Percutian Ke Gili Trawangan Lombok

Percutian Ke Gili Trawangan Lombok

Sampai sekarang, Gili Trawangan Lombok masih mengundang kekaguman. Pelancong dalam hingga luar negeri tak berhenti berdatangan ke destinasi pelancongan yang terletak di Kampung Pulau Indah, Kabupaten Lombok Barat tersebut. Tak menghairankan memandangkan Gili Trawangan menyimpan sejuta pesona yang menarik sejumlah pelancong untung datang berkali-kali ke sana.

Apa anda sedang merancang atau mempertimbangkan bercuti ke Gili Trawangan? Berikut ini ada sebab-sebab mengapa anda harus segera bertandang ke tempat tersebut.

1. Wisata Bahari yang Mengagumkan

Bukan rahsia lagi kalau keelokan bahari di GiliTrawangan menjadi magnet yang sukar ditangkis banyak orang. Bagi anda yang suka memerhati ekosistem laut, maka sempatkan diri untuk menjelajah dunia bawah laut di Gili Trawangan. Selain kejernihan airnya, pelbagai jenis ikan dan terumbu karang pelbagai warna akan menyambut anda semasa memasuki perairan di sekitar Gili Trawangan.
2. Bebas daripada pencemaran dan Kenderaan

Sedang mencari lokasi percutian yang jauh dari pusat bunyi? Maka Gili Trawangan adalah lokasi yang tepat, kerana di sini anda akan mendapati pemandangan alam yang jernih. Bahkan di sini anda tidak akan mendapati kenderaan seperti kereta dan motor. Masyarakat yang menetap di Gili Trawangan masih memakai basikal serta cidomo-kereta kuda khas Lombok, Nusa Tenggara Barat.

3. Kebersihan Pantai yang Masih Terjaga

Jernihnya air laut hanya salah satu bukti dari kebersihan pantai Gili Trawangan yang masih sangat terjaga. Sepanjang mata memandang, anda bakal melihat hamparan pasir putih tanpa serakan sampah dan barang bekas. Hal tersebut kerana masyarakat yang tinggal dan pelancong yang berkunjung tidak asal membuang sampah di Gili Trawangan Lombok

4. Sunrise dan Sunset yang Memukau

Kerana Gili Trawangan mempunyai pantai yang menghadap ke timur dan barat, maka anda mempunyai kemungkinan memburu matahari terbit (sunrise) dan matahari terbenam (sunset) di sini. Anda pun tak akan kesulitan mencapai pantai kerana jaraknya agak dekat. Cukup naik cidomo selama beberapa minit dan dengan perhitungan tepat, anda akan melihat pemandangan sunrise dan sunset yang memukau.

5. Akses Mudah ke Pulau-pulau Sekitar

Jika anda punya rancangan bermalam beberapa hari di Gili Trawangan, jangan lupa berkunjung ke pulau-pulau di sekitar Gili Trawangan, yakni Gili Air dan Gili Meno. Hanya dengan naik perahu selama 15 minit, anda sudah boleh menjejakkan kaki di Gili Air. Dari sini, anda juga boleh meneruskan perjalanan ke pulau di sampingnya, Gili Meno.


6. Penduduk Ramah dan Bersahabat

Panorama indah bukan satu-satunya alasan pelancong betah di Gili Trawangan, bahkan sampai datang ke sana berkali-kali. Keramahan penduduk yang tinggal di sini rupanya jadi faktor kuat yang menarik para pelancong buat berkunjung lagi ke Gili Trawangan. Maka, jangan ragu untuk menanyakan lokasi atau sekadar menyapa masyarakat yang bersahabat saat anda sedang ada di sana.

7. Menikmati Kehidupan Malam di Central Gili

Walau sarat akan kesan tradisional, ternyata Gili menyimpan sisi lain ketika malam menjelang. Pasalnya, ada bar-bar sehingga pasaran seni yang kerap disebut Central yang siap menghibur anda. Pasaran ini baru dibuka kala senja datang; membentuk jalan besar di Pantai Tengah. Jika anda ingin merasakan keramaian maksimum, maka kunjungilah Central pada pukul 9 malam waktu tempatan.

