Keunikan Rumah Adat Sasak Sade


Rumah Adat Kampung Sade - Percutian Ke Lombok

Percutian Ke Lombok - Rumah Adat Sasak Sade

Percutian Sambil Belajar tentang Budaya? Kunjungi Saja Rumah Adat Sasak Sade di Lombok

Di Lombok, Nusa Tenggara Barat, tak hanya terkenal dengan pelbagai tempat wisatanya saja tapi juga budaya. Salah satu kebudayaan tradisional yang sampai sekarang masih melekat dan bahkan dijadikan aset pelancongan Indonesia adalah Rumah Adat Sasak Sade. Tempat yang satu ini memang terbilang sangat menarik dan edukatif. Saking uniknya, hampir setiap hari ada segerombolan pelancong yang datang dan berkunjung ke sana. Seakan-akan bercuti ke Lombok tidak akan sempurna jika tidak menyaksikan rumah adat khas Suku Sasak.

Tempat Tinggal Suku Sasak Asli

Kawasan pelancongan Rumah Adat Sasak Sade berada di Desa Rimbitan, Kacamatan Pujut, Lombok Tengah. Dari lapangan terbang antarabangsa Lombok, anda hanya memerlukan waktu tempuh sekitar 10 km sahaja atau setara dengan 15 minit perjalanan. Jalan menuju kemari juga sangat selesa kerana sudah beraspal mulus hingga ke tempat tujuan. Walaupun begitu, jalanan tetap berliku liku kerana melewati gunung dan kawasan pertanian dan ladang yang luas. Apabila anda mula memasuki kawasan ini maka akan langsung disambut dengan sebuah tugu berbentuk rumah adat Sasak.

Kampung Sade memang merupakan tempat tinggal bagi Suku Sasak asal jadi wajar saja jika semua rumah warganya masih tradisional. Lantainya masih berupa tanah padat, tembok daripada buluh yang dianyam, dan atapnya terbuat dari tumpukan daun rumbia kering.

Rumah Adat Sasak Sade - Percutian Lombok

Siapa Sebenarnya Suku Sasak?

Ketika ingin melawat Rumah Adat Sasak Sade, rasanya belum afdhal jika anda belum tau sama sekali mengenai Sasak Sade. Suku Sasak merupakan suku asli yang berasal dan mendiami Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat. Di Lombok sendiri sebenarnya ada tiga kampung tradisional yang didiami Suku Sasak iaitu Desa Sade, Bayan, dan Rambiten.

Semua hal di Kampung Sade masih sangat tradisional dan menjunjung tinggi nilai kebudayaan. Mulai dari bentuk dan jenis rumah adat, kepercayaan, mata pencaharian penduduk, sehingga kehidupan sehari-hari. Setiap bangunan yang ada di sini dibina dengan bahan-bahan dari alam seperti buluh, kayu, tanah liat, dan daun rumbia. Bahkan pakaian yang digunakan sehari-hari juga sangat tradisional. Baik laki-laki dan perempuan memakai kain sarung yang ditenung sendiri.

Penduduk yang mendiami Rumah Adat Sasak Sade sebahagian besar bekerja sebagai petani. Bahkan mereka juga membina sebuah bangunan atau lumbung padi yang sangat besar yang digunakan menyimpan semua hasil tuaian. Penduduk perempuan di sini sangat pandai sekali menenun, terutama membuat kain songket khas Lombok. Alat tenun yang dipakai juga masih tradisional sehingga hasilnya sangat rapi dan cantik.Pusatnya Oleh-Oleh Cantik

Kalau berkunjung ke Rumah Adat Sasak Sade maka anda tak perlu bingung lagi untuk mencari souvenir atau oleh-oleh khas Lombok. Hampir semua penduduk Kampung Sade mahir membuat aneka kerajinan barang seperti sarung dan kain tenun, gantungan kunci, anyaman gelang, gelang manik-manik, sejadah, selendang, dan masih banyak lagi. Harganya juga tergolong sangat murah sekali berbanding jika anda membeli di pusat bandar Mataram atau pusat membeli-belah oleh-oleh di Lombok.

Untuk pelbagai kain tenun seperti sarung, selendang, bahan kebaya harganya mula 100,000 hingga 350,000 rupiah. Bergantung pada tahap kerumitan motif dan kualiti dari kain tersebut. Harga tersebut sudah sangat murah kerana tenunan songket memang merupakan produk mahal dan boleh dihargai hingga jutaan rupiah jika anda membeli-belah di bandar. Selain itu proses pembuatannya juga sukar, mulai dari memital kapas menjadi benang, mewarnai, dan menenun. Selain aneka jenis kain tenunan songket, penduduk Kampung Sade juga menjual pernak-pernik dan rantai kunci dengan aneka bentuk. Harganya juga berbeza-beza bermula dari 5000 hingga 15,000 rupiah. Anda boleh gelap mata jika melihat semua barang yang ada di Rumah Adat Sasak Sade kerana sangat bagus dan berkualiti. Selain itu para wanita yang gemas melihat kain tenun songket yang cantik dan unik.

Selain boleh menikmati uniknya kehidupan Suku Sasak di Lombok, anda juga boleh mempelajari tentang sejarah, tradisi, dan budayanya. Berkunjung ke Rumah Adat Sasak Sade memang merupakan pakej komplit kerana boleh melancong, membeli-belah, sekaligus menambah wawasan.

Map Rumah Adat Sasak Sade :


Follow us on Instagram @CUTILOMBOK