Pantai Tanjung Aan LombokPantai Tanjung Aan Lombok


Lombok memang terkenal akan keindahan dan kekayaan alam semula jadi, sehingga memikat para pelancong mulai dari negeri hingga mancanegara. Terkhusus bagi anda para traveller sejati yang sudah berulang kali melawat Lombok, tentu sudah tidak asing lagi dengan nama pantai Tanjung Aan yang satu ini. Pantai ini terkenal akan keindahan alam semula jadi mampu memikat hati pelancong yang berkunjung ke mari. Selain itu pantai Tanjung Aan terkenal akan hamparan pasir putih dengan tekstur yang unik. Ketika menjejakkan kaki telanjang kita di atasnya, maka seketika dapat merasakan sensasi berbeza semacam butir lada bentukan fosil karang sekitar pantai. Selayaknya terapi akupuntur, telapak kaki dimanjakan dengan pasir mericanya. Apabila sedikit berjalan ke arah bukit, anda akan mendapati pasir putih yang lembut.

Siapa yang tidak menyukai momen mentari terbenam dengan cahaya keemasannya? Ya, anda boleh mendaki bukit Merese dengan mudah untuk menikmati indahnya lukisan pantai serta alam di sekitarnya yang nyata. Menjelang sore hari ketika matahari mula terbenam, anda boleh menikmati indahnya sunset kemudian mengabadikannya dengan kamera serta dalam hati. Bagi para pecinta fotografi wajib hukumnya untuk berkunjung ke pantai eksotik ini.

www.pergiberwisata.com/pantai-tanjung-aan-lombok/ 

Pantai Tanjung Aan berkaitan secara langsung dengan Lautan Hindia, akan tetapi ombaknya cukup tenang kerana ada tanjung yang menghalang di sekitarnya. Anda boleh berenang dengan aman namun tetap harus hati-hati kerana jika semakin menuju tengah maka kedalaman akan semakin curam. Tingkatkan pengawasan pada anak kecil supaya terhindar dari perkara yang tidak diingini. Pantai ini terbilang masih sepi kerana di sekitarnya masih jarang resort dan hotel yang berdiri. Tempat eksotik ini sesuai untuk anda yang ingin sejenak melupakan hiruk pikuk bandar serta yang haus akan udara sihat bebas cemaran atau pencemaran. Ingin berjemur layaknya pelancong? Di sekitar pantai boleh dimanfaatkan beberapa payung kayu dengan bahan rajutan jerami di bahagian bumbungnya. Anda boleh santai duduk di sini untuk menikmati es kelapa muda yang banyak dijual.

Ingin snorkeling dan hobi diving? Tenang saja, kerana anda juga boleh melakukannya di Pantai Tanjung Aan. Anda tidak perlu menyiapkan dan membawa peralatan lengkapnya kerana sudah tersedia di tempat sewa. Beberapa pilihan souvenir unik khas Lombok boleh dijumpai di kedai jualan dan anda dibenarkan membeli sesuka hati. Jangan lupa untuk menawar harganya kerana harga yang ditambat penjual cukup mahal untuk pelancong serta membantu ekonomi keluarga. Tawar dengan harga sewajarnya untuk membantu para penjual menyara keluarganya.


https://wisatabaliutara.com/2016/06/keindahan-alam-di-tanjung-aan-lombok.html/ 

Terkhusus bagi anda yang berkunjung di bulan Februari hingga Mac, pantai ini ramai dengan pelancong asing dan tempatan kerana terdapat event iaitu upacara adat Nyale berupa memburu cacing Nyale. Adapun legenda yang terkenal dari masyarakat setempat berupa Putri Mandalika yang merupakan Putri Raja dengan paras cantik nan elok. Kerana banyak pangeran tertarik dan ingin melamar, maka Putri menjemput putera ke Pantai. Secara mengejutkan, sang Putri terjun ke lautan lepas dan tidak kembali lagi. Sebelum kejadian itu, dia pernah berjanji untuk kembali lagi setiap tahun. Cacing Nyale konon adalah jelmaan Putri Mandalika sehingga warga dan masyarakat berebut mendapatkan cacing tersebut sebagai simbol kemenangan.

Demikian maklumat yang boleh kami sampaikan mengenai objek wisata Pantai Tanjung Aan yang terkenal akan hamparan pasir serta keindahan alam semula jadi yang memikat semua orang. Semoga artikel ini dapat bermanfaat serta memberi inspirasi kepada anda untuk berkunjung ke sana.

Map Pantai Tanjung Aan Lombok :


Follow us on Instagram @CUTILOMBOK