Semoga maklumat di atas dapat membantu anda yang hendak bercuti ke Gili Trawangan Lombok!

Map Gili Trawangan Lombok : 

Percutian Ke Gili Trawangan Lombok


Alamat dan Lokasi Gili Trawangan :

Gili Trawangan terletak di Pulau Lombok di Kabupaten Lombok Utara dan Pemenang Kabupaten Gili Indah, Provinsi Nusa Tenggara Barat - Indonesia. Pulau Gili Trawangan berbeza dengan Pulau Lombok dan sudah tentu anda memerlukan pengangkutan laut untuk sampai ke sana. Gili Trawangan terletak secara geografi di pulau Lombok utara dan pulau kecil yang terletak paling jauh antara dua pulau kecil lain iaitu Gili Air dan Gili Meno. Ohya Gili adalah sebuah pulau kecil di Lombok.

Akses ke Gili Trawangan :

Dari Airport Lombok Pergi ke Gili Trawangan

Sekiranya anda menggunakan Pesawat ke Lombok, sudah tentu anda akan tiba di Lapangan Terbang Lombok bernama LIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok) dan jarak dari Lapangan Terbang ke Gili Trawangan adalah 62 Km dengan waktu perjalanan 1 Jam 30 menit melalui Route by pass - Mataram City - Senggigi - Malimbu - Pemenang Teluk Nare kemudian mengambil masa kira-kira 15 minit dengan bot dari Teluk Nare ke Gili Trawangan dan anda boleh menikmati lawatan di Gili Trawangan.

Dari Pelabuhan Lembar ke Gili Trawangan

Untuk anda yang selesai bercuti dari bali atau menggunakan transport sendiri dari bandar anda tentunya anda untuk melintas dari padang bai menuju ke pelabuhan lembar dan Laluan ke Kuala Lumpur dari pelabuhan lebar akan menempuh jarak 52.5 Km dan masa 1 Jam 27 minit untuk sampai di pelabuhan Teluk Nare kemudian diseberang dengan bot yang mengambil masa kira-kira 15 minit. Rutenya adalah Pelabuhan Lembar - Gerung - Bandar Mataram - Senggigi - Pemenang - Teluk Nare - Georgetown.

Peta Foto Peta berikut sedang dalam perjalanan :

Dari Kawasan Kuta Pergi ke Gili Trawangan

Yang hoby dengan melayari atau melayari Kuta Lombok adalah tempatnya dan anda yang telah stay di kawasan Kuala Lumpur tentunya ingin menikmati keindahan Pelancongan Langkawi juga dan berikut ini maklumat jarak yang ditempuh untuk menuju ke Kuala Lumpur dari Kuala Lumpur Area. Jarak yang ditempuh sekitar 77,3 Km dengan masa 1 Jam 30 minit Laluan yang akan di lalui adalah: Kuala Lumpur Area - Airport Lombok - By Pass - Bandar Mataram - Senggigi - Pemenang - Teluk Nare kemudian menyeberang menggunakan boat kira-kira 15 minit ke Kuala Lumpur.

Peta Foto Peta berikut sedang dalam perjalanan :

Dari Bandar Mataram Pergi ke Gili Trawangan

Untuk anda yang keunjungan Perniagaan atau Lawatan Kerja tentunya memilih stay di Kota Mataram dan untuk anda yang stay di Kota Mataram tak teralu jauh jarak tempuh anda untuk menuju ke Kuala Lumpur anda boleh bersantai-santai menuju ke Pelancongan Langkawi sambil menikmati keindahan laut di sekitar Senggigi - Malimbu - Pemenang Teluk Nare. Jarak yang di tempuh adalah 41.5 Km dengan anggaran masa 1 Jam 12 minit di tambah dengan naik boat dari Teluk Nare dengan masa 15 minit untuk menuju ke Kuala Lumpur.

