Taman Pura Lingsar LombokPercutian Ke Lombok - Taman Pura Lingsar

Selain pantai-pantai cantik, Lombok juga menyimpan destinasi pelancongan unik seperti Pure Lingsar. Berbeza dari pura lain, Lingsar merupakan tempat ibadah yang digunakan dua pemeluk agama, yakni Hindu dan Islam yang menganut ajaran Waktu Telu. Walaupun terkesan aneh, Pura Lingsar berjaya jadi simbol kerukunan antar umat beragama yang tinggal di Lombok. Keunikan ini pun yang menjemput pelancong untuk berkunjung dan menyaksikan langsung kombinasi dari dua agama tersebut.

Taman Pura Lingsar, Saksi dari Kerukunan Dua Agama

Pura yang terletak di Lombok ini terbahagi menjadi tiga kompleks, antara lain Pura Lingsar, Kemaliq, dan Pesiraman. Lingsar berada di bahagian utara, sedangkan Kemaliq dan Pesiraman bertempat di kawasan bawah dan menghadap ke barat; sedikit ke utara, nyaris bersemuka dengan kiblat. Penempatan ketiga kompleks ini tentunya bukan tanpa alasan. Lingsar adalah tempat beribadah bagi umat Hindu, sedangkan Kemaliq diperuntukkan bagi umat Islam dan Pesiraman adalah tempat pemandian. Kompleks ini dikelilingi tembok batu bata bernama Kori Agung yang mempunyai tinggi 1.35 meter dengan ketebalan 85 sentimeter.

Di bahagian dalam pura, anda akan menjumpai sejumlah tapak suci seperti Penyungsunan Betara Agung, Bale Banten, Penyungsunan Betara Alit di Bukit, Bale Pawedaan, dan Penyungsunan Betara Ngerurah. Bila anda berkunjung ke Kemaliq, anda akan mendapati laman-laman web seperti Penyungsunan Betara Gede, Bangunan Baru, Bale Sekepat, dan Pawedaan. Sedangkan kompleks Pesiraman dibagi lagi menjadi dua wilayah, iaitu Pesiraman Perempuan serta Pesiraman Laki-laki. Seperti kedua-dua kompleks lain, di sini ada bangunan-bangunan penting seperti Bangunan Betara Bagus Belian, Pancuran Loci, dan mandi di kedua-dua kawasan mandian.

Kolam Telaga Ageng di Pura Lingsar Di sebelah tempat berdoa di Pure Lingsar, ada kolam seluas 6.230 m2 bernama Kolam Telaga Ageng. Kolam tersebut bukan hanya jadi hiasan saja, pasalnya tempat ini merupakan kolam penghormatan untuk Dewa Wisnu. Ada sembilan mandi yang memancarkan air ke dalam kolam yang dihuni ikan tuna sepanjang satu meter. Tuna ini pun sangat istimewa kerana baru mau keluar kalau dipancing memakai ayam rebus. Sebuah kepercayaan mengatakan kalau anda berjaya memanggil ikan keramat tersebut, maka anda akan mendapatkan keberuntungan. Melemparkan duit syiling ke dalam Telaga Ageng pun dianggap mampu melancarkan rezeki bagi sang pelempar.Keunikan yang terdapat di Taman Pura Lingsar

Seperti yang telah disinggung, Lingsar menyimpan keunikan kerana menjadi tempat beribadah bagi para penganut agama Hindu dan Islam. Bahkan kedua penganutnya pun saling menghormati kegiatan masing-masing. Contohnya, lembu yang merupakan haiwan suci bagi umat Hindu tidak dibenarkan bekeliaran di sekitar pura. Pelancong yang mahu melayari kompleks pun diwajibkan mengenakan selendang warna kuning untuk menghargai penganut agama Hindu dan Islam di Lingsar.

Seperti halnya laman-laman bersejarah di daerah lain, kompleks Pura Lingsar pun menjadi lokasi pelbagai upacara dan perayaan keagamaan di Lombok. Jika anda ingin menyaksikannya, datanglah ke Lingsar pada bulan Disember. Di akhir tahun, ada upacara adat tak biasa yang diadakan para penganut agama Hindu dan Islam di sana. Umat Muslim mengadakan upacara adat bertajuk Perang Ketupat, lalu di masa yang sama, umat Hindu mengadakan upacara adat bernama Piodalan atau pujawali. Walaupun dilaksanakan di bulan yang sama, kedua-duanya boleh tampil tanpa mencetuskan kekecohan.

Semoga maklumat seputar Pure Lingsar di atas dapat membantu rancangan percutian anda ke Lombok, ya!

MapTaman Pura Lingsar Lombok :

Follow us on Instagram @CUTILOMBOK