancong yang terletak di Jerowaru, Lombok Timur. Selain menikmati keindahan pantai berpasir merah jambu ini, pelancong juga dapat menikmati keindahan beberapa pulau (pulau kecil) yang tersebar di sekelilingnya, salah satunya adalah Gili Petelu. Pulau kecil sering disebut sebagai Gili Tiga, kerana terdapat kata "telu" yang bermaksud Tiga adalah pulau karang besar tidak banyak, tetapi mempunyai kontur yang berbukit dengan pemandangan yang indah, sejuk, mempesona dari atas, bentuk pasir seperti lada dan putih, dengan air laut biru yang jelas dan gelombang yang tenang membuat pelancong seperti berenang di kolam renang peribadi. Malangnya, kami tidak snorkeling. Walaupun saya percaya keindahan bawah air masih dipelihara dengan baik. Ke arah Gili Petelu boleh menyeberang dari Pelabuhan Tanjung Tanjung atau dari Pantai Pink (Tangsi).

   40. Destinasi Menarik Di Lombok Timur - Desa Sembalun


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Sembalun

   Sembalun merupakan Tempat Menarik Di Lombok yang berada di kawasan Gunung Rinjani. Sembalun di Lombok Timur tidak syak lagi mempunyai pesona yang sangat indah. Salah satu kampung tertinggi mempunyai udara sejuk, dikelilingi oleh beberapa bukit. Sangat memanjakan mata. Pesona Gunung Rinjani seolah-ola menghipnotis kerana kagum. Menjadi khemah pangkalan pengembara sebelum mendaki ke Rinjani.

   Landskap lain sedang menunggu untuk dikagumi. Sebagai tambahan kepada pokok hijau dan tumbuh-tumbuhan gunung, kampung ini hampir dikelilingi oleh tebing batu yang mengalir hampir 90 darjah. Dinding batu ini adalah hasil letusan bahan beku atau lava yang memuntahkan Gunung Rinjani beratus-ratus tahun yang lalu. Di beberapa bahagian, kelihatan lumut dan salutan rumput, batu itu menambah keindahannya. Udara gunung segar akan mengisi paru-paru anda. Pemandangan tropika eksotik dan tidak dapat dilupakan.

   41. Tempat Menarik Di Lombok - Tete Batu


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Tete Batu

   Salah satu daya tarikan pemandangan indah di kaki Gunung Rinjani terletak di kampung Tete Batu yang mempunyai pemandangan panorama gunung dan sawah yang sangat indah. Kerana keindahannya Tempat ini menjadi salah satu Tempat Menarik Di Lombok yang di kunjungi selepas pendakian Gunung Rinjani. Tete Batu berkhidmat sebagai kampung pelancongan oleh Pemerintah Lombok Timur. Tete Batu mempunyai pembentukan kontur tanah seperti kanyon memanjang. Pemandangan kanun yang indah dibentuk dengan sawah hijau yang subur. Inilah tarikan Tete Batu yang menjadikan ramai pelancong datang bersama. Lokasi Pelancongan Desa Tete Batu terletak di selatan Gunung Rinjani pada ketinggian 700 meter di atas permukaan laut.

   Berada di ketinggian itu menjadikan udara sejuk, bebas pencemaran, dan menyegarkan. Di samping penguasaan landskap yang menghadap ke sawah, panorama alam Tete Batu di Kecamatan Sikur Lombok Timur didominasi oleh bukit, hutan, dan air terjun yang curam.

   42. Tempat Percutian Menarik Lombok - Desa Adat Bale Beleq Sembalun


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Desa Adat Bale Beleq

   Tempat Menarik Di Lombok yang berlokasi di ketinggian kira-kira 1100 mdpl ini menjadi tarikan yang unik dan berbeda. Jadi kampung ini adalah satu-satunya perkampungan tertinggi di pulau Lombok. Dikelilingi oleh deretan bukit-bukit hijau kerana memasuki musim hujan dan trend lagi, kampung ini sebenarnya terletak di Taman Negara Gunung Rinjani, yang merupakan kawah kedua tertinggi di Indonesia.