Peta Foto Peta berikut sedang dalam perjalanan :

Dari Senggigi Pergi ke Gili Trawangan

Senggigi yang merupakan Objek Wisata tertua di Lombok yang kini banyak hotel di bangun baik dari kelas melati sampai bintang 5 untuk anda yang ingin mendapat banyak pilihan hotel tentunya Senggigi area merupakan tempatnya. Dan untuk anda yang stay di Senggigi jika ingin melawat Kuala Lumpur ada dua pilihan iaitu menggunakan pengangkutan umum atau dengan menyewa kenderaan di kawasan Senggigi yang banyak tersedia. Jarak yang dilalui adalah 26.9 km dengan anggaran masa 43 minit. Anda boleh menikmati keindahaan pantai senggigi dalam perjalanan menuju Kuala Lumpur dan setelah sampai di Pelabuhan Teluk Nare kemudian menyeberang menggunakan boat dengan masa 15 minit ke Kuala Lumpur.

Peta Foto Peta berikut sedang dalam perjalanan :

Dari Desa Senaru Menuju Gili Trawangan.

Bagi anda pencinta alam tentunya Gunung Rinjani menjadi salah satu pilihan anda untuk melakukan pendakian dan untuk anda yang telah selesai melakukan pendakian Gunug Rinjani dan turun di Desa Senaru tentunya ingin Rehat dan menikmati suasan malam Pelancongan Langkawi yang meriah, kebanyakan para pelancong asing / luar negara yang telah selesai mengeksplorasi Gunung Rinjani mereka pergi terus ke Gili Trawangan untuk bermalam di sana. Jarak tempuh anda untuk menuju ke Kuala Lumpur dari Desa Senaru adalah 59,8 Km dengan waktu tempuh sekitar 1 jam 27 minit untuk sampai di Teluk Nare kemudian menyeberang ke Pulau Tioman dan menikmati keindahanya pantainya.

Peta Foto Peta berikut sedang dalam perjalanan :

Senarai Hotel di Gili Trawangan


Dengan perkembangan pelancongan di Gili Trawangan Lombok, banyak pelabur dan pengusaha mengambil kesempatan ini. Bukan sahaja Pelabur dan dari dalam negeri yang melabur di Gili Trawangan banyak pelabur dari berbagai negara yang melabur modal mereka di sini. Sebilangan besar pelawat ke Gili Trawangan membuka peluang kepada usahawan dan pelabur untuk membina hotel dan penginapan. Karna adanya pelabur dan pengusaha dari pelbagai negara menjadikan Kuala Lumpur menyediakan penginapan dan hotel dari kelas menengah sampai kelas mewah dengan pelbagai Mecan Interior dan nama yang menonjolkan ciri khas negara tertentu. Bayangkan jika anda pergi ke Gili Trawangan begitu banyak pilihan hotel dan penginapan yang anda boleh hidup semasa bercuti di Gili Trawangan. Oh yes Peluang ini juga diambil oleh penduduk setempat yang memiliki modal atau pengusaha lokal yang membangun hotel di tanah yang mereka miliki. Dengan pengalaman dan modal yang dimiliki oleh usahawan lokal, ikut serta dalam pengembangan lombok pariwisata terutama di gili trawangan.

1. Hotel Villa Ombak Gili Trawangan

Hotel Bintang 4 ini menjadi salah satu pilihan kegemaran pelancong domestic maupaun luar negara untuk menginap di Kuala Lumpur dengan perkhidmatan yang sangat baik dan kemudahan yang sangat mencukupi. Jika anda menggunakan kemudahan Awam Boat atau Boat Carter Selain daripada Boat Villa Ombak makan anda sinnggah di Pelabuhan Kota Kinabalu dan jarak Hotel Villa Omak dari Pelabuhan Kuala Lumpur 700 M dengan jalan kaki kira-kira 9 minit atau boleh menyewa Cidomo (andong) alat trasnportasi di Kuala Lumpur .

