Pantai Seger Kuta Lombok

Percutian Ke Lombok - Pantai Seger
Pantai Seger Kuta Lombok, Wisata Alam yang Benar-Benar Bikin Seger!

Di Lombok banyak sekali destinasi pelancongan menarik salah satunya Pantai Seger Kuta Lombok. Pantai cantik ini sudah menjadi objek wisata andalan dan kegemaran bagi para pelancong. Bahkan tak hanya warga sekitar sahaja melainkan pelancong asing juga tertarik mengunjuginya. Sama seperti namanya, pantai ini memang membuat mata, badan, dan hati jadi seger.

Di mana Lokasi Pantai Seger?

Pantai Seger Kuta Lombok masih merupakan kawasan Lombok Tengah di bahagian selatan, satu garis dengan pesisir pantai Kuta Lombok. Lokasinya berada di Desa Kuta, Kecamatan Pujut, di daerah Lombok Tengah. Jika dari pusat Bandar Mataram maka anda harus menempuh jarak kurang lebih 60 km jauhnya. Namun jika dari lapangan terbang antarabangsa Lombok maka waktu tempuhnya hanya 30 minit sahaja. Laluan dan akses jalan menuju tempat ini sangat mudah kerana sepanjang jalan sudah berturap. Terlebih lagi ada banyak papan penunjuk jalan yang semakin memudahkan anda.

Tidak seperti pantai lain yang masih terpencil, Pantai Seger Kuta Lombok sudah mempunyai kemudahan cukup lengkap. Anda boleh mencari hotel, villa, restoran, dan ada banyak penjual makanan di sekitar tempat pelancongan. Kawasan letak kereta juga telah disediakan tidak jauh dari lokasi pantai di mana harga karcisnya 5000 rupiah untuk motosikal dan 10,000 rupiah untuk kereta.

Map Pantai Seger :

Apa yang Unik di Pantai Seger Lombok?

Ada banyak sekali hal unik dan menakjubkan di Pantai Seger Kuta Lombok yang akan mengejutkan dan memanjakan mata anda. Hal yang paling membuat objek wisata ini popular adalah keunikan pantainya yang dikelilingi bukit-bukit hijau. Oleh kerana itu, ombak di sini tidak ganas dan besar malah terkesan seperti sebuah tasik jika dari kejauhan. Kawasan bukit dan gunung di sekitarnya merupakan hamparan padang rumput luas. Jika selama musim hujan maka anda boleh menikmati indahnya Pantai Seger yang dikelilingi padang rumput dan barisan bukit hijau. Benar-benar akan membuat mata sejuk dan perasaan menjadi adem sekali.

Kawasan Pantai Seger Kuta Lombok sangat luas dan besar sehingga ada banyak spot menarik yang boleh dikunjungi. Anda boleh berjalan kaki sambil menikmati hembusan angin laut atau menggunakan kenderaan. Di sisi lain pantai terdapat kawasan tempat meluncur air yang biasanya menjadi aktiviti kegemaran para pelancong asing. Kalau di kawasan ini, anda akan mencari pesisir pantai dengan ombak besar dan tebing-tebing batu karang yang curam.

Kemudian ada juga sisi lain yang merupakan lautan tenang, dikelilingi bukit serta padang rumput hijau persis seperti taman Teletubies. Anda boleh mengambil gambar dan berfoto ria sepuasnya dengan background menakjubkan.

Ketika memutuskan untuk tinggal di tempat ini maka anda tidak akan bosan kerana ada banyak aktiviti menarik yang boleh dilakukan. Tak hanya duduk santai melihat pemandangan saja tapi anda boleh jalan-jalan dan menerokai bukit hijau. Atau melakukan snorkeling dan berenang di kawasan pantai dengan ombak tenang. Menjelang petang merupakan masa yang tepat apabila ingin menyaksikan panorama matahari terbenam dari atas bukit atau batuan karang.Kemudahan di Pantai Seger Kuta Lombok

Kemudahan di tempat ini sudah sangat bagus dan lengkap mulai dari adanya tempat tinggal, tempat makan, tempat letak kereta, tandas awam, dan warung makan. Terdapat dua jenis tempat penginapan iaitu homestay dan hotel yang sudah bertaraf antarabangsa. Walaupun begitu, hotel di sini tidak banyak seperti tempat pelancongan lain seperti Pulau Bali misalnya. Hanya ada Novotel Lombok Hotel dan Kuta Indah Lombok yang boleh anda sewa jika ingin bermalam dengan suasana serba mewah.

Bagaimana, adakah anda berminat ingin mengunjungi objek pelancongan Pantai Seger Kuta Lombok yang unik ini? Bila lagi anda boleh menikmati pemandangan alam yang unik di mana laut dikelilingi bukit dan padang rumput hijau? Tempat ini sangat sesuai bagi pelancong yang ingin sekadar bercuti, bulan madu, atau bahkan melakukan foto prewedding.

Follow us on Instagram @CUTILOMBOK