Pink Beach Lombok Yang Mempesona

Pink Beach Lombok - Percutian ke Lombok

Percutian Ke Lombok - Pink Beach


Hamparan Pasir Pantai Putih Sih Sudah Biasa, Cuba Kunjungi Pink Beach Lombok yang unik dan Mempesona!

Adakah anda pernah mendengar tentang tempat pelancongan Pink Beach Lombok? Ya, tempat ini memang sangat popular dan terkenal kerana keunikannya. Kebanyakan kawasan pantai memang berpasir putih, coklat, atau bahkan hitam. Namun di sini anda akan mencari hamparan pasir berwarna merah muda yang memukau mata. Sensasi percutian seru dan pengalaman tak terlupakan akan didapatkan ketika melawat pantai merah muda yang satu ini.

Lokasi Pink Beach Lombok

Pink Beach atau pantai berpasir merah muda ini terletak di Lombok, tepatnya di Kabupaten Lombok Timur, Kecamatan Jerowaru, Nusa Tenggara Barat. Sebenarnya kawasan pelancongan ini bernama Pantai Tangsi. Akan tetapi lebih dikenali sebagai Pink Beach Lombok kerana mempunyai ciri khas yang unik iaitu pasir berwarna merah muda.

Untuk menuju tempat eksotik ini maka anda hanya memakan masa kira-kira 2.5 jam sahaja dari Kota Mataram. Namun jika dari lapangan terbang Lombok maka hanya memakan masa 1.5 jam.

Tentu saja untuk mencapai dan menikmati tempat yang indah memerlukan perjuangan serta perjuangan. Laluan jalan menuju Pink Beach Lombok ternyata tidak mudah kerana termasuk kawasan terpencil. Anda harus melewati jalanan berliku, panas, berpasir, dan kawasan hutan lindung. Tapi pemandangan sepanjang perjalanan menuju ke sana jangan diremehkan kerana begitu indah dan memanjakan mata. Ada alternativ jalan ke pantai pink menggunakan boat dari pelabuhan tanjung luar. dengan menggunakan boat pelancong bisa snorkling menikmati keindahan Ikan dan Trumbu karang yang cantik,


Map Pink Beach Lombok
Pink Beach Lombok - Percutian Ke Lombok


Kenapa Berwarna Merah Muda?

Mungkin anda tertanya-tanya mengapa pasir di pantai ini warnanya tak lazim seperti daerah pesisir lain. Apakah terkena darah ikan paus atau ada fenomena alam yang lain? Ternyata warna pink di pantai ini terjadi secara alami kerana bercampur dengan terumbu karang berwarna merah yang lapuk dan terhakis. Ada banyak sekali jenis terumbu karang merah yang hidup di kawasan tersebut dan hanyut terbawa ombak sampai ke bibir pantai.

Yang Menarik dari Pink Beach Lombok

Pantai Tangsi atau Pink Beach Lombok sendiri merupakan salah satu pantai berpasir merah muda di dunia. Tempat lain berada di Filipina, Itali, Bahamas, Harbor Island, Greece, dan masih ada beberapa lagi. Nah, di Indonesia juga masih mempunyai pantai dengan pasir pink lain yang terletak di Pulau Komodo.

Tak hanya hamparan pasir unik dengan warna merah muda saja, tempat pelancongan ini juga dihimpit oleh dua buah bukit besar. Dikelilingi oleh tebing-tebing tinggi dan curam semakin membuat pemandangan di sekitar Pantai Tangsi semakin luar biasa. Ada juga bukit di belakang pantai dengan hamparan padang rumput hijau persis seperti negeri dongeng.

Jika anda hobi berenang, snorkeling, diving, atau sekadar main air saja maka tak perlu bimbang. Pantai ini bersifat landai di mana keadaan lautnya sangat tenang dan ombaknya juga tidak besar. Air lautnya bewarna biru jernih sehingga keindahan dasarnya boleh dilihat dengan jelas. Setelah lelah bermain dan menikmati kesegaran air laut, anda boleh berehat di gazebo yang ada di sepanjang pantai. Sambil menunggu sore hari menjelang di mana anda boleh menyaksikan keindahan matahari terbenam di Pink Beach Lombok. Ditambah lagi pada petang hari keamatan warna pasir akan bertambah sehingga menjadi lebih terang dan merah. Seakan tak ada bosannya ketika anda bercuti ke tempat yang satu ini. Ada banyak sekali spot menarik yang boleh di eksplor di wilayah Pantai Tangsi.

Tunggu apa lagi? Jangan sampai anda melewatkan keindahan sisi Indonesia yang terletak di Lombok ini. Dapatkan juga pengembaraan dan pengalaman unik menikmati indahnya Pink Beach Lombok.

Follow us on Instagram @CUTILOMBOK