Tempahan Langsung :

Anda berminat untuk menginap di Hotel Villa Ombak Kuala Lumpur anda boleh melakukan tempahan ke Hotel langsung atau Booking Online melalui traveloka.com, agoda.com, booking.com atau ke travel agent langganan anda di Lombok untuk menikmati Pelancongan Langkawi.

Jika anda ingin menghubungi hotel terus di sini adalah maklumat hubungan Hotel Villa Ombak Gili Trawangan.

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
Tel. +62 (370) 6142336
Faks. +62 (370) 6142337
Mobile: +62 813 3999 8765, +62 811 390 634
E-mel: reservation@vilaombak.com
Laman web: www.vilaombakhotel.com | www.vilaombak.com

2. Hotel Ombak Sunset - Gili Trawangan

Salah satu hotel sedia ada di standard antarabangsa Gili Trawangan menyediakan perkhidmatan yang memuaskan dengan kemudahan yang tidak lebih rendah dari hotel Villa Ombak, Hotel Ombak Sunset terkenal dengan banjir di pantai, banyak pelancong yang berseli ria di swing Hotel Ombak Sunset, seperti namanya Hotel ini sesuai untuk menikmati keindahan matahari terbenam di Gili Trawangan.

Tempahan Langsung :

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
Telefon: +62 (370) 644333 / +62 818 086 443 33 | Faks: +62 (370) 623111
E-mel: info @ ombaksunset.com / service @ ombaksunset.com
Web: www.ombaksunset.com

3. Aston Sunset Beach Resort - Gili Trawangan.

Aston Sunset Beach Resort - Gili Trawangan terletak di syurga pulau Lombok di pinggir pantai Gili Trawangan. Ada 3 Gilis Itu Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air. Pelancong yang melancong dari Bali dapat dengan mudah mencapai Gili Trawangan dengan menggunakan Boat Fast dari pelabuhan Serangan Bali (1.5 jam perjalanan) atau Padang Bai Harbour (1 jam perjalanan). Sebaik sahaja anda sampai ke pelabuhan Gili Trangi, anda akan melakukan perjalanan kira-kira 30 minit dengan menaiki basikal atau menggunakan kuda itu ke Aston Suset Gili Trawangan. Pelancong yang tinggal di Gili Trawangan juga boleh dengan mudah membuat perjalanan sehari ke pulau-pulau lain iaitu Gili Meno dan Gili Air kerana kurang dari 15 minit dengan bot.

Tempahan Langsung :

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
Telefon: + 62370-633686
Emai: gilitrawanganinfo@AstonHotelsInternational.com
Web: https://www.astonhotelsinternational.com/en/hotel/view/37/aston-sunset-beach-resort---gili-trawangan

4. Pear Of Trawangan dengan Jumlah Bilik 53.

Anda Ingin merasai suasana Tour Gili Trawangan yang selesa, tenang, dan jauh dari ibu kota yang gila? Pilihan Pearl of Trawangan sebagai tempat tinggal anda! Resort 4 bintang ini sangat dekat dengan pantai. Anda menjadi lebih mudah untuk snorkeling, menyelam, berjemur, dan memancing. Lokasi pantai ini lebih menyeronokkan kerana terdapat kolam renang luaran yang menghadap taman, tab mandi panas dan bar berhampiran kolam renang untuk berendam. Satu lagi keunikan yang dimiliki adalah disetaip Pear dari bilik Trawangan dalam gaya desa yang bergaya dan cantik. Setiap bilik dilengkapi dengan penghawa dingin, TV skrin rata, pemain DVD, peti sejuk dan cerek elektrik. Nikmati sensasi menyentuh alam semulajadi dengan bilik mandi separuh terbuka. Hanya beberapa ratus meter jauhnya, anda juga boleh menemui banyak restoran dan bar kasual. Pasar tradisional, butik dan kedai serbaneka juga hanya 800 meter dari resort.

