10 Tempat Bercuti Di Lombok Yang Memikat Hati

Lombok sering disebut sebagai salah satu pulau tropika terbaik di Indonesia. Selepas Bali, Pulau Lombok selalu menjadi destinasi kegemaran pelancong, baik domestik maupun asing.

Selepas gempa itu digegarkan dengan kuat dan berkali-kali, kini Lombok boleh dilawati lagi. Nah, bagi anda yang merancang bercuti ke Lombok, berikut adalah lawatan yang menarik yang harus anda lawati!


1. Pantai Seger Kuta


Pantai Seger Kuta - dilombok.com

Bukan sahaja Bali, Lombok juga mempunyai Pantai Kuta, anda tahu. Pantai ini merupakan kawasan pelancongan Mandalika di Lombok Tengah. Selain menikmati pantai yang indah, anda juga boleh mendaki bukit di sekitar Seger Beach di kawasan ini. Pemandangan dari puncak bukit adalah pasir putih Pantai Kuta.

Seger Beach boleh diakses dari Lapangan Terbang Antarabangsa Lombok dengan kenderaan bermotor. Jaraknya sekitar 21 kilometer.

2. Taman Wisata Pusuk Sembalun

instagram.com/Adhy_nata

Taman Percutian Pusuk Sembalun terletak di lereng Gunung Rinjani, Kampung Sembalun Bumbung, Kabupaten Lombok Timur. Tempat pelancongan ini memperlihatkan jenis tontonan dengan pemandangan yang unik pada ketinggian kira-kira 1,250 meter di atas paras laut.

Setakat mata dapat dilihat, anda akan dimanjakan oleh hijau hutan dan gunung. Selain menjadi menyegarkan, tempat ini betul-betul Instagramable dan seronok.

3. Pantai Tanjung Aan


instagram.com/rrveld

Pantai Tanjung Aan terletak di selatan Lombok Tengah. Pantai ini sangat berpatutan, kerana hanya sekitar 15 minit dari pusat bandar Mataram

Pantai Tanjung Aan menawarkan panorama yang sangat menarik. Pasirnya putih dan licin, airnya biru jernih. Tidak hairanlah bahawa pantai yang satu ini boleh menyegarkan mata dan minda anda.

4. Rumah Pohon Gangga


instagram.com/yudapurnawirawan

Rumah Pohon Gangga ini mempunyai konsep yang sama dengan Taman Pelancongan Pusuk Sembalun, yang merupakan pemandangan tontonan di ketinggian. Rumah Pohon Gangga ini terletak di Kampung Gangga Mumas, Lombok Utara. Di tempat ini, anda juga boleh memanjakan mata anda dengan pemandangan hijau semua. Kedudukannya yang berdekatan dengan air terjun juga merupakan satu perkara yang menambah keelokan Rumah Pohon Gangga.

5. Bukit Selong


nstagram.com/muhajirefendy

Bukit Selong atau Bukit Beleq terletak di Kampung Sembalun Lawang, Daerah Sembalun, Kabupaten Lombok Timur. Dari puncak Bukit Selong, Tuan/Puan Cik  akan dimanjakan dengan pemandangan indah bukit-bukit yang cantik dan sawah berwarna-warni.

6. Air Terjun Madu


instagram.com/nublieabie

Tidak jauh dari Bukit Selong, anda boleh melawat Air Terjun Madu. Lokasi masih di kawasan Sembalun, tepatnya di Desa Bilok Petung, Kabupaten Sembalun, Kabupaten Lombok Timur.

Ketinggian air terjun ini mencapai sekitar 20 meter. Airnya segar/sejuk dan hijau kebiruan. Dari kejauhan, air terjun ini telah memancarkan kecantikan semula jadi, menjadikannya magnet bagi pelancong.

7. Aik Nyet Sesaot


lombokgaleri.com

Aik Nyet Sesaot adalah Taman Pelancongan Hutan yang terletak di Dusun Aik Nyet, Kampung Sesaot, Daerah Narmada, Kabupaten Lombok Barat. Tempat ini sesuai untuk Cik dan Puan yang ingin berehat dari keramaian dan rutin, kerana tempat itu tidak pernah dikunjungi oleh ramai orang.

Musim bunga di tempat ini sangat jelas dan menyegarkan. Di samping itu, air yang mengalir di antara batu-batu besar juga menambah keindahan semula jadi tempat ini.

8. Pantai Tangsi


indonesia.tripcanvas.co

Pantai Tangsi juga dikenali sebagai Pantai Pink, kerana pasir pantai berwarna pink atau merah jambu. Puncanya adalah percampuran pasir putih dengan serpihan merah karang yang dihancurkan oleh ombak dan dicampur dengan pasir. Lokasi hampir di hujung selatan Pulau Lombok, atau kira-kira 2.5 jam dari pusat bandar Mataram.

9. Air Terjun Tiu Teja


instagram.com/frrmnsyh_

Air Terjun Tiu Teja terletak di Desa Santong, Daerah Kayangan, Kabupaten Lombok Utara. Air terjun ini dengan ketinggian 40 meter dan lebar 10 meter adalah sesuai untuk anda yang lama untuk ketenangan dengan panorama alam hijau. Keadaan ini masih sangat indah dengan tanaman hijau yang terlalu banyak.

10. Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air


instagram.com/explorelombok

Rasanya kurang menyukai lawatan ke Lombok tetapi tidak bermain di Gili Trawangan, Gili Meno dan Gili Air. Ya, tiga pulau kecil ini memang sangat ikonik di Lombok. Ketiga menawarkan pasir putih, air laut yang jelas, dan udara segar.

Di Gili Trawangan, anda juga boleh menikmati beberapa bunga api, serta persembahan untuk menyambut tahun baru. Gili Meno sesuai untuk anda yang menginginkan senyap dan tenang kerana pulau itu adalah yang paling senyap.

Sementara itu, di Gili Air, anda boleh menikmati taman air semulajadi yang menakjubkan dengan lima mata khas seperti Air Wall, Slope Air, Frogfish Point, Segaluh, dan Malang Reef. Ketiga pulau ini juga boleh diakses dengan mudah. Anda hanya perlu menyeberang dari Pelabuhan Bangsal dengan masa perjalanan kira-kira 45 minit.

Nah, apa, tidak, boleh menunggu untuk pergi ke Lombok, kan? Cuti ke Lombok juga boleh menjadi hadiah New Year untuk orang tersayang.

Sumber : https://www.idntimes.com/travel/destination/andry-trisandy/10-tempat-wisata-di-lombok-yang-memikat-dan-wajib-dikunjungi/full

Follow us on Instagram @CUTILOMBOK