   43. Destinasi Percutian Menarik Di Lombok - Gili Kondo


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Gili Kondo

   Tempat Menarik Di Lombok yang masih sepi lawatannya ialah Gili Kondo. Gili Kondo adalah pewarna terbesar kelima dari tujuh gili cluster yang hadir. Gili dikelilingi oleh pantai dengan pasir putih yang halus dan dengan gelombang yang tenang. Di tengah-tengah pewarna terdapat dataran yang agak tinggi digunakan oleh petani bermusim untuk menanam tanaman. Setiap petani musim hujan dari Dusun Padak Luar pergi ke taman ini untuk berkebun. Mereka menanam ubi keledek dan pelbagai tanaman umbi yang lain. Perkebunan merupakan pekerjaan alternatif bagi kebanyakan orang yang tinggal di kawasan Dusun Padak Luar yang bekerja setiap hari sebagai nelayan. Apabila musim hujan datang dan tangkapan laut dikurangkan, mereka akan pergi ke Gili Kondo untuk menanam tanaman. Hasil dari perkebunan ini akan digunakan untuk memenuhi keperluan ekonomi keluarga mereka.

   44. Tempat Menarik Di Lombok - Bukit Nanggi


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Bukit Nanggi

   Tempat Menarik Di Lombok untuk aktiviti Camp iaitu Bukit Nanggi. Dan bukit nanggi adalah bukit paling atas di pulau Lombok maka ketika kita berada di bukit nanggi maka kita akan dapat melihat pulau Sumbawa tetapi kita hanya dapat melihat pulau yang paling dekat yaitu desa pototano.
   Jika anda ingin tinggal atau berkhemah di bukit nanggi maka anda akan dihidangkan dengan panorama yang sangat indah apabila anda mendaki bukit naggi ketika pada siang hari kemudian dan anda berada di puncak petang dan anda akan masuk ke matahari terbenam yang sempurna di naggi bukit dan Sekiranya anda tinggal maka anda akan berada di dalam panorama bintang dan bintang di atas kepala anda.

   45. Tempat Menarik Di Lombok - Bukit Pergasingan


   Tempat Percutian Menarik Di Lombok - Pergasingan

   Selain Bukit Nanggi, Bukit Pergasingan juga menjadi Tempat Menarik Di Lombok untuk aktiviti Camp.  Dari sisi ketinggian, perjalanan Pergasingan Hill agak pendek. Hanya setinggi 1670 masl yang hampir dua kali ganda daripada Gunung Rinjani 3726 masl. Dari puncak Gunung Pergasingan, baris-baris sawah diatur dengan kemas berwarna-warni. Ladang beras yang berfungsi sama dengan ladang padi tidak jauh dari rumah kita. Tetapi pemandangan sawah padi di Bukit Pergasingan kelihatan sangat menarik. Ke depan, landskap hijau 180 darjah bersedia untuk mengalu-alukan anda untuk sentiasa bersyukur. Tangga 105 kaki dengan cerun 70 darjah menjadi pusingan pertama yang perlu anda pergi.


   Dari sekian banyaknya destinasi percutian di lombok para pelancong bisa memilih destinasi mana yang diminati untuk di kunjungi bersama teman, keluarga dan orang tercinta,  keindahan pulau lombok ini menjadikan lombok sebagai salah satu destinasi favorit di Indonesia maupun luar negara. 

   Jika ingin berkunjung ke Lombok dan mengunjungi detinasi pelancongan pilihan anda kami siap untuk membantu segala keperluan para pelancong yang ingin menikmati keindahan Pulau Lombok ini.

   More Information : 
   WhatsApp  : +6285338000050
   Email         : percutianlombok@gmail.com

   Berikut ini adalah Foto - Foto  Keindahan Pulau Lombok Lainnya.

   Image Score : https://www.instagram.com/wonderfullombok/?hl=en

   Follow us on Instagram @CUTILOMBOK