Tempahan Langsung :

Alamat: Jl. Pantai Gili Trawangan, Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Kabupaten Lombok Utara, NTB
Telefon: +62 8133 7156 999 atau +62 8199 7156 999
E-mel: info@pearloftrawangan.com
Web: www.pearloftrawangan.com

6. Ocean Jambuluwuk Resort - Gili Trawangan

Hotel ini menyediakan suasana yang berbeza supaya anda merasa di rumah dan menikmati keindahan Gili Trawangan. Akses ke Ocean Jambuluwuk Hotel boleh dicapai dengan 17 minit dari Pelabuhan Gili Trawangan oleh Cidomo dan jarak 21 Km atau dengan berjalan dengan masa 26 minit.

Tempahan Langsung : 

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
Tel: (0370) 6194854
E-mel: info@oceanojambuluwukresort.com
Laman web: www.oceanojambuluwukresort.com

7. Mosaix Gili Bungalows - Gili Trawangan

Bagi anda yang mempunyai anggaran yang tidak terlalu banyak anda boleh menginap di Mosaix Gili Bungalows dengan cara yang unik untuk membuat percutian anda. Dengan gaya Bongalows dan konsep tradisional yang memberikan suasana yang selesa dan tenang. Mosaix Gili Bungalows yang terletak kira-kira 750 dari Pelabuhan Gili Trawangan memudahkan anda sampai ke pusat Gili Trawangan. berjalan kaki hanya mengambil masa hanya 9 minit.

Tempahan Langsung :

Alamat: Jalan Kepiting, Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
Telefon: +6287860722010
Laman web: http://www.mosaixgilibungalows.com

8. Bungalow Beach Wind - Gili Trawangan

Beach Inn terletak di pantai menjadikan Beach Wind Bungalow menjadi pilihan terbaik untuk Holiday di Gili Trawangan pada harga yang berpatutan. Akses ke Pantai Winds Bungalow mudah dan berhampiran dengan Pelabuhan Gili Trawangan. Hanya sejauh 81 meter dari Pelabuhan Gili Trawangan anda boleh berjalan dalam 2 minit kursus yang sangat dekat.

Tempahan Langsung :

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang, Daerah Lombok Utara, NTB
No Tel: -
E-mel: -
Web: -

9. Pesona Resort Gili Trawangan

Bilangan bilik 14, 3 Hotel Bintang

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB
Telefon: +62 370 6197 1006 | +62 370 612 3521 | +62 813 3808 8963
E-mel: info@pesonaresort.com
Web: http://www.pesonaresort.com

10. Gili T Resort

Bilangan bilik 20, 3 Star Hotel

Alamat: Sentral, Gili Trawangan, Lombok
Telefon: (0370) 638513
E-mel: gilitresort@hotmail.com
Web: http://gilitresort.com.

11. The Beach House Resort

Hotel 3-bintang, Bilangan bilik 12
Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB
Telefon: (0370) 642352 | +62 370 6149371 | +62 (0) 878 64404891
E-mel: -
Web: http://beachhousegilit.com/

12. Coconut Garden Resort

2 Star Hotel, Bilangan bilik 4

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB
Telefon: 0819-0710-5769
E-mel: coconutgardenresort@gmail.com
Web: http://www.coconutgardenresort.com

13. Ozzy Cottages & Bungalow

2 Star Hotel, Bilangan bilik 11

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB
Telefon: 0878-6452-2015
E-mel: -
Web: http://ozzy-cottages-bungalow-gili-trawangan.booked.net/

14. Nartya Gili Trawangan.

3 Star Hotel, Bilangan Bilik 20

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB
Telefon: +62 370 6194862 | 0852-0517-5592
E-mel: fogili@natyahotel.com
Web: http://www.natyahotels.com


15. Hotel Tir Na Nog

3 Star Hotel, Bilangan Bilik 20

Alamat: Gili Trawangan, Gili Indah, Pemenang - Lombok Utara - NTB

Telefon: +62 370 6139463
E-mel: info@tirnanoggili.com
Web: http://www.tirnanogbar.com

10 Jelajah Aktiviti Menarik Di Gili Trawangan.


Bagi anda yang senang dengan suasana pantai atau pulau dengan aktivitinya seperti Berjemur, Berenang, Snorkling, Diving aktiviti menarik lain di Kuala Lumpur dalam sehari anda tidak akan cukup waktunya untuk melakukan aktifitas2 menarik di Pulau ini, Bukan hanya keindahan saja yang di berikan Kuala Lumpur kepada para pelancong tetapi Gili Trawangan menyediakan banyak kemudahan untuk melakukan perjalanan ke pulau ini. Banyak kemudahan yang ditawarkan di Gili Trawangan kepada para pelancong untuk menikmati Tour di Gili Trawangan, anda hanya memilih mana yang anda suka melakukannya. Dari aktiviti kasual hingga ke aktiviti ekstrem dalam tawaran ini adalah di gili trawangan. Dengan banyak kemudahan untuk aktiviti perjalanan di Gili Trawangan, para pelancong merasa di rumah di pulau ini.

Berikut adalah beberapa aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Gili Trawangan:

1. Bask di Pantai.

Untuk anda yang ingin seperti para bule2 Eropah, Amerika atau Australia yang sering bekunjung untuk berjemur di pantai Cherating anda boleh melakukannya dengan sepuass hati kerana tidak ada kos yang anda keluarkan.

2. Santai - Bersantai di Hotel.

Untuk anda yang menikmati suasana Pelancongan di Kuala Lumpur dangan cara yang rileks tentu boleh menikmati Pelancongan di Kuala Lumpur dengan duduk dan memandang laut biru dan putihnya pasir di pantai atau dengan suasana sepi dan selesa yang lokasi penginapannya berada jauh dari central Kuala Lumpur. Semasa berehat di hotel banyak kemudahan yang boleh dilakukan seperti Kolam Renang di Hotel, perkhidmatan Spa di Hotel, Browsing dengan Wi-Fi Percuma dari Hotel, Nikmati Kopi dan Minuman seperti di Restuarant atau bar di Hotel.

3. Memburu Foto.

Tentunya bagi anda yang mempunyai hobi yang satu ini membuat anda boleh melihat situasi dan keadaan, dengan keindahan alam semula jadi dan ramainya para pengunjung menjadi moment yang bagus untuk anda selaku Jurugambar untuk memburu keindahan alam dan moment yang di abadikan melalui lensa camera anda. Kendiahan alam di Kuala Lumpur dari bibir pantai dengan deburan ombak yang landai, Birunya laut, keindahan bawah lautnya, moment aktiviti para pelancong membuat anda tak bosan untuk mengabadikannya. Lawatan di Gili Trawangan memberikan anda Stock Photo yang berkualiti.

4. Perjalanan di sekitar Gili Trawangan dengan Cidomo.

Tak ada pencemaran dan polisi seperti itu kata Ricard di lagunya yang berjudul Kuala Lumpur, iya di Georgetown anda tidak akan mencari kenderaan bermotor dan kereta yang ada hanya Cidomo (Andong) dan sepedah karna di Kuala Lumpur masayrakat setempat ingin para pelancong untuk menghidup udara yang segar tanpa sebarang pencemaran. Anda boleh mengelilingi Kuala Lumpur ini dengan menaiki Cidomo yang di naiki pak Kusir, Nikmatilah keseleluruhan pantai gili trawangan dari atas Cidomo denga kos 150,000 utuk satu kali keliling dan kapasiti cidomo untuk 3 Orang.

6. Lihat keindahan bawah air dengan Snorkling.

Gili Trawangan yang terkenal dengan keindahannya di bawah laut menjadikan Gili Trawangan sebagai salah satu tarikan pelancong yang popular di Indonesia. Tempat ini sesuai untuk pelancong yang melakukan Snorkling atifitas, anda dapat melihat keindahan terumbu karang, makan ikan. Jika anda ingin snorkling anda boleh bergabung di hopping Island yang akan mengajak anda untuk berkeliling ke Spot - spot snorkling 2 Gili iaitu Gili Meno dan Gili Air dan hoping island ini akan berangkat pagi dan kembali di sore hari. Anda akan bergabung dengan pelancong lain untuk hoping island dan jika anda ingin dengan santai anda boleh menyewa boat secara peribadi dan tentunya trip snorkling anda secara private.

7. Menyelam.

Diving di Kuala Lumpur adalah surganya keindahaan bawah lautnya yang masih alami membuat para pelancong dari luar negara terkagum kagum dengan keindahan Terumbu karang dan hidupan laut di Laut Kuala Lumpur. Bagi anda yang sudah mempunyai Sijil Menyelam boleh terus menyertai Pusat Menyelam yang banyak disediakan di sini. Dan bagi anda yang belum mempunyai setifikat Divng jangan bimbang di sini ada pelayanannya yang boleh membantu anda, ada pakej Dicovery Scuba Diving, di sini anda akan di latih untuk bagaimana cara diving dengan baik selama 2 jam dari teori sampai amalan tentunya dengan pralatan diving dan amalan di kolam renang yang disediakan khusus untuk menyelam.

8. Berjalan dan Main.

Dengan udara segar tanpa apa-apa pencemaran yang akan membuat anda lebih sihat dan untu anda yang bermain hoby Joging Gili Trawangan memberikan yang terbaik untuk anda dengan udara bebas pencemaran dan kenderaan Kereta dan motosikal, banyak pelancong asing yang berjoging di pagi dan petang , mereka memanfaatkan peluang percutian mereka di Gili trawangan untuk mengekalkan kesihatan. Anda boleh melayari pantai dan kampung di Gili Trawangan.

9. Menunggang Kuda.

Ya menunggang bukan kuda boongan, anda boleh menikmati suasana pantai dengan menunggang atau anda boleh selfi dari kuda dengan backgroun keindahan pantai Gili Trawangan yang jarang anda temui di tempat wisata lain. Di Kuala Lumpur terdapat 2 kandang (Kandang Kuda) untuk aktiviti menunggang anda di Kuala Lumpur iaitu Sunset Stables dan Stud Stables di sini anda boleh menyawa kuda dan di temani pemandu, anda boleh mengatur aktiviti menunggang anda berapa jam / jam breapa dan dari mana menuju kemana . Dan untuk rata2 tarif dikenakan Rp. 250,000 selama satu jam.

10. Pemburuan Culinary.

Bagi anda yang hoby dengan makan2 Gili Trawangan boleh dihitung. Di Kuala Lumpur anda boleh mencari makanan dari berbagai belahan dunia kerana pengunjungnya dari pelbagai negara jadi para pelaku usaha di sini bukan hanya warga Indonesia saja namun dari pelbagai negara yang berkahwin dengan warga indonesia. Dan orang-orang dari luar negara yang membuka perniagaan restoran dengan masakan khas negaranya. Silahakn anda menjelajah semua restoran di Gili Trawangan yang beberapa Chefnya datang dari luar negeri. Banyak sekali cafe & bar di gili trawangan ini yang boleh anda kunjungi untuk wisata kuliner di gili trawangan Dan untuk anda yang tak terbiasa dengan masakan luar negri jangan bimbang banyak juga menu2 makanan khas Indonesia di sini.

Begitu Banyak kemudahan alam yang tersedia di Gili Trawangan yang akan memberikan kepuasan anda bersama keluarga saat bercuti di Gili Trawangan.

Follow us on Instagram @CUTILOMBOK